Emotionele arbeid: een onzichtbare last voor vrouwen
Ken je dat gevoel dat je hoofd nooit écht leeg is? Dat je altijd een eindeloos to-dolijstje in je achterhoofd hebt? Een cadeautje kopen voor iemands verjaardag, bedenken wat er vanavond op tafel komt, een leuk uitstapje plannen voor je gezin… Vele kleine taakjes samen kunnen soms aanvoelen als een mentale last. Dit fenomeen staat bekend als emotionele arbeid, een onzichtbare verantwoordelijkheid die vaak bij de vrouw terechtkomt.
Op 8 maart vierden we Internationale Vrouwendag, een mooi moment om even stil te staan bij de ongelijkheden die vrouwen nog steeds elke dag ervaren. Om met een positieve noot te beginnen: er is al veel veranderd. Het traditionele beeld in heteroseksuele relaties, waarin de man de kostwinner is en de vrouw zich bezighoudt met het huishouden en de kinderen, ligt grotendeels achter ons. Vrouwen werken steeds meer fulltime en mannen nemen vaker huishoudelijke taken op zich. Maar toch blijven er ongelijkheden bestaan, vaak in subtiele en minder zichtbare aspecten van het dagelijks leven.
Tijdsbestedingsonderzoek leert ons dat mannen gemiddeld nog steeds een aantal uren meer betaald werk verrichten dan vrouwen, maar toch blijkt dat vrouwen minder vrije tijd hebben dan mannen. Hoe kan dit? Vrouwen spenderen namelijk meer van hun tijd aan onbetaald werk. Huishoudelijk werk wordt nog vaak als iets gezien waarin mannen ‘helpen’ in plaats van een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast komt het overgrote merendeel van de emotionele arbeid binnen de relatie ook bij de vrouw te liggen.

Emotionele arbeid: wat is dat?
De verjaardagen van je familie en vrienden onthouden en een kaartje of cadeautje uitkiezen, een menu voor de week opstellen en daarvoor een boodschappenlijstje klaarmaken, de sociale contacten van je gezin onderhouden, doktersafspraken maken, herinneren dat je dochter vandaag zwemles heeft en haar spullen klaarleggen, bijhouden welke huishoudelijke taakjes dringend moeten gebeuren, uitstapjes plannen, een luisterend oor zijn voor je gezin, familie en vrienden… Dit zijn allemaal voorbeelden van emotionele arbeid. Het zijn die kleine taakjes die ervoor zorgen dat je relatie en gezinsleven soepel blijft lopen. Veel vrouwen nemen, bewust of onbewust, deze taken op zich. En dat wordt vaak ook van hen verwacht.
Het kan gezien worden als een vorm van werk die onzichtbaar én onbetaald is. Het wordt als vanzelfsprekend gezien. Wanneer al die kleine taakjes zich beginnen op te stapelen omdat de verantwoordelijkheid bij één persoon wordt gelegd, is het soms moeilijk om het bos nog door de bomen te zien.
Daarbij gaat het ook niet altijd over wie hoeveel doet in het huishouden, maar eerder over wie de last draagt van de verantwoordelijkheid. Zo kan het zijn dat jullie de taken fifty-fifty verdelen, maar toch is het vaak de vrouw die aan deze taken denkt, ze organiseert en haar partner moet vragen bepaalde taken uit te voeren. Ook dat neemt veel tijd en energie in beslag en is mentaal uitputtend.
Emotionele arbeid is dus niet iets dat vrouwen ‘gewoon beter kunnen’, maar iets waarin ze zijn getraind en wat van hun verwacht wordt.
Zijn vrouwen daar nu eenmaal beter in?
Nee. Er wordt vaak gedacht dat vrouwen van nature beter zijn in multitasken, plannen en zorgtaken. Het is foutief om te denken dat dit kenmerken zijn die van nature bij het vrouw zijn passen. Het heeft wel te maken met opvoeding en maatschappelijke verwachtingen. Van jongs af aan worden meisjes aangemoedigd om zorgzaam te zijn en rekening te houden met de gevoelens van anderen, terwijl jongens minder snel zulke verantwoordelijkheden krijgen toegeschreven. Dit betekent niet dat mannen niet in staat zijn om deze taken op zich te nemen, maar eerder dat zij er minder in worden getraind en zich er minder bewust van zijn. Emotionele arbeid is dus niet iets dat vrouwen ‘gewoon beter kunnen’, maar iets waarin ze zijn getraind en wat van hun verwacht wordt.
Wat kun je eraan doen?
Hoe kunnen we bewuster omgaan met de verdeling van emotionele arbeid? Hier zijn enkele praktische tips:
- Bewustwording:
De eerste, en daarmee ook de belangrijkste stap, is bewustwording creëren rond emotionele arbeid. Misschien is je partner zich niet bewust van wat emotioneel werk inhoudt. En misschien was jij dat ook niet voor je dit artikel las. Door het gesprek hierover aan te gaan en te benoemen welke taken onopgemerkt blijven, kun je de eerste stap zetten naar een meer evenwichtige verdeling.
- Eerlijke verdeling:
Evalueer samen met je partner wie welke taken op zich neemt en zorg ervoor dat niet alleen de uitvoering, maar ook de planning en verantwoordelijkheid gedeeld wordt. Dit betekent dat beide partners nadenken over wat er gedaan moet worden, zonder dat één persoon hierin de ‘manager’ is.
- Controle loslaten:
Vrouwen geven vaak aan dat ze deze taken bewust op zich nemen omdat ze het gevoel hebben dat ze het toch beter of efficiënter doen. Hierdoor creëer je de gewoonte dat jij wel voor al deze taken zal zorgen. Probeer die controle eens los te laten en accepteer dat iedereen dingen op een andere manier aanpakt. Dit geeft ruimte voor partners om te leren en verantwoordelijkheid te nemen.
- Zelfzorg:
Zelfzorg is essentieel. Als je merkt dat emotionele arbeid een te grote last wordt, wees dan niet bang om grenzen te stellen en hulp te vragen. Het erkennen van je eigen mentale en emotionele belasting is een belangrijke stap naar een eerlijkere rolverdeling binnen je relatie.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €40,80,- en geniet tal van voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2025, Ascendanthoroscoop 2025-2026, je Chinese horoscoop 2025,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren