Van dankbaarheid naar geluk: in 5 stappen
Dankbaarheid. Sommige mensen zijn er heel bedreven in. Zelfs in de meest nare omstandigheden slagen zij erin om de dankbaarheid de boventoon te laten voeren. Bij ziekte. Na het verlies van een dierbare. Bij ontslag. Of brand. Na een zwaar verkeers- of arbeidsongeval. Tijdens of na een echtscheiding. We zien zelfs dankbaarheid na natuurrampen die hele dorpen wegveegden. Voor anderen daarentegen is het, zelfs in situaties zonder al te grote tegenslagen, heel erg moeilijk om te focussen op wat er wél is, in plaats van op wat er niet is. Het weer dat tegenvalt. Té druk op de weg. De jacuzzi van de buren die zorgt voor overlast. En dat terwijl diverse onderzoeken allemaal hetzelfde uitwijzen: meer dankbaarheid leidt per definitie tot meer geluk. Nogal contradictorisch, niet? En wat als het leven om je heen écht aan het instorten is?
Geluksfactoren
In de positieve psychologie wordt emotioneel welbevinden als een belangrijke component van geluk gezien. Emotioneel welbevinden krijgt in dit geval de volgende definitie: ‘de aanwezigheid van positieve gevoelens en de afwezigheid van negatieve gevoelens, gecombineerd met de tevredenheid over het eigen leven.’ Om dit te bereiken zijn er niet alleen een aantal belangrijke brede maatschappelijke voorwaarden van belang, maar ook je individuele levensomstandigheden en zelfs je persoonlijkheid spelen een duidelijke rol. Zoals bijvoorbeeld het geluk hebben te leven in een land waar mensenrechten gerespecteerd worden. Over keuzevrijheid beschikken. Maar ook je individuele levensomstandigheden, zoals bijvoorbeeld je inkomen en lichamelijke gezondheid, zijn bepalend voor de mate waarin jij je, met meer of minder gemak, in een staat van emotioneel welbevinden kunt begeven.
Google even op het woord geluk. Het klinkt allemaal zo eenvoudig: om gelukkig te zijn moet je zo veel mogelijk positieve gevoelens en zo weinig mogelijk negatieve gevoelens ervaren. En dan ook nog eens tevreden zijn met je eigen leven. In de zin van, ondanks alle shit die over je heen komt, toch dankbaar zijn. Terwijl we als mensen toch geprogrammeerd zijn om steeds meer te willen. Om nog maar niet te spreken over het feit dat we niet allemaal optimisten zijn. Zo eenvoudig is het dus niet als je het mij vraagt. Is er dan niets dat we kunnen doen?
In 5 stappen naar geluk
Zelf geloof ik al jaren dat geluk tot op zekere hoogte maakbaar is. En dat dankbaarheid te leren is. Het is maar welke bril jij opzet. Welke keuzes je bewust maakt. En waar jij, heel doelgericht, je aandacht op richt. Mijn 5-stappenplan gaat als volgt:
Train je hersenen om positief te denken.
Of het nu over werk gaat, relaties, serieuze uitdagingen waar je voor staat, of over je eigen zelfbeeld, door jezelf heel gericht een aantal vragen te stellen, kan je heel bewust een shift maken in je gedachten. Vragen zoals: wat is er wel? Wat is mijn kracht die mij helpt dit te boven te komen? Welke opportuniteiten brengt deze moeilijke situatie met zich mee? Wat vind ik wel mooi aan mezelf? En ga zo maar door. Dit is niets meer dan het verhaal van het glas. Is het half vol? Of half leeg? Hetzelfde glas, een wereld van verschil.
Oefen in zelfreflectie.
Wanneer we ongelukkig of ontevreden zijn, dan hebben we de neiging om de blik op de ander te richten in plaats van ons eigen aandeel in de situatie te evalueren. Kijk maar naar je relaties bijvoorbeeld. En dan ben je, voor je het weet, een slachtoffer, zonder enige invloed op je eigen geluk. Natuurlijk zijn er zaken die jou overkomen. Gebeurtenissen waar je helemaal geen invloed op hebt. Je kind wordt ernstig ziek bijvoorbeeld. Of je verliest je baan. Een heel moeilijke situatie die veel energie kost aan alle betrokkenen. Bekijk ook hier hoe jij vanuit jouw actie en reactie de situatie lichter kan maken, voor jezelf, en van daaruit misschien zelfs ook voor de ander.
Leef in het moment.
Ook deze stap vergt oefening. En een stevige portie geduld. Geduld om in het moment blijven, terwijl je het gevoel hebt dat de hele wereld om je heen aan het instorten is. Dat is geen eenvoudige opgave. Het is op die zwaarste momenten een kwestie van gewoon te blijven ademen. Die dingen te doen die op dat moment belangrijk zijn. Maar ook gewoon jezelf toelaten om een kop koffie te drinken en even aan niets anders te denken dan aan dat ene kopje koffie. Ook hier kun je je hersenen trainen. Hoe ziet je kopje eruit? Hoe ruikt de koffie? Dwing jezelf om alle andere gedachten uit je hoofd te verbannen.
Volg je passie.
Inmiddels weet ik dat het niet zozeer gaat om het effectief volgen van je passie, maar om het gevoel dat je de goede dingen doet. Dat je je energie stopt in datgene wat jou blij maakt. In die zaken die ervoor zorgen dat jij weer grip krijgt op je leven. Dat je actie kan en mag ondernemen, zodat je niet gevangen blijft zitten in een gouden kooi waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Een vraag die ik mezelf en mijn klanten vaak stel, is wat ze zouden doen als ze niets te verliezen hadden, of als men niet kon falen. Wat zou jij dan doen? Zou je dan iets doen? Of zou je gewoon blijven waar je nu bent?
Gun jezelf het geluk.
Dit is misschien wel de belangrijkste stap van allemaal. Ik zie zoveel mensen in ongelukkige omstandigheden die het zichzelf nog eens extra moeilijk maken. Ik geloof oprecht dat ieder mens het verdient om gelukkig te zijn. We mogen met zijn allen ophouden met het ‘gelukkig worden’ en massaal beginnen met het ‘gelukkig zijn’. En we mogen allemaal fouten maken, en daaruit leren. Onszelf en de ander vergeven. Die zaken loslaten die ons niet verder helpen. In vertrouwen dat betere tijden komen. Altijd.
De rode draad in dit alles? Dankbaarheid. Dankbaarheid voor het kunnen en mogen genieten van wat er (wel) is, dankbaarheid om de actie die wij zelf kunnen en mogen ondernemen, dankbaarheid om niets meer dan een lekker kopje koffie, dankbaarheid omdat we fouten kunnen en mogen maken, en dankbaarheid omdat we er mogen zijn, mens zijn, en net als ieder ander, ook onze portie geluk verdienen.
‘Omdat je altijd een keuze hebt.’ Dat is voor mij een hele belangrijke zin die je ook in mijn bio terugvindt. Jij beslist waar jij, in dankbaarheid, je aandacht op richt. En mocht het allemaal niet goed lukken met al dat positief ge-denkwerk, ga dan gewoon zitten op de sofa of op een stoel, en dwing jezelf tot een glimlach. Ook al heb je geen reden om te lachen, je hersenen pakken het signaal op en geven serotonine vrij, het gelukshormoon. Waardoor jij je instant toch net iets beter voelt. Ja, je kunt je eigen hersenen echt bedotten. Probeer maar eens, het werkt echt!
En jij, waar ben jij op dit moment dankbaar voor?
(lees verder onder de afbeelding)
---
Sofie Varrewaere is founding partner van ‘The House of Growth’ en eigenaar van het internationaal executive coachingbureau BigFish4.me. Als personal en executive coach werkt zij met mensen over de hele wereld rond het centrale thema van persoonlijk leiderschap. Omdat je altijd een keuze hebt.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren