Volg je eigen klok om te leven volgens jouw ware ritme
Als ik mijn ogen open doe, zie ik het eerste licht door de ramen komen. De zon komt op en geeft de wereld opnieuw kleur. Een nieuwe dag ligt voor me. Als ik op de klok kijk die naast mijn bed staat, schrik ik op, het is bijna half acht … Sinds een aantal jaar word ik wakker wanneer mijn lichaam wakker wil worden. Meestal is dat rond een uur of zes als het buiten licht wordt. Vandaag niet, ik ben net terug van een reis naar Engeland, waar het veel eerder licht wordt dan in Griekenland. Het lijkt wel of ik de overgang naar een nieuw seizoen heb overgeslagen. Heel even voel ik me schuldig, maar besef dan dat ik al jaren niet meer in het ritme zit wat bepaalt hoe laat ik ergens moet zijn.
Sinds jaren heb ik mijn dag zo ingedeeld dat de eerste uren voor mij zijn. In die uren schrijf ik, ga ik wandelen of mediteer ik, in de zomer ga ik in de ochtend naar het strand, in de winter lees ik liever een boek. Maar ik volg wat goed voelt voor mij, dus als ik de zee hoor roepen, dan weet ik dat ik de ochtend daar doorbreng.
Het is een proces geweest van heel veel dingen afleren. Want hoewel ik nog regelmatig op de klok kijk, weet ik over het algemeen ook zonder op de klok te kijken hoe laat het is. De stand van de zon, de energie in mijn lichaam, of het gevoel dat ik een afspraak heb, daar heb ik geen klok meer voor nodig. Door in het moment te leven, los te laten dat er iets vandaag af moet en niet teveel te plannen, is het dan ook heel goed mogelijk om zonder de klok of een planning te leven.
Welke tijdsplanning past bij jou?
Het 24-uurstijdschema dat velen van ons volgen, is een heel mannelijke benadering. Mannen functioneren prima volgens een ritme waarbij ze elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan, dezelfde dingen doen op dezelfde tijd, omdat ze vrijwel altijd dezelfde hoeveelheid energie hebben.
Vrouwen hebben die gelijke energieverdeling niet, omdat zij een cyclus hebben van ongeveer 28 dagen. Het is dus ook goed als je je daar als vrouw aan kunt houden. Die 28 dagen zijn de dagen van de menstruele cyclus, maar zelfs als je als vrouw niet (meer) menstrueert, heb je een ander ritme dan een man.
Het verschil tussen mannen en vrouwen is een van de belangrijkste verschillen in het ontdekken van je eigen ritme. Maar je hebt ook de verschillen tussen mensen die in de ochtend actiever zijn dan anderen en de hoeveelheid energie je op een bepaald moment in je leven hebt. Waardoor je bijvoorbeeld meer of minder slaap nodig hebt.
Alles heeft een bepaalde tijdsindeling en die staat vaak haaks op hoe jij het werkelijk zou willen als je naar je lichaam luistert.
Hoe laat je tijd los?
Zonder agenda en vaste tijdstippen wordt het leven een stuk meer ontspannen. Je staat op wanneer je wilt, gaat aan het werk wanneer je je er klaar voor voelt (of je werkt gewoon af en toe een dag helemaal niet). Je eet wanneer je lichaam aangeeft dat het wil eten, enzovoorts. Maar het concept tijd loslaten is lastig, want tijd zit vast in vrijwel alles wat we doen. Dat is handig om afspraken te maken, maar het is behoorlijk overdreven dat ons hele leven gebaseerd is op een tijdschema dat ons van buiten wordt opgelegd. Van het moment waarop je naar je werk moet gaan, de kinderen naar school moeten of wanneer je wekelijkse sportuurtje is. Alles heeft een bepaalde tijdsindeling en die staat vaak haaks op hoe jij het werkelijk zou willen als je naar je lichaam luistert.
Kleine stapjes
Zoals met elke verandering is het goed om met kleine stapjes te beginnen. Een eerste stap is loslaten op welk tijdstip je opstaat. Wat zou er gebeuren als je geen wekker zou zetten? Hoe laat word je dan wakker? Ben je bang dat je als je dat doet nooit meer vroeg op staat?
Ik geloof dat het tegendeel waar is. Als je jezelf aanleert om te voelen wanneer je wakker wilt worden, voel je ook wanneer je naar bed wilt. En als je eerder naar bed gaat, wordt het veel eenvoudiger om ‘op tijd’ op te staan.
Een volgende stap is niet teveel meer plannen in je agenda en te vertrouwen dat alles op het juiste moment gebeurt. Dat is in een ultiem gecontroleerde wereld natuurlijk een spannende stap, maar je zult zien dat het echt werkt. Op een gegeven moment wordt het zelfs gemakkelijker strakke deadlines los te laten. Omdat je weet dat dingen echt wel afkomen, zelfs als er geen druk op zit. En als ze niet afkomen, kun je je al snel afvragen of het dan wel werkelijk zo belangrijk was.
Leven zonder klok brengt je in contact met je ware natuur
Niet leven met een klok brengt je in contact met je eigen natuur. Waardoor je ook het gevoel hebt veel meer verbonden te zijn met de natuur om je heen. Je ontdekt wat jouw natuurlijke moment om op te staan is. Je voelt ongeveer hoe laat het is, door naar de zon of de duisternis om je heen te kijken. Je wordt wakker wanneer je lichaam wil ontwaken en gaat naar bed wanneer je wilt slapen. Je eet als je daar behoefte aan hebt, niet omdat het tijd is voor ontbijt of lunch. Door de klok los te laten, kun je veel meer zijn en creëren vanuit je ware essentie.
Over Irene van Gent
Irene van Gent is schrijver van boeken op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke groei. Ze is oprichter van The Untamed Women Community en schrijft op haar blog The Untamed Woman over haar leven als ongetemde vrouw op het eiland Corfu. Je vindt haar boeken 'Ik ben Sara' en 'Volg je eigen weg' in de Bloom Shop.
Laat je inspireren
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren