Draaien om je as, brengt je bij de kern
Het denken en het ego loslaten, heel wat mensen proberen het met behulp van meditatie of yoga. Patty Möhlmann (54) uit Rozenburg bereikt die vrije staat van zijn door middel van de dans, en in het bijzonder door het wervelen. Daarbij draait zij rondjes om haar eigen as, iets wat kinderen overigens graag doen. Sinds zij bij een bezoek aan het Engelse Stonehenge een vrouw op een steen zag dansen, besloot zij een nieuwe weg in te slaan. “Dankzij de dans en het wervelen leer ik mezelf kennen.”
Een bezoek aan danseres Patty Möhlmann
Möhlmann houdt al van kindsbeen af van bewegen. Ze vertelt: “Mijn verste herinnering is, dat ik rondjes aan het draaien was. Ik was ook een kind dat veel buiten speelde. Ik hield van hutten bouwen en zo. Later ging ik graag uit om te kunnen dansen”. Haar reis door het leven nam in 2005 een grote sprong toen zij in de zomer naar Engeland reisde om daar de viering van de zonnewende mee te maken. Tijdens de kortste nacht, van 20 op 21 juni, wordt daar bij de stenencirkel van Stonehenge al eeuwen een ritueel feest gevierd om de opkomst van de zon te eren. Duizenden spirituele gelijkgestemden komen er op af. Ze herinnert zich: "Ik werd als het ware naar die plek gezogen. Voor mij persoonlijk deed zich op die plaats een grote omwenteling voor. Men beweert dat je tijdens die ervaring als het ware 'tussen de werelden' terecht kunt komen. De sfeer en de energie is heel bijzonder en dat wordt nog versterkt door de muziek van trommels. Op een gegeven moment zag ik een prachtige bohémienne op een enorme steen dansen. Toen gebeurde er iets. Ik zag daar als het ware mezelf staan en dacht: 'Dat is wie ik ben!' Het was heel fijn. Sinds dat moment is er veel meer bewustwording gekomen”.
Van toeschouwer naar lerares
Möhlmann besloot les te nemen in buikdansen. “Ik kwam er al snel achter dat het echt iets voor mij was. Ik volgde allerlei cursussen, waaronder de klassieke Egyptische stijl. Op een gegeven moment kwam ik in contact met buikdanstheater en ook daar viel het één en ander op zijn plek. Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, mijn eigen ‘danstaal’. Yoga is een tweede passie van mij. Ik combineer graag verschillende technieken, zodat er een eigen vorm ontstaat.” Inmiddels geeft de danseres diverse workshops op het gebied van dans en wervelen, waarbij ze ook methoden uit de yoga en meditatie aanwendt. Tevens treedt ze op met groepen onder de naam 'Vrouwendanstheater Patty'. Zo komen verstilling en expressie in haar werk samen.
De danseres springt in het oog door haar sierlijkheid en vrouwelijke kracht. Met haar sluiers creëert ze vloeiende en kleurrijke bewegingen, die het publiek diep raken. “Ik ben een zwierende danseres”, lacht ze. “Ik hou ervan om met groepen te werken. Mijn creativiteit deel ik graag met anderen. Door les te geven, is mijn eigen ontwikkeling in een stroomversnelling terecht gekomen. Het voelt alsof ik mezelf als het ware aan het ont-wikkelen ben. Daardoor kom ik meer in mijn kracht.” Presteren is niet belangrijk, vindt zij. Möhlmann: “Ik help anderen hun eigen danstaal te ontwikkelen. Leeftijd speelt hoegenaamd geen rol, zo heb ik leerlingen die 70 jaar oud zijn. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet. Dan maakt het niveau niet uit. Als jij ervan geniet, vinden anderen wat je doet ook vaak mooi. Speelsheid draag ik hoog in het vaandel. Jammer dat zoveel mensen hun kinderlijke genoegens vergeten. Zelf ben ik eigenlijk altijd wel een speels persoon geweest”.
Wervelen
Het wervelen heeft Patty Möhlmann ontdekt tijdens een reis naar Egypte. Daar zag ze in een moskee dansende soefies aan het werk en ze meteen geïntrigeerd. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam. “Dat was weer één van die onvergetelijke momenten. Het maakte een diepe indruk op mij. Ik dacht bij mezelf: 'Dat deed ik als kind ook altijd!' Ik was zo gelukkig dat ik dat mee mocht maken. En ik wilde het weer opnieuw doen.” Het religieuze aspect ervan heeft Möhlmann losgelaten; ze benadert het wervelen op een vrije, persoonlijke manier. De basistechniek nam ze wel over. Bij wervelen gaat het erom je lichaam goed te leren beheersen. Zo is het van belang te weten hoe je na het draaien moet stoppen. Verder is een goede conditie een vereiste. Eens in de maand organiseert de danseres een workshop. Om niet te worden afgeleid, dragen de deelnemers witte kledij. Bij aanvang is er meditatie en aarding. Pas dan kan het draaien om de as beginnen. De lerares legt uit: “Hoe beter je de techniek beheerst, hoe vloeiender het gaat. Door het voortdurend ronddraaien, kan je je denken én je ego loslaten. Op die manier kom je bij je kern terecht. Vaak word je duizelig zodra je het denken opnieuw toelaat. Het is dan aan de begeleider om te ondersteunen”. Door het wervelen kom je helemaal in het ‘nu’. Möhmann: “Door die ronddraaiende bewegingen kom je helemaal in je centrum. Dan bén je alleen nog maar. Je ervaart een vreugdevol en vrij gevoel. Dan ben ik helemaal in mijn element”.
Als we de danseres mogen geloven, dan is het in principe eenvoudig en snel te leren. Toch bereikt niet iedereen makkelijk die egoloze toestand. “Je kunt jezelf tegenkomen. Het is heel persoonlijk en elkeen beleeft het weer anders. De ene persoon ervaart het als een soort meditatie, terwijl de andere het innerlijk kind ontdekt.”
Het kan wel eens gebeuren dat iemand duizelig of misselijk wordt. “Daarom is het belangrijk om je lichaam en geest aan het draaien te laten wennen”, benadrukt de danseres.
Angst vs. liefde
Naast het wervelen verzorgt Möhlmann ook danstheatervoorstellingen over spirituele thema’s. ’Angst versus liefde’ is zo'n thema dat heel wat kijklustigen trekt. Dergelijke voorstellingen vinden op verschillende locaties plaats, voor een divers publiek. Ze vertelt: “In mijn voorstellingen creëer ik verhalen. Er zit een hele opbouw in. Als iemand van de toeschouwers zich geroepen voelt om mee te dansen, dan kan dat. Die persoon kan dan zijn eigen verhaal creëren. Bij ‘Angst versus liefde’ begon ik met een korte tekst over het feit dat we angstig zijn, terwijl we zo graag in liefde zouden leven. Via dans verwoordden we fasen, waarin we de angst stap voor stap loslieten. Elke fase had een aparte kleur en sluier. Zo stond de kleur zwart voor zwaarheid en de sluier voor een laagje van een cocon. Aan het einde van de vertoning waren we helemaal bevrijd van angst”. Tijdens optredens wil de danseres vooral contact maken met het publiek, het liefst van hart tot hart. “De interactie, daar gaat het om. Ik heb dan zoiets van: stel je open, laat je verrassen! Als we naar een verzorgingstehuis gaan, doen we dat puur om die mensen een plezierige namiddag te bezorgen. Dat zij zich gezien voelen, dat is het mooiste. Ik ben blij dat ik zo mijn passie mag beleven.”
Meer informatie over Patty Möhlmann is te vinden via www.vrouwendanstheater.nl.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren