Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Kleurentherapie • De kracht en de betekenis van kleuren

Inspiratie
Bloom
17/09/2024
Kleurentherapie • De kracht en de betekenis van kleuren

Wij leven van licht en aangezien dit samengesteld is uit verschillende kleuren, moeten deze in een zekere harmonie zijn voor ons welzijn. Alle kleuren hebben bovendien een andere betekenis. Het is algemeen bekend dat in periodes waarin er minder licht is, de winterperiode bijvoorbeeld, depressies vaker voorkomen. Kleuren bepalen dus onze emoties en stemmingen; zo wordt rood intuïtief aanzien als opwindend en uitdagend, terwijl een wandeling door een groen park een rustgevende belevenis is.

De betekenis van kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en hebben een diepgaande invloed op zowel ons lichaam als onze geest. De betekenis van kleuren gaat veel verder dan esthetiek: ze kunnen ons energie geven, kalmeren, en zelfs helpen bij genezing, zoals in kleurentherapie. Wil je meer weten over hoe kleuren je welzijn kunnen beïnvloeden? We helpen je graag op weg.

Kleuren, zo oud als de mensheid

Ons welbehagen hangt niet alleen af van onze fysieke conditie, maar er is ook een onlosmakelijk verband tussen het lichaam en de geest. Kleurentherapie kan dus nuttig zijn om zelfs fysieke kwalen aan te pakken. De eerste mensen waren al vertrouwd met de gevoelens die kleuren opwekken en ze beschilderden hun lichamen dan ook in bepaalde patronen, waarbij rood bijvoorbeeld werd aanzien als agressief en daadkrachtig en nu nog zien we het als de kleur van het leven en de dynamiek. Tegenwoordig kunnen we onze omgeving aanpassen in de kleuren die we willen: we beschilderen onze muren, hangen kleurrijke gordijnen. Hiermee proberen we bepaalde gevoelens op te wekken, maar ook door het dragen van bepaalde kledij, drukken we iets uit naar anderen.

Oude genezers als de bekende Perzische arts Avicenna (980 – 1037) en de Zwitser Paracelsus (1494 – 1541) gebruikten kleuren om hun patiënten te helpen bij het genezingsproces. Avicenna schreef in een van zijn vele boeken dat rood de bloeddoorstroming bevordert, dus iemand die bloedt, mag absoluut niet naar rood kijken, maar moet daarentegen op blauw staren. Ook Paracelsus, de grondlegger van de homeopathie, gebruikte kleuren bij de behandeling van zijn patiënten. En Newton kwam erop dat puur wit licht samengesteld is uit verschillende golflengtes, dus verschillende kleuren. Met behulp van een prisma kon hij het witte licht scheiden in zijn zeven kleuren. Dan was er ook nog Rudolf Steiner, de Oostenrijkse mysticus, die kleuren gebruikte bij de spirituele ontwikkeling van de personen die bij hem kwamen. Ook tegenwoordig wordt in antroposofische scholen nog deze kennis van de kleuren gebruikt bij het inrichten van klaslokalen.

Warme en koude kleuren

”Kleuren hebben een invloed op ons lichaam en onze emoties.”

Kleuren hebben invloed op ons lichaam en onze emoties. Sommige kleuren stimuleren ons en geven ons kracht, terwijl andere juist rust en bezinning brengen. Hoe zit het met de betekenis van de kleuren?

Als we het spectrum aflopen, beginnen we met de warme kleuren, met als eerste rood. De kleur rood correspondeert met onze vitale krachten en is verbonden met de onderste chakra’s. De kleur oranje stimuleert het spijsverteringsproces. Mensen met veel oranje energie zijn fysiek gezond en vitaal, en ze denken bovendien vaak positief. De kleur geel staat voor mentale processen en is verbonden met de zonnevlecht. Deze stimulerende kleur geeft ons inzicht en inspireert het leerproces. In het midden van het spectrum bevindt zich de kleur groen, geassocieerd met de hartchakra. Deze kleur symboliseert sympathie, warmte, toewijding en zelfs liefde.

Hierna komen we bij het koelere gedeelte van het spectrum. Deze kleuren brengen rust en levensbeschouwing. De kleur blauw is koel, en mensen die het graag dragen, zijn vaak nuchter en ietwat teruggetrokken. Blauw kalmeert en bevordert voorzichtigheid. De kleur indigo heeft een hogere vibratie en is afgestemd op ons hogere zelf en het derde oog. Het wordt geassocieerd met intuïtie en stimuleert onze visie. De kleur violet, ten slotte, staat symbool voor het universele.

Kleuren fluisteren naar ons lichaam en emoties, van vitaal rood tot rustgevend blauw, en onthullen zo de verborgen verbinding tussen het kleurenpalet en onze innerlijke wereld.

De betekenis van de kleur rood

betekenis kleur rood artikel Bloom kleurentherapie

Rood is een erg vurige kleur en wordt daarom in verband gebracht met hevige passie. Het stimuleert ook onze geldingsdrang en daardoor ook ons doorzettingsvermogen. De kleur rood wordt toegewezen aan de planeet Mars, de god van de oorlog en begeerte, en rood zal dus onze driften stimuleren en scherpt onze honger naar seks aan. Wil je dus je seksueel leven stimuleren, dan is rood de aangewezen kleur. In het volksgebruik wordt de betekenis van de kleur rood geassocieerd met passie en vurigheid, denk maar aan rode rozen, en het is prikkelend en opwekkend.

Personen met overwegend rood in hun chakra hebben veel vertrouwen in zichzelf en de toekomst en zijn assertief. Mensen met een gebrek eraan, zullen zich futloos voelen en het gevoel hebben de strijd met het leven niet te kunnen leveren. Naar anderen komen ze zwak en depressief over. Heb je dus een tekort aan de kleur rood, dan zal je rode energie integreren in je leven door deze kleur te visualiseren, te dragen of in je omgeving aan te brengen. Daarnaast kan je ook water drinken dat geladen is met rode energie.

De betekenis van de kleur oranje

betekenis kleur oranje artikel Bloom kleurentherapie

Oranje bevindt zich tussen rood en geel en de betekenis van de kleur oranje vind je daarom in de combinatie van die twee. Het is een levenskrachtige en vreugdevolle kleur en wordt daarom veel gebruik in reclame, aangezien het aanzet tot een optimistisch gevoel. De kleur oranje geeft het lichaam opnieuw kracht en durf en kan aanleiding geven tot een nieuwe start, bijvoorbeeld op relatievlak, want oranje wordt geassocieerd met het tweede chakra.

Om deze kleur in je leven te integreren, kan je een oranje kledingstuk dragen of plaats je oranje kleuren in je leefomgeving. Het is wel een felle kleur, dus je ganse huis oranje gaan schilderen of enkel oranje dragen zou wat overdreven en zelfs ongepast kunnen zijn. Maar als je geen overdaad pleegt, dan zal de kleur oranje helpen om een optimistische kijk op het leven te hebben en je zal met meer kracht de dag aankunnen. Ook een oranje drankje drinken (sinaasappelsap) of water geladen met oranje energie kan helpen. De kleur oranje maakt geestdriftig, vreugdevol, speels en zelfs uitdagend naar buitenstaanders.

De betekenis van de kleur geel

betekenis kleur geel artikel Bloom kleurentherapie

Geel is de kleur van de zon en na een lange winter breekt het wolkendek open en kan de lente beginnen. De betekenis van de kleur geel vinden we in de warmte ervan. Het is een kleur die ons levendig maakt en het stimuleert de mentale vermogens. Daarom wordt geel veel gebruikt in ruimtes waar gestudeerd moet worden. In de chakratherapie wordt de kleur geel geassocieerd met de solar plexus, het chakra dat niet alleen de maag en spijsvertering bepaalt, maar ook de gal- en leverwerking.

De kleur geel doet ons met een open geest in het leven staan en stimuleert het leggen van nieuwe contacten. Geel wordt van oudsher aangeraden om negatieve gedachten te verdringen en positieve gedachten op te wekken. Het is een feestelijke kleur en indien je dus een feestje geeft, maak dan gebruik van wat felgele decoratie of belichting. In klaslokalen en werkruimtes kan de kleur geel de communicatie stimuleren en ook de mentale alertheid. Het is een opwekkende kleur die kinderen helpt zich te ontwikkelen, dus in een speelruimte is geel onontbeerlijk. Te veel geel is echter te opwindend en in een slaapkamer zal het nefast zijn voor de nachtrust waardoor de irritatie oploopt. Te veel geel in de leefruimte leidt tot discussies en ruzies.

De betekenis van de kleur groen

betekenis kleur groen artikel Bloom kleurentherapie

Hoe kunnen we ons beter ontspannen na een drukke dag dan met een wandeling in de wijde natuur? Groen is dan ook de kleur van de rust en harmonie en wordt in verband gebracht met het hart en het hartchakra. Het vierde chakra staat o.a. voor de liefde, vertrouwen, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid en het vinden van balans.

We weten dat hartaanvallen vaak door stress en emotionele problemen veroorzaakt worden. We moeten vaak iets doen dat tegen hetgeen is wat ons hart ons voorschrijft. De kleur groen doet ons openstaan naar anderen en geeft ons een sympathieke meerwaarde. In de betekenis van de kleur groen vinden we verder de symboliek voor vruchtbaarheid, groei, hoop en stabiliteit.

(lees verder onder de afbeelding)

De betekenis van de kleur blauw

betekenis kleur blauw artikel Bloom kleurentherapie


Blauw is een koele kleur die ons tot rust kan brengen, want blauw vitaliseert én ontspant. Een dagje erop uit onder de blauwe hemel brengt ons opnieuw in balans en geeft ons terug kracht. Blauw is de kleur van de keel en keelchakra, daarom ook dat we ons met blauw op een intelligente en duidelijke manier kunnen uitdrukken. De betekenis van de kleur blauw vind je vooral in het kalmerende ervan. Blauw wordt vaak aangewend in ruimtes die tot rust moeten aanzetten.

Met de kleur blauw kom je tot weloverwogen gedachten waarin de emoties opzij kunnen worden gezet. Als je een examen aflegt, dan is het nuttig om blauw te dragen, zoals door een blauw pak of zelfs maar een sjaaltje te dragen. Het is een kleur die ons in staat stelt om goed te communiceren en een heldere en nuchtere conversatie aan te gaan. Te veel van de kleur blauw kan wel een gebrek aan moed teweegbrengen en in conversaties kan dit leiden dat personen dingen zeggen waar ze niet helemaal achter staan, dit om de ander te paaien.

De betekenis van de kleur indigo

betekenis kleur indigo artikel Bloom kleurentherapie

Dit is het nachtelijke blauw en deze richt ons gedachten naar binnen. In de betekenis van de kleur indigo zit beschouwing vervat, zelfintrospectie en contemplatie. De kleur indigo wordt geassocieerd met de hypofyse, de endocriene klier die gesitueerd is in het midden van het hoofd en die veel hormonale processen in het lichaam bepaalt. Het is de orkestmeester van de hormonale werking en staat in verband met de voorhoofdchakra, op het midden van het voorhoofd, beter bekend als het derde oog. De goede werking van deze chakra stimuleert dan ook intuïtief denken en de ontwikkeling van paranormale gaven.

Tegenwoordig zijn er veel personen in staat om hun intuïtieve vermogens te ontwikkelen, waarbij sommigen zelfs aura’s en chakra’s kunnen waarnemen, of dromen en visoenen hebben die belangrijke inzichten kunnen verschaffen. Hoe sterker het derde oog, hoe groter de mogelijkheid om deze gaven te ontwikkelen. Kaarsen in de kleur indigo branden bij een meditatie zal je paranormale gaven de hoogte insturen. Er zijn veel personen met inzichten en deze hebben misschien leren zien (soms onbewust) met hun derde oog. Deze personen kunnen anderen begeleiden en therapeutisch werk verrichten.

De betekenis van de kleur violet

betekenis kleur violet artikel Bloom kleurentherapie

De kleur violet werd al in alle tijden geassocieerd met hogere en slechts koningen en geestelijken mochten deze kleur dragen. Bovendien heeft de kleur violet de grootste lichtfrequentie en daarom stimuleert deze kleur de kosmische gevoeligheid, dus helderziendheid en de ontwikkeling van paranormale vermogens.

De kleur violet wordt geassocieerd met de pijnappelklier of epifyse, die ons in contact brengt met de ganse kosmos. We kunnen dan ook via de epifyse aanvoelen wat het universele plan is. Voor de eigen spirituele ontwikkeling is deze kleur belangrijk. Aangezien de kleur violet op de geest werkt, werkt het ook therapeutisch bij hoofdklachten of mentale problemen. De betekenis van de kleur violet is dus zeker een om niet zomaar aan voorbij te gaan.

(lees verder onder de afbeelding)

De betekenis van de kleur bruin

Betekenis kleur bruin artikel Bloom kleurentherapie

De kleur bruin roept onwillekeurig associaties op met de aarde, de bergen en modder. Het herinnert ons ook aan de herfst en verbindt ons met de cyclus van dood en verval. De kleur bruin kan daarom goed gebruikt worden door mensen die geaard moeten worden en de realiteit onder ogen moeten zien.

Bruin wordt vaak gedragen door mensen die zich zo onopvallend mogelijk willen presenteren. Veel meubels zijn ook bruin, wat ons een gevoel van verbondenheid met de aarde geeft. Voor het nemen van praktische en doordachte beslissingen is een bruin bureau ideaal. Net als zwart is bruin een afschermende kleur, en het bevordert ijver en stabiliteit. Te veel bruin maakt je echter (te) behoudend en angstig. In de betekenis van de kleur bruin zit ook een zekere somberheid, omdat het geassocieerd wordt met rust en melancholie.

De betekenis van de kleur zwart

Betekenis kleur zwart artikel Bloom kleurentherapie

De kleur zwart wordt vaak niet als een kleur beschouwd, omdat deze tint alle licht absorbeert. Het staat dan ook in contrast met wit. Veel mensen dragen graag zwart, zoals bijvoorbeeld een zwart pak, omdat het geassocieerd wordt met formaliteit en rouw. Vooral Schorpioenen voelen zich aangetrokken tot zwarte kleding. De kleur zwart heeft een koele uitstraling en straalt verantwoordelijkheid en ernst uit. Het wordt vaak geassocieerd met macht en waardigheid, maar ook met afstandelijkheid. Zwarte avondkleding kan echter erg verleidelijk zijn, juist vanwege het mysterieuze en onbereikbare aura dat het creëert. Personen die zich voornamelijk in zwart kleden, kunnen hoog opklimmen in de samenleving, maar ze zijn ook vatbaar voor negatieve gevoelens en zelfs depressies.

Zwart heeft ook vaak een negatieve connotatie, zoals bij zwarte magie, waarbij magie wordt misbruikt om anderen te schaden. Ook in ons dagelijks taalgebruik heeft zwart vaak een negatieve betekenis, zoals in de uitdrukking 'zwarte sneeuw zien'. De kleur zwart biedt echter ook een gevoel van bescherming, en we dragen het vaak wanneer we ons verdrietig of kwetsbaar voelen. Dat vooral pubers zich aangetrokken voelen tot zwarte kleding is dan ook niet verrassend, aangezien zij zich in een belangrijke overgangsfase van hun leven bevinden.

De betekenis van de kleur wit

Betekenis kleur wit artikel Bloom kleurentherapie

De kleur wit is de kleur van puurheid en onschuld en is de combinatie van alle golflengten van het zichtbare spectrum. Meestal worden er positieve betekenissen toegeschreven aan de kleur wit, zoals in witte magie, het goede soort magie, in tegenstelling tot zwarte magie waarbij men anderen wil schaden. De kleur wit geeft een gevoel van reinheid en zuiverheid en daarom worden veel keukens, badkamers en zelfs slaapkamers in wit geverfd.

Het is wel een kleur die zenuwachtig kan maken en soms zelfs koel overkomen. Een witte keuken of badkamer kan dan wel rein aanvoelen, je zal er toch niet in kunnen ontspannen. Daarom zal je wit altijd moeten aanvullen met andere kleuren voor de gordijnen, de tafel of de kasten. Vooral in slaapkamers kan wit verkeerd uitpakken, aangezien het een te actieve kleur is en zelfs afkoelend werkt. De kleur wit kan dus best aangevuld worden met meer rustgevende kleuren.

Visual onderbreking artikels platte banner Bloom web

Kleurentherapie

In kleurentherapie worden bepaalde lichamelijke of mentale klachten aangepakt door de therapeutische werking van de kleuren.

  • De therapeutische werking van de kleur rood
    Stimuleert: assertiviteit, wilskracht, geldingsdrang
    Helpt bij: onzekerheid, zelfmedelijden, angst
  • De therapeutische werking van de kleur oranje
    Stimuleert: sociale vaardigheid, creativiteit, levendigheid en positief contact
    Helpt bij: overmatig steunen op anderen, teruggetrokkenheid, afhankelijkheid
  • De therapeutische werking van de kleur geel
    Stimuleert: zelfvertrouwen, optimisme, waakzaamheid, goed humeur
    Helpt bij: pessimisme, piekeren, zelfmedelijden
  • De therapeutische werking van de kleur groen
    Stimuleert: vrijgevigheid, harmonie, liefde, medeleven
    Helpt bij: bitterheid, ontgoocheling, jaloezie, onverschilligheid
  • De therapeutische werking van de kleur blauw
    Stimuleert: tact, rust, kalmte, oprechtheid
    Helpt bij: ontrouw, te strikt zijn, ongeloofwaardigheid
  • De therapeutische werking van de kleur indigo
    Stimuleert: intuïtie, klaar inzicht, integriteit, geordende geest
    Helpt bij: versplinterde geest, geen visie, verwarring
  • De therapeutische werking van de kleur violet
    Stimuleert: idealisme, je eigen pad uitstippelen, intuïtie
    Helpt bij: gevoel van superioriteit, gebrek aan realiteitszin, weinig medeleven

Bij de toepassing van zo’n kleurentherapie blijft het wel belangrijk het advies van je arts in te winnen.

Lees volgende week het vervolg: 'Kleurentherapie • de invloed van kleuren op je welzijn (deel 2)'.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom