Siderische astrologie: een beknopte intro
Al sinds mensenheugenis vertrouwt men op de kosmos hoog boven ons hoofd. Men aanschouwde de sterren, de planeten, als raadgevers en volgden nauwkeurig de veranderingen en bewegingen aan het firmament op, met als resultaat dat overal ter wereld een ander astrologisch systeem ontwikkeld werd. Vandaag maak je kennis met de siderische astrologie.
Op vandaag kunnen we binnen de astrologie een aantal stromingen onderscheiden, namelijk:
- De Westerse astrologie (zoals wij die kennen)
- De Chinese astrologie
- De Vedische astrologie
- De Siderische astrologie
Één hemel, tig verschillen
Het astrologische systeem dat in het Westen gebruikt wordt, is gebaseerd op het systeem dat de Babyloniërs duizenden jaren geleden ontwikkeld hebben. De Babyloniërs waren een erg wiskundig volk dat hield van symmetrie. Zij worden gezien als de grondleggers van de astrologie en zij ontwikkelden tevens als een van de eersten een kalender. Gezien hun voorliefde voor symmetrie werd deze kalender opgedeeld in twaalf maanden op basis van de cycli van de Maan. Om alles nauwkeurig te kunnen meten en berekenen, werd het firmament opgedeeld in twaalf gelijke stukken overeenkomend met de sterrenclusters waar we in de Westerse astrologie nog altijd beroep op doen. Dit wordt ook wel de dierenriem genoemd.
Deze gelijke delen duren ongeveer 28 dagen en de Zon verhuist in de ogen van de Babyloniërs en de Westerse astrologen dus iedere maand naar een nieuw zodiakteken. Echter is deze beredenering niet helemaal accuraat. Het klopt niet dat de Zon met dezelfde snelheid door elk dierenriemteken reist. In werkelijkheid verschilt dat per sterrenbeeld. Zo heeft de Zon maar zeven dagen nodig om zijn reis door Schorpioen te voltooien en maar liefst 45 dagen om de Maagd te overbruggen. In de siderische astrologie wordt met deze tijdsspanne rekening gehouden. Bovendien bevat de Babylonische dierenriem ook niet alle sterrenbeelden, integendeel zelfs. In de siderische astrologie bestaat de dierenriem uit dertien zodiaktekens, maar in werkelijkheid kunnen we zelfs 88 sterrenbeelden ontwaren aan de hemel.
Een ander gigantisch verschil tussen de Westerse astrologie en de siderische astrologie is de actuele stand van de hemellichamen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de hemel ‘opschuift’. Dit betekent dat de dierenriem waar de Babyloniërs gebruik van maakten niet meer op dezelfde plaats staat, maar in het Westen bekijken we de hemel nog wel op die manier. In werkelijkheid is elk sterrenbeeld een beetje opgeschoven. Dit betekent dat je in de Westerse astrologie een Maagd bent, maar in de siderische astrologie een Leeuw.
Volg Bloom of word abonnee voor meer bijzondere artikelen.
Meer lezen?
Voorspellingen voor 2024 • Siderische horoscoopanalyse | Lezen
De 5e eedaflegging van Poetin als president van Rusland: een siderische transithoroscoop | Lezen
Taylor Swift & Travis Kelce en hun kosmische dans van liefde: een siderische horoscoopanalyse | Lezen
De invloed van de oorlogsplaneet Mars in de horoscoop van premier Netanyahu | Lezen
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren