“Het versterken van het immuunsysteem is veel effectiever in het voorkomen van infecties dan alle maatregelen”
Corona heeft ons (dagelijkse) leven grondig geïmpacteerd. Dat is nog een understatement. De uitbraak van het coronavirus ging gepaard met heel wat beperkende maatregelen. In deze context kan men de vraag opperen waarom het immuunsysteem niet of nauwelijks aandacht genoot. Immunologe en nutrition & lifestyle expert Carla Peeters, die regelmatig gerelateerde bijdragen voor Bloom verzorgt, is van mening dat er te weinig aandacht uitgaat naar het versterken van het immuunsysteem. Volgens haar lopen we dan ook achter op de feiten. “We hebben een optimaal werkend immuunsysteem nodig voor minder besmettingen door een natuurlijke afweer en een goede respons op vaccins.” Carla brengt ons in dit artikel een basisles immunologie en leefstijl bij.
-- Oorspronkelijk gepubliceerd op nieuws.nl --
Laten we beginnen met wat immunologie betekent. Het immuunsysteem beschermt ons via verschillende verdedigingsmechanismen. Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert kan het resulteren in ziekten, zoals auto-immuun ziektes, allergieën en kanker. Het immuunsysteem kan mogelijk ook betrokken zijn bij metabole ziekten (stofwisselingsziekten), hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer. Het immuunsysteem kunnen we onder verdelen in het innate immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem.
Het innate immuunsysteem is het eerste en niet specifieke verdedigingsmechanisme. Het houdt alle potentiële ziekteverwekkende organismen tegen.
Het adaptieve immuunsysteem is het tweede verdedigingsmechanisme. Cellen uit het innate immuunsysteem presenteren de stukjes van het pathogeen of lichaamsvreemde stof aan B cellen en T cellen van het adaptieve immuunsysteem.
De B en T cellen kunnen zich ontwikkelen tot geheugencellen. Deze cellen worden bij een volgende infectie veel sneller geactiveerd dan bij een eerste infectie. “Het geheugen zorgt voor een verhoogde respons aan antistoffen vaak met een sterkere binding aan een eiwit van het pathogeen en een bredere respons tegen meerdere stukjes van het eiwit (epitoop). Hierdoor wordt de kans groter dat de ziekteverwekker effectief en snel wordt opgeruimd. Dit zie je terug bij natuurlijke infecties en ook vaccinaties. De kans dat je ziek wordt door een infectie neemt af.”
Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken?
Zestig tot zeventig procent van de cellen van het immuunsysteem bevinden zich in onze darmen en zijn verbonden met de darmflora. Een gezonde bacteriële flora in darmen, huid en slijmvliezen is belangrijk voor een goede immuniteit. Welke keuzes kunnen we zelf maken om onze flora en daarmee ons immuunsysteem te ondersteunen? “Gezonde voeding en leefstijl. Het is bekend dat de darmflora wijzigt als we anders gaan eten en minder bewegen. Van beide is sprake geweest tijdens de lockdowns. Tijdens een langdurige lockdown is het veel lastiger om ons daar aan te houden. Als we ons vervelen of spanning ervaren, gaan we juist voeding consumeren die minder gunstig is voor het immuunsysteem. Omdat sportactiviteiten in de winter maanden gesloten werden, wordt er ook minder bewogen. Een kwart van de Nederlanders is aangekomen tijdens de coronacrisis, met een gemiddelde van 5,6 kilo.”
Haar advies is om 200-300 gram groenten per dag te eten, 1 a 2 stuks fruit en maximaal vijf glazen alcohol verdeeld over de week. Tel hierbij op dagelijks 30 minuten wandelen in het zonlicht voor de broodnodige beweging energie, warmte en vitamine D. “Als je onvoldoende vitamine D aanmaakt of op andere manieren binnenkrijgt, verlopen allerlei processen niet of minder goed in het lichaam, waaronder de activiteit van immuun cellen. Ik kreeg vroeger levertraan druppels, daar hoor je niemand meer over. In 2018 besloot minister Bruins om de vergoeding voor vitamine D uit de basisverzekering te halen. De Gezondheidsraad heeft nog niet besloten om vitamine D terug op te nemen in de basisverzekering terwijl dit tot veel besparingen kan leiden.”
“Een voorjaarsdip heeft vaak met een tekort aan vitamine D en zonlicht te maken”
Mensen die tijdens de eerste golf van de coronacrisis op de IC belandden, waren voornamelijk mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart en vaatziekten zoals een te hoge bloeddruk. “Maar bij de tweede golf waren het vooral allochtonen. Mensen met een donkere huidskleur maken veel moeilijker vitamine D aan. We hebben het vaak niet in de gaten dat we een tekort hebben.” Wat zijn de klachten bij een tekort? “Oververmoeid, prikkelbaar, depressie, verminderd denkvermogen, er zijn best veel klachten waar vitamine D bij betrokken is. Als er een te lage concentratie aanwezig is in het lichaam, gaat het zelf kiezen waar het voor ingezet wordt om te overleven. Het immuunsysteem kan dan vertraagd of minder effectief gaan functioneren waardoor ziekteverwekkers zich kunnen vermeerderen en gemakkelijker kunnen binnendringen. Een voorjaarsdip heeft vaak met een tekort aan vitamine D en zonlicht te maken. De zon is heel belangrijk voor ons om te overleven.”
Inmiddels blijkt uit vele onderzoeken dat vitamine D een zeer belangrijke rol speelt bij een goed functionerend immuunsysteem om het SARS-CoV-2 virus in toom te kunnen houden. Overigens geldt dat ook voor vitamine C. “Hoge concentraties van beide vitaminen kunnen zelfs de ernstige vorm van Covid19 Acute Respiratory Distress Syndrome verminderen.” Preventief vitamine D 2000 IE voor jongeren ouder dan 16 jaar en volwassenen en bijvoorbeeld tenminste dagelijks een appel met schil vanwege vitamine C in combinatie met gunstige flavonoïden en gezonde bacteriën op de schil om je immuniteit te verbeteren, aldus Carla.
Gezonde voeding en leefstijl
Het immuunsysteem verbeteren door gezonde voeding, leefstijl en extra vitamine D (in de zomer door blootstelling van de huid aan zonlicht) en vitamine C, Magnesium en in geval van een verkoudheid Zink is veel effectiever in het voorkomen van infecties dan alle maatregelen van mondkapjes tot een testsamenleving, aldus Carla. “Bovendien kan op deze manier zonder maatregelen de mentale en psychische gezondheid weer een boost krijgen. Bovenal ontstaat er ruimte voor herd immunity en kunnen nieuwe virusvarianten andere bacteriën en virussen in toom gehouden worden.”
Sneltesten zijn volgens haar niet geschikt om mensen zonder klachten te testen. “Bij een lage prevalentie kan het zijn dat slechts 25 procent van de positieve uitslagen écht positief zijn. Bij een zelftest wordt dit op 10 procent geschat. En een negatieve uitslag betekent niet dat met zekerheid gezegd kan worden dat iemand geen infectie heeft. Er zijn dus valse positieven en valse negatieven. We hebben de eerste maanden van 2021 al een miljard euro betaald om veelal mensen en kinderen zonder klachten te testen. De testen zijn daar niet voor geschikt. En nu wordt getest zodat mensen weer naar het casino of een feestje kunnen, terwijl die testen onbetrouwbaar zijn. Ook in Engeland zien ze nu in dat dit nergens opslaat. We weten niet wat we aan het doen zijn. Gelukkig hebben vorige week ook enkele ziekenhuizen en zorgverzekeraars een brandbrief naar het kabinet geschreven dat het beter is de investeringen voor een testsamenleving te investeren in een betere voeding en leefstijl.”
Volledige bijdrage lezen?
Lees het volledige artikel op nieuws.nl
---
Dr. ir. Carla Peeters is eigenaar en oprichter van COBALA Good Care Feels Better®. Jaren werkte zij aan diagnostiek, immunologie en infectieziekten en als bestuurder van zorgorganisaties. Sinds 2015 heeft zij zich gespecialiseerd in personalised nutrition en leefstijl. COBALA begeleidt mensen preventief en van verzuim naar eigen werk met een Personalised Integrative Care® programma. Alle info: www.goodcarefeelsbetter.com
Meer lezen?
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren