Bloom Tijdschrift Special 1 • De Grote Jaarhoroscoop 2025 nu uit! Bestellen >

De mythe van de work-life balance

De mythe van de work-life balance

Alle provisoire ‘coronaproof’ home offices ten spijt, het vinden van de juiste balans tussen werk en privé blijft voor de meesten onder ons een heuse uitdaging. Los daarvan combineren we binnen ons werk en in onze privé-situatie ook nog eens heel wat verschillende rollen. We zijn onder meer vader, moeder, partner, broer, zus, zoon, dochter, leidinggevende, teamgenoot, gangmaker, luisterend oor. En ga zo maar door. Niet gek dat je daarnaast nog bitter weinig tijd voor jezelf overhoudt, toch? En laat dat ‘jezelf’ zijn dan ook nog eens die ene rol zijn die je überhaupt al helemaal niet aan een ander kan uitbesteden. “Wil jij even voor mij gaan sporten of rust pakken, zodat mijn batterijen weer opladen?”. Dat werkt helaas niet. Net nu onze werk- en thuisomgeving meer dan ooit in elkaar overvloeien, is de uitdaging van het vinden van balans en harmonie nog nooit zo groot geweest.

Wat is work-life balance eigenlijk?

Als je uitgaat van iets dat in balans is, in evenwicht is, dan zou je eigenlijk moeten veronderstellen dat iets 50-50 verdeeld is. In gelijke delen dus. 50% van je tijd gaat dan naar je werk, en 50% van je tijd naar je privé. Simpel, niet? Dat betekent 8 uur op je werk. En 8 (wakkere) uren thuis. Probleem opgelost. De perfecte balans. Geen discussie mogelijk. Dit impliceert wel vrij lange dagen maken. Half zeven op, half elf naar bed. En wat met je woon-werkverkeer, als hiervan opnieuw sprake is, valt die dan onder werk of onder privé? En waar en wanneer zet je dan de knop om van werk naar privé en omgekeerd? Het is duidelijk, de perfecte balans vinden is zo goed als een onmogelijke opgave. En het is al helemaal niet evident als je werkplek op dit moment noodgedwongen ergens in je eigen huis ligt. Want halverwege de trap de switch maken, blijkt voor veel mensen nog veel lastiger te zijn dan tijdens een autorit van een half uur of langer.

Het gevoel van balans en disbalans: de vrije keuze

Er zijn mensen die heel veel werken, lange dagen maken en toch niet het gevoel hebben dat er een disbalans is. Waarom niet? Omdat ze het gevoel hebben nog steeds in control te zijn. De tijd die ze besteden aan werk en privé is gebaseerd op de eigen keuze. Een zelfstandig ondernemer die echt zijn passie volgt, die vindt het bijvoorbeeld vaak heerlijk om ‘s avonds na de dagtaak nog met nieuwe dingen bezig te zijn. “Dat voelt helemaal niet als werken!", hoor je zo iemand dan zeggen, “Ik vind het gewoon leuk, ik krijg er energie van". Omgekeerd zijn er mensen die, als je de agenda technisch zou ontleden, eigenlijk helemaal niet te klagen hebben. Bij nader inzien hebben zij veel meer vrije tijd dan ze zelf dachten.

Toch hebben deze mensen het gevoel dat het niet goed zit. Dat er te veel werkdruk is bijvoorbeeld. Of te weinig tijd voor zichzelf. Meestal zie je dat het gevoel van keuzevrijheid hier ontbreekt. Men voelt zich niet vrij (bewust of onbewust) om te doen wat men op dat moment zelf het belangrijkste acht. Of waar men de meeste energie van krijgt. Onder druk van een veeleisende werkgever bijvoorbeeld, of gewoon omdat iemand moeilijk 'neen' kan zeggen, een ander niet wil teleurstellen. Of omdat de kinderen nog jong zijn en heel veel aandacht opeisen. Noem het maar op, er zijn tig redenen waarom iemand het gevoel kan hebben niet zelf in de lead te zijn. En dan ontstaat de disbalans. De verstoorde work-life balans. En dat heeft helemaal niets met 50-50 te maken.

(lees verder onder de afbeelding)

Mythe work life balance werk prive Bloom web

Het creëren van harmonie: in controle zijn door los te laten

Als we weten dat het gevoel van wel of geen balans eigenlijk niet zozeer te maken heeft met het aantal uren dat je besteedt aan je werk of je privé, maar vooral te maken heeft met het feit dat je wel of niet het gevoel hebt een vrije keuze te hebben, dan ligt daar de oplossing voor meer balans. Dat brengt ons bij de belangrijkste vraag: hoe zorg je ervoor dat het gevoel van ‘in control’ zijn primeert? In de huidige context van de covid-19 pandemie en alle uitdagingen die deze situatie met zich meebrengt, is deze vraag wellicht belangrijker dan ooit. Een vraag die in coaching heel vaak op tafel komt te liggen. En wel om deze reden: de sleutel van het ‘in control’ zijn ligt bijna altijd in het leren loslaten van die zaken waar je geen controle over hebt. Wil je het nog contradictorischer? Gemakkelijker gezegd dan gedaan dus.

Bewuste keuzes maken: focus

‘Kiezen is verliezen’ is een uitspraak die velen onder ons zullen onderschrijven. Echter ‘kiezen is vooral winnen’, omdat het je de ruimte, de vrijheid en niet in het minst de tijd geeft om te focussen op die zaken die jou dichter bij jouw doel brengen. En als dat doel op dit moment een gevoel van meer balans is tussen werk en privé, dan zijn de keuzes rationeel gezien eigenlijk heel eenvoudig. Er zit echter een addertje onder het gras. Wij zijn nu eenmaal geen puur rationele wezens. De noodzakelijke voorwaarde om te slagen ligt in de vrijheid die je jezelf geeft om die keuzes ook daadwerkelijk te mogen maken. Dingen los te laten. Eventueel mensen teleur te stellen. Die dingen te parkeren waar je op dit moment toch geen invloed op hebt. Controle herwinnen door los te laten dus. En jouw energie daar te besteden waar je wel invloed op hebt. Denk aan een emmer met modderig water. De snelste manier om het water helder te krijgen is ‘niets’ te doen. En wat je daarmee ‘wel’ doet, is het zand de tijd geven om te zakken naar de bodem. Dat doe je niet door harder te werken, maar door te vertrouwen op het proces.

(lees verder onder de afbeelding)

Mythe work life balance quote Bloom web

Drie vragen om aan jezelf te stellen

Mythe work life balance vraag verantwoordelijkheid Bloom web

Is het mijn verantwoordelijkheid?

Datgene waar je je op dit moment zo druk over maakt, is dat echt jouw verantwoordelijkheid? En alleen die van jou? Ben jij degene die hier leidend in is of zou moeten zijn? En heb je er ook daadwerkelijk invloed op? Want als je er toch niets aan kan veranderen, dan heeft het weinig zin om je nerveus te maken, niet? Misschien is het wel een gedeelde verantwoordelijkheid, wat betekent dat je een ander ook op zijn of haar medeverantwoordelijkheid kan aanspreken. Het maakt niet uit of het werk of privé is. Je kunt niet tegelijk met je voeten in alle rollen die je hebt, blijven staan. En al helemaal niet als je thuis aan het werken bent met twee kids op de achtergrond. Plus, je hoeft ook niet alles te kunnen. Soms mag je het gewoon terugleggen daar waar het hoort.

Mythe work life balance vraag keuzes Bloom web

Wat is de impact van mijn keuzes/gedrag op mijn omgeving?

Los van het feit dat het voor omstaanders zowel heel grappig als heel vervelend kan zijn om iemand zich heel zenuwachtig te zien gedragen over iets waar hij of zij helemaal geen invloed op heeft (denk maar aan een gillende passagier bij het opstijgen of landen van een vliegtuig), met het feit dat je op een bepaalde manier zoveel energie verbruikt terwijl dat in alle eerlijkheid nergens voor nodig is, geef je onbewust ook het signaal af aan je omgeving dat je de ander niet genoeg vertrouwt om het los te laten. Je zal maar de piloot zijn van een vliegtuig vol gillende mensen. Ik denk niet dat je het gevoel hebt echt als competent ingeschaald te worden op dat moment. Opnieuw, dit gebeurt heel vaak zowel in de contact van werk als privé. Je partner die de kinderen (al dan niet met succes) ‘bezighoudt’, terwijl jij in een call zit bijvoorbeeld heeft er geen boodschap aan als jij ook nog eens extra gaat roepen dat het stiller moet.

Mythe work life balance vraag risico Bloom web

Hoe levensbedreigend is deze situatie nu echt?

Het moment dat we echt uit balans raken, zijn we geneigd om over te schakelen op onze overlevingsstrategie. Doorslaan in perfectionisme. Alles zelf willen doen. En we kunnen zo nog even doorgaan. Heel concreet betekent dit vaak dat onze reactie of ons gedrag niet in overeenstemming is met de ware ‘dreiging’ die er op dat moment heerst. Ga op zo’n moment niet onbewust uit van het slechtst denkbare scenario, maar maak een bewuste analyse van de werkelijke gevaren die er zijn. Een waardevolle oefening hierbij is om te kijken naar de thema’s die je hele leven al aan de orde zijn (niet gehoord worden, niet gezien worden, niet erkend worden, etc.) en die ook hier aangeraakt worden. Vaak reageer je dan op een bepaalde trigger vanuit die oude pijn, een pijn die veel groter is dan de werkelijke uitdaging/trigger waar je op dit moment voor staat. Zoals Einstein het verwoordde: “Believe in a friendly universe". Geloof dat de wereld goed is en het beste met je voor heeft. Je hoeft niet constant in de overlevingsmodus te staan.

En waarom niet?
Gewoon omdat je goed genoeg bent zoals je bent. Je bent een mens, net als de rest van ons. Niet perfect. Soms uit balans. Heel veel ballen in de lucht houdend. En soms heel gestresseerd om iets waar je helemaal niets kunt aan veranderen. En dat is helemaal oké. Je mag er zijn. Wees geduldig. En wees vooral lief voor jezelf.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom