Rituelen als onderdeel van herstel
In onze huidige maatschappij, waar alles altijd sneller en beter lijkt te moeten, is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de stress en druk van het alledaagse leven. Het invoeren van rituelen, een ochtendritueel en/of een avondritueel, als vorm van zelfzorg kan daarom een effectieve manier zijn om meer rust en balans te vinden, zowel mentaal als fysiek.
Zelfzorg en rituelen
Iedereen die te maken heeft met problemen zoals stress, overprikkeling en chronische vermoeidheid, ervaart vaak een brede waaier aan symptomen die het dagelijkse leven vermoeiender maken dan het zou moeten zijn. Het gaat om problemen zoals o.a. paniekaanvallen, hartkloppingen, slecht slapen en darmproblemen. Het invoeren van rituelen als zelfzorg kan helpen om deze symptomen te verminderen en een gevoel van structuur en stabiliteit te bieden. Ze bieden dan als het ware een soort van houvast, doordat ze zorgen voor een mindful moment waarbij stress - en de piekergedachten die daar vaak bij horen - doorbroken worden. Door elke dag op dezelfde manier te beginnen en te eindigen, kan men een gevoel van voorspelbaarheid en rust creëren dat essentieel blijkt te zijn voor herstel.
Voorbeeld van een avondritueel
Een effectief avondritueel kan bestaan uit eenvoudige, maar doordachte stappen die je helpen om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om de dag af te gaan sluiten. Hier zijn enkele voorbeelden van de zelfzorg en de stappen die je eventueel kan nemen.
Avondwandeling
Een korte wandeling, bij voorkeur in de natuur met de focus op wat je allemaal kan horen en zien, helpt om de dag af te sluiten en het hoofd leeg te maken. Laat je gsm hiervoor echt bewust in je broekzak zitten. Vaak merk je daardoor leuke dingen op die je anders niet waren opgevallen!
Persoonlijke verzorging
Tandenpoetsen, gezichtsverzorging aanbrengen, bodylotion smeren en je haar borstelen zijn eenvoudige handelingen die een duidelijk signaal naar het lichaam sturen dat het tijd is om te ontspannen. Maak hier een bewust moment van zelfzorg van vanuit liefde naar je lichaam toe i.p.v. dit snel af te willen handelen.
Digitale detox
Het wegleggen van je telefoon na 19 uur om te ontprikkelen en niet meer in de verleiding te komen om te scrollen of te chatten. Sociale media zijn immers gemaakt om ons zo lang mogelijk op hun platform te houden. Na een tijdje word je hier ook echt depressief van, want het toont vaak enkel de goeie momenten in het leven van anderen, waardoor je je gaat vergelijken. Weet dat dit niet de realiteit is en dat minder scrollen enorm kan helpen met je mentale gezondheid.
Journallen en dankbaarheid
Het bijhouden van een dagboek en/of een dankbaarheidsboekje helpt om de dag in dankbaarheid af te sluiten en negatieve gedachten los te laten. Zelfs wanneer het echt een rotdag was brengt dankbaarheid je weer in een andere mindset, waardoor je op een fijne manier in slaap kan vallen.
Lezen
Een paar pagina's lezen voor het slapengaan kan helpen om rustig in slaap te vallen. Uit het onderzoek van neuropsycholoog David Lewis rond lezen kwam voort dat lezen al na 6 minuten kan helpen met het verlagen van je hartslag, spierspanning, somberheid en angst.
Blijf testen wat voor jou werkt
Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, daarom niet werkt voor jou. Blijf dus uittesten welk avondritueel en welke zelfzorg wél werkt voor jou, ook als dit andere dingen zijn dan diegenen die hierboven aangehaald werden. Of verschuif eventueel stappen om zo tot een avondritueel te komen dat jou helpt om de prikkels van de dag te verwerken en tot rust te komen.
Als je graag wil lezen als deel van je avondritueel, lees dan liefst iets dat jou helpt om te ontspannen, zoals een fictief verhaal. Want het lezen van dingen waar je daarna nog over gaat nadenken, is ’s avonds niet het doel en zal je ook niet helpen. Lees je toch liever zelfhulpboeken? Dan kan je lezen eventueel invoeren als deel van je ochtendritueel! Daarnaast is het ook belangrijk om geen cafeïne houdende dranken meer te nuttigen voor het slapen omdat deze je alertheid net verhogen. Het houdt dus wel wat in om er mee te beginnen, maar eens je goed op weg bent zijn er alleen maar voordelen!
Tijdens een ritueel ben je bewust bezig met het creëren van connectie met jezelf. Daardoor krijg je een beter beeld van wie je bent, wat je wilt, voelt en nodig hebt.
Voordelen van rituelen
Beginnen met een ochtendritueel en/of avondritueel zal in eerste instantie meer energie en inspanning vragen dan dat het je zal geven. Maar het opstarten én volhouden van die rituelen heeft dus wel verschillende voordelen.
Structuur en stabiliteit
Het geeft de dag vorm en biedt houvast, wat belangrijk is voor mensen die snel overprikkeld en/of vermoeid raken. Het biedt vaste momentjes om jezelf even terug te trekken en de focus te verschuiven naar je innerlijke gevoelswereld.
Stellen van grenzen
Omdat je bewust bezig bent met het creëren van die connectie met jezelf, krijg je ook een beter beeld van wie je bent en van wat je wil, voelt en nodig hebt. Dit maakt het op termijn makkelijker om je grenzen aan te geven én om mensen aan je grenzen te (blijven) houden.
Verbeterde slaap
Door een consistente avondroutine wordt het lichaam voorbereid op slaap, wat de kwaliteit van de nachtrust verbetert. Je slaapt makkelijker in, omdat je lichaam dankzij je avondritueel overschakelt van stress naar rust. Daarnaast slaap je ook beter door en word je niet meer wakker tussen 3u en 4u van de piek in je cortisol.
Mentale en fysieke rust
Door bewuste momenten van zelfzorg in te plannen kan je op een veel fijnere manier de dag beginnen en/of afsluiten. Dit zorgt ervoor dat er meer momenten zijn op de dag waarbij je stressniveau daalt, wat voordelig is voor je lichaam, want wij zijn niet gemaakt om constant ‘aan’ te staan.
Meer veerkracht
Doordat je bewust momenten inplant die ervoor zorgen dat het stressniveau in je lichaam daalt, kan je op termijn veel makkelijker om met alle onverwachte dingen die het leven met zich mee brengt. Doordat je lichaam de kans krijgt om te ontspannen, zal je merken dat je emoties zich kunnen reguleren en je dus bijvoorbeeld niet meer begint te huilen voor het minste.
Om al deze voordelen te ervaren is het wel belangrijk om je rituelen te blijven volhouden. Het zal tijd en discipline vragen, maar dat is oké, want het geschenk dat je je lichaam en geest daar mee geeft is dat waard! Rome werd uiteindelijk ook niet op één dag gebouwd, dus niemand verwacht van jou dat je het van de eerste keer perfect doet. Leg de lat niet te hoog en blijf lief voor jezelf, zo heb je de beste kans op succes!
De grootste valkuil is om met je rituelen en je zelfzorg te stoppen eens je merkt dat je je beter begint te voelen. Net dan is het cruciaal om te blijven doorzetten.
Tips voor het volhouden van rituelen
Het volhouden van je rituelen kan soms echt een hele uitdaging zijn, vooral op dagen wanneer je mentaal in een dipje zit, of wanneer je lichaam het laat afweten door o.a. vermoeidheid of ziekte. Hier zijn enkele handige tips om je rituelen niet op te geven.
Begin klein
Start met eenvoudige rituelen en bouw deze geleidelijk uit. Maak ook twee versies van je rituelen: de versie waarin je the bare minimum doet (aangepaste versie) en de versie die je kan doen op momenten dat je er voldoende tijd en energie voor hebt. Zo heb je altijd wel iets gedaan, wat blijft stimuleren om vol te houden.
Plan vooruit
Maak tijd vrij in de agenda voor rituelen en communiceer dit met de omgeving. Geef duidelijk aan dat je tijdens bepaalde momenten van de dag onbereikbaar bent omdat je aan zelfzorg doet. Zet je gsm uit en doe voor niemand de deur open.
Wees flexibel
Ga meerdere keren per dag invoelen hoe het is gesteld met je fysieke en mentale gezondheid. Ben je heel moe? Doe dan 5 minuten yoga op je mat i.p.v. de volle 30 minuten, of kies voor yogaoefeningen die je in je bed kan doen.
Herinner jezelf aan de voordelen
Noteer de positieve effecten van de rituelen om gemotiveerd te blijven, vooral op moeilijke dagen. Schrijf goed op wat je voelt wanneer je je rituelen wél uitvoert en hoe hard dat verschilt met wanneer je ze niet doet.
Wacht niet op motivatie
Als je wacht tot je zin hebt om aan je rituelen te beginnen, dan is de kans groot dat er niets van in huis komt. Discipline is hier nodig om te starten én om vol te houden, vooral op dagen wanneer je liever die ene serie wil kijken dan aan zelfzorg te doen.
De grootste valkuil is hier om met je rituelen en je zelfzorg te stoppen eens je merkt dat je je weer beter begint te voelen. Net dan is het van cruciaal belang om te blijven doorzetten, zodat je niet helemaal Opnieuw moet beginnen opbouwen. Moest dat wel eens gebeuren, wees dan lief voor jezelf. Je bent écht niet de enige waar dat bij gebeurt en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Elke dag is een nieuwe kans om weer opnieuw te beginnen! Enkel door je rituelen te onderhouden en je zelfzorg consequent te doen zal je blijvende verbeteringen merken.
Zelfzorg is geen luxe
Het opstarten en uitvoeren van rituelen in het dagelijks leven kan ongelofelijk waardevol zijn voor iedereen die te maken hebben met klachten zoals o.a. overprikkeling en chronische vermoeidheid. Door deze rituelen elke dag te doen, kan je meer rust, balans en mentale veerkracht vinden. Zelfzorg is geen luxe en is zéker niet egoïstisch, maar is een noodzakelijke stap naar herstel en een beter (mentaal) welzijn. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd en ruimte gunt om deze rituelen te ontwikkelen en te onderhouden, zodat je beter om kan gaan met de uitdagingen van het moderne leven. Ik wens je al vast heel veel succes.
You’ve got this!
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren