Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Op het ritme van de ziel

Gelukkig leven
24/09/2024
Op het ritme van de ziel

Vakantie. Mijn lief en ik komen aan in Sort, een kayakhub in de Spaanse Pyreneeën. We hebben er een autorit van zo’n vijftien uur op zitten, onderbroken door een korte nacht in onze camionnette, op een parking langs de snelweg. De eerste dagen zit ik niet goed in mijn vel. Het is alsof ik nog niet helemaal geland ben. Een vriendin stuurt me een Whatsappje om te horen hoe het gaat. Ik zend haar een spraakberichtje terug: “Weet je, ik ben nog niet helemaal aangekomen. Mijn ziel komt altijd twee dagen later”. Ik verbaas me over mijn eigen woorden. En toch is het helemaal waar. Het is alsof mijn lichaam in een andere tijdzone zit. Beetje bij beetje komen steeds meer delen toe, hier op deze plek, 1.500 km van huis. Ons lichaam heeft een eigen ritme, het ritme van de ziel.

Je ziel drukt zich uit via je lichaam

Onze ‘ziel’ is zowat het moeilijkste ‘concept’ om te vatten, laat staan onder woorden te brengen. Gezien ze zo ongrijpbaar is, geloven velen ook niet in het bestaan ervan. Tegelijkertijd beseffen evenveel mensen dat er meer is dan ons hoofd of wat tastbaar is. Vooral wanneer het niet goed gaat, ervaren we een soort controleverlies en komen er heftige emoties of andere dimensies naar boven die we daarvoor niet kenden. Persoonlijk omschrijf ik de ‘ziel’ als ons ‘grotere ik’: ons bewustzijn dat alles omvat en vanop een afstand kan kijken naar onze persoonlijkheid. Onze ziel is veel groter dan ons mens-zijn hier op aarde en staat op de een of andere manier altijd in verbinding met het grotere geheel. Vanuit de ziel is er geen afgescheidenheid. Er is wijsheid en dieper begrip voor alle ervaringen. Er is verbondenheid met het leven.

Onze ziel drukt zich uit via ons lichaam. Als we geboren worden, als unieke creatie van twee DNA-materialen, geeft ons lichaam vorm aan wie we zijn. Ons lichaam is onze materie. Voor een plant zijn dat wortels en bladeren, voor een dier vorm en vacht. Jammer genoeg zijn we ons in onze westerse maatschappij vaak niet voldoende bewust van ons lichaam. We leren wel over biologie en krijgen een beetje lichamelijke opvoeding, maar écht verbinding maken met ons lichaam en voélen hoe het ermee gesteld is, dat is nieuw. In deze tijd, waarin het ritme zo hoog ligt en velen van ons onder druk staan, wordt het steeds duidelijker dat ons lichaam een ontbrekende schakel is in de manier waarop we omgaan met de dingen. We kunnen wel veel weten en analyseren, maar ons lijf moet ook mee.

”In onze maatschappij is ratio de nieuwe God.”

Ik denk dat veel mensen wel ‘weten’ dat ze te veel werken, niet genoeg ontspannen of andere behoeftes hebben, maar helaas negeren ze de signalen van hun lichaam. Omdat het zó natuurlijk is geworden om alle ruimte te geven aan het hoofd. In onze maatschappij is ratio de nieuwe God. Alleen zien we nu dat we met ons hoofd niet alles kunnen oplossen of controleren. Er is immers zoveel dat gevoeld wil worden. Emoties zijn even belangrijke energiestromen als gedachten, maar zij tonen zich op een andere manier, namelijk via ons lichaam. Begrijp me niet verkeerd, ratio hoeft niet weg. Het is een noodzakelijke tool om te kunnen functioneren in ons dagelijkse leven. Maar we hebben een nieuw evenwicht nodig, waar minstens evenveel waarde wordt gehecht aan het lichaam als aan het hoofd. Op die manier wordt ons lichaam een gelijkwaardige speler, wiens kennis en inzicht we kunnen aanwenden om de kwaliteit van ons leven te verhogen.

We hebben een nieuw evenwicht nodig, waar minstens evenveel waarde wordt gehecht aan het lichaam als aan het hoofd. Op die manier wordt ons lichaam een gelijkwaardige speler, wiens kennis en inzicht we kunnen aanwenden om de kwaliteit van ons leven te verhogen.

Eve Schippers

Een nieuw evenwicht

Mijn lief is een topsporter. Niet meer op hetzelfde niveau als toen hij 20 was, maar sporten is zijn levensadem. Daardoor heeft hij zijn lichaam al op jonge leeftijd heel goed leren kennen. Hij heeft ook een stevige ratio en werkt voltijds als IT-er, maar door de combinatie van beide vond hij altijd een goede balans tussen zijn hoofd en zijn lichaam. Hij vindt zichzelf niet spiritueel, maar voelt zich nauw verbonden met de natuur. Wanneer hij in de bossen loopt of kayakt op de rivier voelt hij zijn spieren, zijn uithoudingsvermogen, zijn oerkracht. Hij komt uit zijn hoofd en bevindt zich met zijn lichaam in het hier en nu. Het helpt hem om frustraties en boosheid te kanaliseren, ook al is hij zich daar waarschijnlijk niet altijd van bewust.

We moeten niet allemaal een topsporter worden, maar het is wel onze opdracht om op zoek te gaan naar een gepaste manier om uitdrukking te geven aan ons lichaam. Want wat ons lichaam nodig heeft, is niet hetzelfde als wat ons hoofd behoeft.

10 tips om je lichaam beter te leren kennen en voelen

In het leren kennen van ons lichaam is het dus kunst om uit ons hoofd te stappen. Ons lichaam heeft een gigantisch geheugen, er liggen zoveel herinneringen in opgeslagen, meer onbewust dan bewust. Het is ook niet de bedoeling om die allemaal te analyseren (dat kan bij momenten wel een hulp zijn, maar het is zeker geen doel op zich), want dan zijn we weer aan het ‘denken’. Eigenlijk is ons lichaam veel wijzer dan ons hoofd. Het prachtige eraan is dat het een zelfhelend vermogen heeft. Als we luisteren naar de signalen en het lichaam voldoende (adem)ruimte geven, hervindt het zijn evenwicht vanzelf.

”Vraag aan je lichaam of het iets nodig heeft.”
  1. Volg je ademhaling: al is het maar voor een paar minuten, bewust in- en uitademen brengt ons automatisch in contact met ons lichaam.
  2. Doe 20 minuten per dag niets: rusten (ontprikkelen) is herstellend.
  3. Probeer een bodyscan: breng je aandacht bewust naar de verschillende delen van je lichaam, ga na of je ze kan voelen en stuur er liefde, licht of ontspanning naartoe.
  4. Ga minstens een half uur stappen: een gezond stapritme met focus op je voeten (rechts, links, rechts, links) haalt je uit je hoofd.
  5. Doe de lichaamsbeweging die je vreugde schenkt: een bepaalde sport, dansen in de living, een fietstochtje naar de bakker, eender wat goed is voor je lichaam.
  6. Zing of neurie: door je stem te gebruiken, vibreert je lichaam en geef je het ruimte.
  7. Stap op blote voeten op het gras of ga in het water: een rechtstreeks contact met de aarde brengt je makkelijker in je lichaam.
  8. Neem een warm bad of een frisse duik in het water: water werkt helend en neemt spanningen weg.
  9. Wees stil: gewoon door af en toe stil te zijn, kan je beter luisteren naar je lichaam.
  10. Vraag aan je lichaam of het iets nodig heeft: je zult er versteld van staan hoe spontaan je lichaam antwoordt. Soms is het rust, maar misschien is het ook creëren of plezier maken.
Eve Schippers is schrijfster & inspirator rond (omgaan met) rouw en verlies, bewustwording en innerlijk werk.
Neem een kijkje op haar website.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom