Flexibel staal gevoed door de natuur
Patsboem! Het zal je maar gebeuren dat je tijdens het fietsen je plotseling bewust wordt van vreemde tintelingen in zowel je hand als been en eenmaal thuisgekomen, je tot je grote schrik gestrekt gaat bij je voordeur.
Daar lig je dan
Het overkwam Wim Staal en zijn dierbare vrouw Elly, nu al weer zo’n 12 jaar geleden. Een moment van totale ontreddering, maar tevens van herkenning. Want de allereerste zichtbare symptomen herinnerden Elly subiet aan het ziektebeeld van haar opa. Ingrijpende gebeurtenissen van toen, waar zij als klein meisje gelukkig geen weet van had, dat besef kwam pas later.
Een MRI maakte duidelijk dat Wim getroffen was door twee gemene herseninfarcten, met als gevolg dat hij letterlijk niets meer kon. Het gaf hem een waardeloos gevoel. Ogenschijnlijk routineuze gedragingen, zoals praten en lopen, moesten weer van nul aangeleerd worden. De tot dan toe gezonde Ossenaar was geveld door de ziekte NAH (Niet Aangeboren Hersenafwijking). En hoé!
Een pittige periode volgde, want na een ziekenhuisopname van zes weken moest Wim nog 5 maanden revalideren. Niet alleen het gevecht met de lichamelijke beperkingen, maar ook de wil om coûte que coûte zijn oude leven als bouwkundig werkvoorbereider terug op te pakken, eisten zijn tol. Wim belandde in een burn-out, waardoor hij zijn hele revalidatietraject van voren af aan moest opstarten. Toen na vele gesprekken duidelijk werd dat hij beter af was om niet meer terug te keren naar zijn oude stiel, viel het kwartje en werd hij voor 100% afgekeurd.
Flexibel staal
“De tijd heelt alle wonden”, populair in de volksmond. Maar tijdens het neerpennen van deze column had ik mijn twijfels of deze uitspraak ook op Wim van toepassing is. Waar ik absoluut niet aan twijfel is dat ik te maken heb met een flexibele doorzetter, die door de juiste ondersteuning een groot stuk regie over zijn leven heeft teruggekregen.
Wim is een druk baasje, zijn inspirerende Facebookfoto’s geven je een kijkje achter de schermen van zijn paradijselijke, groene keuken waar hij de rol van tuinman/dierenverzorger vervult. In samenwerking met een aantal vrijwilligers is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van een aantal tuinen en het welzijn van enkele melkkoeien, kalfjes/jongvee en legkippetjes. En alsof dit niet genoeg is, is hij tevens secretaris van de Stichting NAH4US, die ontstaan is uit een bevlogen werkgroep van mensen met én zonder NAH.
Eens per twee weken organiseert NAH4US een leuke avond, oftewel 'het NAH4US-café'. Een omgeving met niet al te veel prikkels waar jongeren vanaf 18 jaar met hun eventuele partner, familie of vrienden gezellig een kopje koffie kunnen drinken, klessebessen of een potje biljarten. Afwisselende werkzaamheden die zijn innerlijke vlammetje vrolijk lieten knisperen (en nog steeds), zodat er beetje bij beetje ruimte bijkwam om te denken aan een toekomst.
Dankbaar
Het hebben van een hersenletsel kan zowel lichamelijke als cognitieve ongemakken met zich meebrengen. Een online speurtocht informeert de geïnteresseerde lezer dat aandachts- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor externe prikkels, het anders communiceren dan vroeger en het verliezen van spierkracht tot de vele (on)zichtbare symptomen kunnen behoren. Verschijnselen waar Wim en Elly steeds beter mee hebben leren omgaan. En wat te doen wanneer zijn aangedane been toch nog eens pardoes blokkeert vanwege de dagelijkse stress? Door rustig te gaan zitten krijgt zijn lichaam de mogelijkheid om zichzelf te herstellen, zodat hij na een poosje opnieuw de draad kan oppakken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Hersenstichting weten mij te vertellen dat één op de vier mensen in Nederland lijdt aan een hersenaandoening. En dat ca. 646.000 mensen met de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel worstelen, vanwege een beroerte of een traumatisch hersenletsel ontstaan door een situatie buiten het lichaam. Een val van de trap of een botsing in het verkeer is sneller gebeurd dan je denkt...
Confronterende cijfers die mij dankbaar maken voor mijn eigen goede gezondheid; een soms bijna vanzelfsprekendheid die ervoor zorgt dat ik kan huppelen en staan waar ik maar wil. Je leest wel eens van die schrijnende verhalen, waarin in tijden van ernstige ziekte vriendschappen en liefdesrelaties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bittere ervaringen die gelukkig aan Wim voorbij zijn gegaan. Na 12 jaar fungeren zijn gezin en de (al maar grotere) vriendenkring nog steeds als de gouden pijlers van zijn bestaan.
Eigen leven
Het zorgen voor en leven met een (chronisch) zieke partner kan een enorme impact hebben op je wederhelft en zijn/haar omgeving. Ook al doe je dit met liefde, het kost je ondenkbaar veel energie. “Het is daarom zo belangrijk”, benadrukt Elly, “dat naarmate het revalidatietraject vordert, je ook geleidelijk aan jezelf gaat denken.” Ieder mens, dus ook zij als partner, heeft nood aan een stukje eigen tijd en ruimte. Afspreken met vrienden is voor haar een heus feestje. Na het luisteren naar elkaars sores, waar standaard maximaal een kwartiertje wordt voor uitgetrokken, draaien ze de knop om en worden er leuke dingen besproken en ondernomen.
Alvorens wij hartelijk afscheid namen, ging ik op zoek naar de manager van het restaurant om haar te bedanken voor het dempen van de achtergrondmuziek tijdens ons interview. Een mooi staaltje van compassie voor Wim’s overgevoeligheid voor externe prikkels.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren