Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

4 manieren om ervoor te zorgen dat de kleding in je kast duurzaam is

Huis & Thuis
Gastschrijver
16/07/2024
4 manieren om ervoor te zorgen dat de kleding in je kast duurzaam is

Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om duurzame kleding in hun kast te hangen dan fast fashion kledingstukken. In de mode-industrie is duurzaamheid een hot topic. Steeds meer mensen en bedrijven willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld door bewuste keuzes te maken bij kleding. Duurzame kleding wordt niet alleen gemaakt van duurzame materialen, maar ook om het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Hier zijn vier manieren om ervoor te zorgen dat de kleding in je kast duurzaam is, zodat jij je steentje bij kunt dragen aan een duurzamere toekomst.

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Waarom zou je zes broeken nodig moeten hebben als je er ook drie kunt hebben van extreem goede kwaliteit? Om duurzame keuzes te maken moet je kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Dit betekent dat je beter kunt investeren in een paar goed gemaakte stukken die lang meegaan, in plaats van regelmatig goedkope kleding te kopen die snel verslijt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een paar goede schoenen? Dan is het Campus model van Adidas een perfecte keuze omdat deze schoenen jarenlang mee kunnen gaan. Door te kiezen voor kwalitatieve items zoals deze, verminder je de behoefte aan frequente aankopen en verminder je afval.

Kies voor duurzame materialen

Een andere manier om je garderobe duurzamer te maken, is door te kiezen voor kleding gemaakt van duurzame materialen. Kies voor biologisch katoen, gerecyclede stoffen en andere milieuvriendelijke materialen. Tegenwoordig zijn er veel merken die alleen nog maar werken met duurzame materialen. Door te kiezen voor dit soort merken weet je zeker dat je goed zit en draag je bij aan een vermindering van de milieu-impact van de mode-industrie.

Door bewust te kopen en alleen te investeren in items die je echt nodig hebt en die je regelmatig zult dragen, kun je een duurzamere garderobe creëren.

Koop tweedehands of vintage

Het kopen van tweedehands of vintage kleding is de ideale manier om op een duurzame manier te shoppen. Dit verlengt de levensduur van kledingstukken en vermindert de vraag naar nieuwe producten. Het is ook een geweldige manier om unieke stukken te vinden die niet in de normale winkels te vinden zijn. Er zijn veel online platforms en winkels waar je tweedehands en vintage kleding kunt shoppen. Als je geluk hebt, kun je misschien zelfs een unieke items vinden waar verder niemand mee rondloopt.

Zorg goed voor je kleding

Het is belangrijk om je kleding voorzichtig te wassen. Dit is wellicht een van de meest effectieve manieren om duurzaamheid te bevorderen. Dit betekent dat je je kleding op de juiste manier moet wassen, drogen en opbergen. Vermijd bijvoorbeeld overmatig wassen en gebruik milde, milieuvriendelijke wasmiddelen. Repareren in plaats van weggooien hoort bij duurzaamheid. Kleine gaatjes of losse naden kunnen vaak gemakkelijk worden gerepareerd, waardoor je kledingstuk nog jaren meegaat. Dit geldt ook voor schoenen, zorg ervoor dat je ze regelmatig schoonmaakt en onderhoudt.

Extra tip: bewuste aankopen

Naast de bovengenoemde vier manieren, is het ook belangrijk om bewust te zijn van je koopgedrag. Stel jezelf de vraag of je een bepaald kledingstuk echt nodig hebt voordat je het koopt. Impulsaankopen leiden vaak tot een overvolle kast en uiteindelijk meer afval. Door bewust te kopen en alleen te investeren in items die je echt nodig hebt en die je regelmatig zult dragen, kun je een duurzamere garderobe creëren.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom