Spirituele Bloom Fair • Flanders Expo Gent • 23/24 november >

Scholen in lockdown; een héél slecht idee voor kinderen en jongeren

Corona
06/01/2021
Scholen in lockdown; een héél slecht idee voor kinderen en jongeren

In Nederland werd op 14 december 2020 beslist dat de scholen met ingang van 16 december overgaan op online afstandsonderwijs. De kerstvakantie wordt ook verlengd tot 19 januari 2021, waarin de jeugd dus zelfs geen enkel vorm van onderwijs kan genieten. Opnieuw zitten kinderen onterecht een lange periode thuis, verstoken van echt onderwijs, vrienden en vriendinnen, sport, muziek, kunst en structuur en veiligheid. In België liggen er voorlopig geen dergelijke plannen op tafel, maar het tij kan snel keren. Het openen en openhouden van scholen is nodig om kinderen en jongeren een gezond leven te kunnen bieden en ernstige niet-herstelbare schade te voorkomen, stelt immunoloog dr. Carla Peeters. De effecten van eenzaamheid op de gezondheid van kinderen en jongeren mogen namelijk niet worden onderschat.

Onder verschillende omstandigheden is het beeld in veel landen consistent: het grootste deel van de Covid-19-infecties bij kinderen onder de leeftijd van negentien jaar verloopt mild, met minder ziekenhuisopnames en opnames op de Intensive Care. Analyses van het Karolinska Instituut, Instituut Pasteur en diverse andere studies komen tot de conclusie dat kinderen en jongeren niet de belangrijkste verspreiders zijn van het SARS-COV-2-virus. Een systematische review van 32 wetenschappelijke onderzoeken in JAMA toont aan dat zowel tussen kinderen onderling als van kinderen naar volwassenen (ouders en docenten) sporadisch besmettingen plaatsvinden.

Er zijn slechts enkele studies waarbij een mogelijke verspreiding van het virus door kinderen wordt geconcludeerd. Een voorbeeld is de studie van de Koreaanse overheid. Deze studie sluit de mogelijkheid uit dat het kind en de ouder uit hetzelfde gezin op hetzelfde moment worden blootgesteld aan het virus. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar werden om een onduidelijke reden verdeeld in twee groepen: jonger dan 10 jaar en tussen 10 en 19 jaar. Wanneer deze uitgangspunten worden verlaten, blijken kinderen niet verantwoordelijk te zijn voor de verspreiding van het virus.

”Zelfs de meest strikte lockdown in Europa heeft niet veel effect gehad.”

De meest strikte lockdown in Europa (in Ierland, van oktober tot december) heeft, wanneer gecorrigeerd wordt voor het aantal testen dat werd afgenomen, geen effect gehad op de verspreiding van het virus. De kosten zijn daar circa anderhalf miljard euro, met een verlies van banen bij 150.000 mensen. Toch meent het Nederlandse kabinet dat de maatregel om scholen extra lang te sluiten ertoe kan bijdragen dat het aantal ‘besmettingen’ (positieve testen) en opnames in ziekenhuizen dalen. De wetenschappelijke onderbouwing om tot dit besluit te komen ontbreekt.

Het sluiten van de scholen tijdens eerste lockdown leverde geen positieve bijdrage

Na de eerste lockdown in maart en april 2020, waarbij de scholen gedurende acht weken gesloten werden, werd geconcludeerd dat het nut van het sluiten van scholen totaal ontbreekt en zelfs schadelijk is voor kinderen. Ook was toen al bekend dat kinderen nauwelijks ziek worden van het virus en weinig verspreiden. Dat wordt in de praktijk bevestigd, omdat na het openen van de scholen op 15 mei 2020 (week 20) het aantal Covid-19-patiënten met ziekenhuis- en Intensive Care-opnamen verder daalden.

Een vergelijkbaar beeld is in andere landen te zien. In Zweden, waar de scholen niet gesloten zijn geweest, daalden in dezelfde periode het aantal ziekenhuisopnames. Een studie door de Publieke Gezondheidsdienst in Noorwegen, waarbij infecties op scholen in Noorwegen en Zweden werden vergeleken, concludeert dat er geen verschil is aan te tonen in het aantal infecties, terwijl de scholen in Noorwegen werden gesloten en in Zweden open gebleven zijn.

(lees verder onder de advertentie)

Er zijn dus andere factoren die een rol spelen in de stijging van het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnamen voor mensen met Covid-achtige verschijnselen. Specifieke omstandigheden kunnen een rol gespeeld hebben in de uitbraken op een school in Israël bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en een kamp in Georgia met kinderen van 6 tot 19 jaar. Uit onderzoeken blijkt dat temperatuur, ventilatie, luchtvochtigheid, UV-licht, nutriënten-status, stress, angst en depressie een belangrijke rol kunnen spelen in een toename van bovenste luchtweginfecties.

Negatieve effecten bij kinderen en jongeren

Uit onderzoeken in meerdere landen blijkt dat de lockdown zeer nadelige effecten heeft voor kinderen en jongeren. Voor ouders heeft het medeverantwoordelijk worden voor onderwijs een nadelige invloed op de mogelijkheid om te werken. De meest negatieve invloed heeft dit op eenoudergezinnen. In Nederland wordt alleen gesproken over leerachterstand bij kinderen van ouders met een lager inkomen. Voor deze kinderen wordt in de tweede lockdown een uitzondering gemaakt. Zij kunnen tijdens de tweede lockdown wel onderwijs ontvangen om verdere leerachterstanden te voorkomen.

Scholen sluiten lockdown coronacrisis depressie jongeren kinderen Bloom web

De consequenties van de lockdown gaan echter veel verder dan alleen een leerachterstand. Een studie onder Amerikaanse jongeren door Creizler et al, gepubliceerd in de MMWR van de Center of Disease Control in Amerika, concludeert dat tijdens de coronapandemie bij jongeren en jongvolwassenen het niveau van angst en depressie is gestegen met 63%. Een kwart van hen denkt zelfs aan zelfmoord. Als gevolg van de stijging in angst en depressie, is het gebruik van antidepressiva met 25% toegenomen, waardoor bij langdurig gebruik een kans op overgewicht, verslaving, diabetes en agressie op de loer ligt. Onderzoeken van de Spaanse Vereniging voor Obesitas toonde eveneens een toename in angst en depressie en 5% toename in lichaamsgewicht. Kinderen vertoonden gedurende de lockdown klachten als overgevoeligheid, hoofdpijn, buikpijn, kortademigheid, nachtmerries en slaapproblemen. Ze waren bang dat grootouders zouden overlijden of ouders hun baan zouden verliezen. De angst resulteerde in meer introvertie van de kinderen.

"Bij jongeren dacht 11% aan zelfmoord; in de leeftijd tussen 18 en 24 jaar is dit zelfs 25%"

De effecten van eenzaamheid op de gezondheid en algemeen welbevinden van kinderen en jongeren mag niet onderschat worden. Vooral kinderen met een diagnose in het autisme-spectrum of hyperactiviteit (ADHD) blijken veel problemen te ervaren met een lockdown. In Nederland is dat ruim 25% van de kinderen en jongeren. De eerste en de daarop volgende tweede lockdown kunnen leiden tot traumatische ervaringen, die zich in gedragsproblemen of fysieke problemen uiten wanneer kinderen weer terug naar scholen kunnen. Niet te vergeten zijn de kinderen die in hun vroege jeugd door ziekten of huiselijk geweld of seksueel misbruik al traumatische ervaringen hebben doorgemaakt.

Toenemende gedragsproblematiek bij jongeren en een te lange periode van stress bij docenten heeft bij enkele scholen ertoe geleid om vóór de tweede lockdown al over te gaan op online onderwijs. De stringente regels waardoor scholen meer op een ziekenhuis zijn gaan lijken, leidt tot teveel stress. De rek is eruit, zowel bij kinderen en jongeren als bij docenten. Na een periode van een tweede lockdown kan dit probleem nog ernstiger worden. Meer ouders hebben tijdens de tweede lockdown geen werk of staan aan de vooravond van een dreigend faillissement. Een impact die kinderen hoe dan ook mee krijgen. Voor kinderen in deze situaties is er geen enkele uitlaatklep meer. Symptomen van een post-traumatische stresssyndroom (PTSS) en depressie zijn eveneens aangetoond in Toronto na een periode van quarantaine tijdens de SARS-epidemie in 2002.

De jeugd heeft het recht op een gezonde toekomst

”Sport, muziek en kunst bleken vooral voor meisjes belangrijk om depressies te voorkomen.”

Een onderzoek in het Journal of Preventive Medicine toonde aan dat kinderen die na schooltijd nog twee uur per dag gebruik maken van de computer vaker depressieve verschijnselen vertonen. Sport, muziek en kunst bleken vooral voor meisjes belangrijk om depressies te voorkomen. De leeftijd van middelbare scholieren is een periode dat het brein zich snel ontwikkelt op emotioneel en cognitief vlak. Een kwetsbare periode waardoor ongunstige omstandigheden het ontstaan van psychoses, eetstoornissen en verslavingen kunnen bevorderen.

Het openen van scholen is nodig om kinderen en jongeren een gezond leven te kunnen bieden en ernstige niet-herstelbare schade te voorkomen. De schoolomgeving is een belangrijke experimenteer- en leerplaats in de ontwikkeling van sociale vaardigheden en gedrag tot jongvolwassenen. Voor kinderen met traumatische ervaringen is het des te belangrijker dat zij een veilige en vertrouwde plek kunnen hebben om tot rust te komen. Met een focus op een gezonde voeding en leefstijl en tenminste een op orde zijnde vitamine D-status, ventilatie, een goede luchtvochtigheid en geen mondkapjesverplichting in het schoolgebouw kunnen bovenste luchtweginfecties voor kinderen en docenten in toom gehouden worden. Voor docenten en kinderen en jongeren die zich bezwaard voelen om naar school te komen kunnen op maat oplossingen geboden worden. Lees hier verder.

Carla Peeters auteur Bloom web

---

Dr. ir. Carla Peeters is eigenaar en oprichter van COBALA Good Care Feels Better®. Jaren werkte zij aan diagnostiek, immunologie en infectieziekten en als bestuurder van zorgorganisaties. Sinds 2015 heeft zij zich gespecialiseerd in personalised nutrition en leefstijl. COBALA begeleidt mensen preventief en van verzuim naar eigen werk met een Personalised Integrative Care® programma. Alle info: www.goodcarefeelsbetter.com

Deals van de maand Bloom web

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom