Claim je stem terug & neem je plaats in
We hebben het wellicht allemaal al eens ervaren dat onze mond wordt gesnoerd of dat we niets meer durven te zeggen. Op een moment dat we vrijuit denken te kunnen spreken, neemt iemand ons de pret af om dit vrijuit te kunnen doen. We slikken onze woorden in, alsof ze niet gezegd mogen worden. Of iemand luistert niet naar ons, onderbreekt ons, of erger nog - iemand beledigt ons. We voelen ons plots niet meer op ons gemak in de omgeving waar dit is gebeurd, zeker als dat meermaals gebeurt. In het extreemste geval, voelen we ons dan persoonlijk aangevallen en komt er een blokkade op onze stem (en ons spreken). De keel en de stem, de ultieme zone waar de belangrijkste vorm van expressie en hetgeen tevens ook symbool staat voor ons bestaansrecht, wordt afgesneden. Of we het nu zelf doen of door onze omgeving laten gebeuren - het is niet te onderschatten welke impact dit op ons dagelijkse leven heeft.
De mond gesnoerd worden vindt soms al plaats in onze prille kindertijd. Tijdens de opvoeding echter wordt onze natuurlijke stem vaak de kop ingedrukt. We willen als klein mensje onze behoeften kenbaar maken, en daar is de stem natuurlijk het ideale instrument voor. Afhankelijk van hoe we de nadruk leggen op de klank van onze stem, zal onze omgeving daar ook op reageren. In minder gunstige omstandigheden kan ze ervoor zorgen dat ons authentieke zelf (hetgeen van nature toch wel eigen is aan kleine kinderen) geen klankbord krijgt. Zowel de school, familie als vrienden hebben hier een grote invloed op. We leren hoe we met onze omgeving moeten omgaan, en nemen dat meestal ook mee in ons volwassen leven. Dit kan de verdere communicatie in relaties als volwassene erg beïnvloeden.
Het belang van jouw waarheid spreken
De grens tussen jouw waarheid spreken en toch tactvol blijven is heel dun, maar wel heel belangrijk. Als hetgeen je wil zeggen té geladen is met emoties, zal de tegenpartij dit ook onmiddellijk voelen met de alle consequenties van dien. We moeten voortdurend een balans trachten te zoeken tussen het eigen zegje doen en ook de andere constructief tegemoetkomen. Het onderdrukken van emoties echter zorgt vroeg of laat voor een ontlading, die minder gunstige omstandigheden kan veroorzaken. Een stap terugdoen, reflecteren, en de stoom van de sterkste emoties aflaten door dit te kanaliseren, is essentieel. Eenmaal de grootste storm voorbij is, kan dan een opbouwend, constructief en weloverwogen gesprek ontstaan. Het zorgt dan niet alleen voor een duurzame instandhouding van relaties, maar ook voor een constructieve relatie ten opzichte van onszelf, omdat onze omgeving dat dan weerspiegelt.
(lees verder onder de afbeelding)
De kunst van zwijgen: een balans tussen stilte die verbindt en spreken dat verzacht, onthult de wijsheid van tactvolle communicatie.
Van binnen naar buiten
Onze stem kan trillen van verdriet of geluk, en aan het timbre ervan kan je horen wat er zich in iemands leefwereld afspeelt. Terwijl onze keel zorgt voor de essentiële rol van zelfexpressie, gevoel en emotie en zodoende een antwoord is op wat de buitenwereld ons aanreikt, is ons gehoor het belangrijkste orgaan om dit op te nemen.
Nochtans wordt ‘Zwijgen is goud’ ook maar al te vaak de hemel ingeprezen. We zien echter in de huidige wereld rondom ons dat we vaker moeten spreken; als we iets weten (of zien gebeuren) dat eigenlijk niet oké is bijvoorbeeld. In de zin van ‘kennis is macht’ kan je ook bewust informatie achterhouden om een bepaald doel te bereiken, maar dan wagen we ons eerder in de zone van manipulatief gedrag, hetgeen onze relaties meestal niet ten goede komt. Een eerlijke, duidelijke en heldere communicatie naar onszelf en anderen toe, zorgt eerder voor een positieve uitkomst op de lange termijn.
De vele facetten van zwijgen
De zoektocht naar de balans tussen zwijgen omdat je niet durft spreken (om wat voor reden ook) en zwijgen omdat je weet dat het de vrede bewaart of het gemoed bedaart, kan van lange adem zijn. Wanneer je zwijgt omdat je de persoon zelf zijn/haar ervaringen wil laten (bij je kind of geliefde bijvoorbeeld) of omdat je iemand niet wil belasten met de waarheid kan ook positief zijn.
Altijd je waarheid spreken, ‘no matter what’ is namelijk ook niet absoluut. Gaandeweg kan het leven ons leren dat het in balans houden van ‘zwijgen/spreken’ belangrijker wordt. Het gaat namelijk niet altijd over onszelf in het leven. Wanneer je als het ware meer de meester van je eigen leven wil worden (dus zowel de innerlijke als uiterlijke omstandigheden beter leert inschatten), kan je meer het belang van ‘zwijgen’ of ‘op het juiste moment spreken’ gaan inzien en kunnen hanteren. Denk hierbij maar aan diplomaten die steeds voor een gezonde communicatiebrug moeten zorgen, zodat situaties niet escaleren.
Jouw plaats innemen
Neem je plaats in en gebruik daarvoor je stem! Dat kan best een (grote) uitdaging zijn, in het bijzonder als je dit tijdens je jonge jaren niet hebt geleerd. Soms is het ook nodig om los te breken en jezelf te bevrijden, als je te lang en extreem stil geweest bent in je leven, en (in extreme situaties) jouw lichaam ziek wordt. Het kan dan in het begin wel wat ongemakkelijk zijn en extreme vormen aannemen, zoals extreme vormen van assertiviteit die opnieuw kunnen zorgen voor isolement.
Dit uitbreken is soms nodig om ergens in het midden uit te komen. Net zoals de natuur die steeds streeft naar balans. De verbinding van de buitenwereld en de binnenwereld hangt heel nauw samen, en soms moeten we nu eenmaal stormen door om terug een kalme zee te krijgen. Je kan tijdens dit hele proces manieren van zelfexpressie te vinden die goed bij jou passen om niet alles steeds op de buitenwereld te projecteren. Verbindend communiceren is iets dat je kan leren, daar bestaan tegenwoordig tal van opleidingen voor.
Enkele tips om jou te helpen tijdens dit proces
- Stembevrijding zoals zingen of andere creatieve bezigheden kunnen een helend kanaal zijn
- Spreek (over je zorgen) met een vertrouwenspersoon
- Slik zaken die belangrijk voor je zijn nooit in, het zal zich vroeg of laat wreken
- Zeg alleen maar ‘ja’ als je dat echt meent
- Laat jouw omgeving jouw stem niet dempen
- Vergeet niet te ademen
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren