Een blik zegt meer dan duizend woorden: de kracht van non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie is een verzamelnaam van allerlei uiterlijke tekenen die een boodschap overbrengen zonder woorden te gebruiken. Heel handig, vooral als je niet zo’n taaltovenaar bent. Maar wat als non-verbale communicatie voor minder fijne doeleinden wordt aangewend?
Non-verbale communicatie wordt vaak gereduceerd tot gedrag en lichaamstaal. Hoewel deze facetten voornamelijk in dit artikel worden besproken, is het toch interessant om even stil te staan bij de andere vormen. Zo laat de kledij en het uiterlijk van een persoon ook een bepaalde indruk na. Wanneer een man in een strak, verzorgd pak op een meeting verschijnt, gaat iedereen ervan uit dat dit een professionele, intelligente vent is. Diens collega met sneakers en jeans kan minstens even zakelijk en ernstig zijn, maar hij/zij zal niet kunnen rekenen op zijn/haar outfit om die boodschap over te brengen. Andere vormen zijn stemtaal, paralinguïstiek (gelaatsuitdrukkingen), symbolen, tekens, enz. Niet onbelangrijk is te vermelden dat non-verbale communicatie sterk cultureel bepaald is. Denk maar aan begroetingen, het hoofd knikken, het verschil in persoonlijke ruimte, kledijvoorschriften, sociale hiërarchie… . Jezelf uitdrukken doe je in het afstandelijke België helemaal anders dan in het joviale Italië. En dan treden we nog niet eens buiten de Europese grenzen.
De taal van de liefde
In elke ontmoeting, relatie, samenwerking speelt non-verbale communicatie een belangrijke rol, zo ook tussen twee geliefden. Meer dan met woorden maakt je partner je via gebaren, gezichtsuitdrukkingen en houdingen duidelijk hoe hij/zij zicht voelt. Dat kan gaan van een eenvoudige knipoog om te tonen dat je niet vergeten wordt tot een opgetrokken wenkbrauw wanneer je met een nieuwe outfit voor de dag komt. Heerlijk wanneer je geen woorden nodig hebt om elkaar te begrijpen. Maar non-verbale communicatie in een liefdesrelatie is niet altijd een teken van genegenheid…
Al eens gehoord van de silent treatment? Het stilzwijgen of negeren van iemand wordt gezien als één van de meest pijnlijke dingen die je de ander kunt aandoen. Het is een vorm van emotionele mishandeling en diegene die dit ondergaat heeft vaak veel moeite om hiervan los te komen. Het druist in tegen je recht op een gelijkwaardige plaats in de relatie. Wanneer de ander geen emoties uit, brokkelt jouw zelfvertrouwen stukje bij beetje af.
Passief agressief
Bij agressie en mishandeling denken we al snel aan een fysieke aanval. Maar passief agressief gedrag, zoals de silent treatment, kan net zo pijnlijk zijn. Het is een verkapte vorm van vijandigheid. Wanneer je de situatie weigert op te lossen of, meer nog, de destructieve situatie behoudt en/of doet escaleren, maak je de ander kapot. In dit geval is er sprake van rancune. Hoe uit zich dat in de praktijk? Enkele voorbeelden:
Je vraagt iets en je ‘gesprekspartner’ blijft stoïcijns voor zich uit kijken en weigert je een antwoord te geven. Of je huisgenoot leeft z’n leven alsof jij er gewoon niet bent: alleen eten zonder rekening te houden met de timing van de ander, intimiteit ontzeggen, enz. Hoewel er geen woorden aan te pas komen, zijn de littekens die hiermee worden aangebracht duidelijk zichtbaar.
Hoe herken je non-verbale agressie?
- Mokken
- Negeren/buitensluiten
- Minachting tonen zonder woorden
- De ander kleineren door middel van ‘wegwerpgebaren’
- Weglopen (en ook wegblijven)
- Fysiek afstand houden, op elk moment
Hiermee ontloopt de ander niet alleen jou, maar vooral zichzelf en situaties waartegen hij/zij niet is opgewassen. De persoon in kwestie is niet in staat om onderdrukte gevoelens te uiten, zoals woede, jaloezie, angst en onmacht. Hij of zij is niet in staat om met conflicten om te gaan, en dus vlucht hij/zij naar de enige andere optie: woorden achterwege laten en zo het lichaam laten spreken. Door de ingebouwde stilte ga je jezelf in vraag stellen. Je weet wel dat de ander het niet eens is met iets, maar dergelijk gedrag geeft jou echter geen inkijk in wát er precies aan de hand is.
Better than words
Zelfs al klinkt het dramatisch, toch is deze situatie te redden, mits een beetje inzet van beide partijen. Voel je dat dit gedrag vooral voorkomt uit onmacht, en niet zozeer uit een dieperliggend probleem (zoals ontrouw)? Ben je bereid de eerste stap te zetten richting een betere relatie met behulp van sterke, niet-kwetsende non-verbale communicatie? Versterk je verbale uitingen met je lichaam: zeg niet enkel dat je open staat voor een gesprek, maar buig voorover wanneer de ander praat. Zo toon je oprechte interesse. Met knikken geef je te kennen dat je de uitgesproken wensen en moeilijkheden effectief opneemt en verwerkt. Zorg ervoor dat je uiterlijke gedrag niet in tegenspraak is met wat je zegt. Kruis je armen niet wanneer je zegt blij te zijn je lover terug te zien, want zo’n gesloten houding zorgt voor verwarring. Ben je je ervan bewust dat je niet altijd de juiste woorden vindt om je gevoelens uit te drukken? Laat dan je handelingen voor zich spreken: een knuffel, een hand op de schouder of een zacht kneepje zijn vaak krachtiger signalen dan holle woorden. Het kan je relatie redden.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren