Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Het verlies van een huisdier, hoe ga je daarmee om?

Het verlies van een huisdier, hoe ga je daarmee om?

Heb jij ook een kat of hond als beste vriend? Een trouwe huisgenoot die altijd op je wacht en er altijd voor je is ‘no matter what?’ Onze geliefde huisdieren kunnen een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Ze worden gezien als een volwaardig familielid bij mensen van alle leeftijden, en spelen vaak een sleutelrol bij kinderen, ouderen en mensen met speciale behoeften. Naast de vele sociale en emotionele voordelen blijken ze volgens tal van wetenschappelijke studies bovendien een gunstige invloed te hebben op onze algemene gezondheid. Maar dan sterft je huisdier... Hoe ga je daarmee om?

Emoties de vrije loop laten

Het verlies van een huisdier valt meestal heel zwaar. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te rouwen en een manier te vinden om je emoties te uiten. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een collage van foto’s. Dan heb je tegelijk een aandenken aan je vroegere bondgenoot en kun je telkens je ernaar kijkt een beetje rouwen. Wanneer je kort na het overlijden meteen alles opbergt of wegdoet, is het alsof je je verdriet ergens in een klein hoekje wegduwt, of dat je je verdriet verdringt. Helaas loop je het risico dat het verdriet later in alle hevigheid de kop opsteekt. Het verlies van een metgezel laat sowieso een leegte achter.

Onvervangbaar

Huisdier Verliezen Dood Bloom Tijdschrift 5 2024

Niet alleen een overleden, maar ook een vermist huisdier zorgt ervoor dat je achterblijft met een gebroken hart. En dat is heel menselijk, omdat we ons hechten aan een wezen dat ons altijd onvoorwaardelijk heeft aanvaard. Net zoals een mens, heeft ook elk dier zijn of haar eigen karakter, gewoontes en gekke trekjes. Die zijn uniek en onvervangbaar. Hoe eenvoudig het ook is om snel snel een ander dier in huis te halen, het zal nooit hetzelfde zijn. Je hebt er zelf dus alle voordeel bij om hiervoor je tijd te nemen.

“If you’re feeling bad, you just look at the cats, you’ll feel better, because they know that everything is, just as it is. There’s nothing to get excited about. They just know. They’re saviors. The more cats you have, the longer you live. If you have a hundred cats, you’ll live 10 times longer than if you have 10. Someday this will be discovered, and people will have a thousand cats and live forever.” - Charles Bukowski

Het is normaal om verdrietig te zijn na het verlies van een huisdier en het kost tijd om dat te verwerken. . Wees vooral vriendelijk voor jezelf en gun jezelf de tijd die je nodig hebt om te rouwen (en daar staat geen einddatum op). Het is al zeker niets om je voor te schamen. De impact van het verlies kan groot zijn; het kan je zelfs aanzetten om meer het huis uit te komen en nieuwe hobby’s te zoeken.

Enkele tips om met het verlies van een huisdier om te gaan

  • Neem de tijd om te rouwen. Sta jezelf toe om te huilen en je emoties te voelen. Met de tijd zal het intense verdriet vervagen, maar je huisdier vergeten zal je nooit.
  • Zoek steun bij vrienden en familie. Praat over je gevoelens en herinneringen aan je huisdier. Het kan helpen om je verdriet te delen met mensen die je vertrouwt.
  • Probeer afleiding te vinden door activiteiten te doen die je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld wandelen, lees een boek of luister naar muziek. Er bestaan tal van podcasts en video’s die je helpen bij het verwerkingsproces.
  • Maak een herinneringsplek of altaartje: creëer een speciale plek waar je herinneringen aan je huisdier kunt bewaren. Dit kan een fotoalbum, een gedenksteen of een speciale hoek in huis zijn.
  • Zoek professionele hulp als je merkt dat het verlies van je huisdier je dagelijkse functioneren in de weg staat. Een therapeut kan je helpen omgaan met je verdriet en je helpen bij het verwerken ervan.
Huisdier Verliezen Dood Bloom Tijdschrift 5 2024 2

We are all animal lovers

Volgens de Fediaf (De European Petfood Association) hebben 88 miljoen gezinnen in Europa minstens één huisdier. 67% van de huisdieren zouden honden en katten zijn, een kleiner percentage bestaat uit vogels, knaagdieren, vissen en reptielen.

52 procent van alle Belgen heeft minstens één huisdier. Bij de Franstaligen is dat 58 procent, bij de Vlamingen 48 procent. Meestal gaat het om jonge gezinnen met kinderen (64%) en in een meerderheid van de gevallen hebben de eigenaars een job (57%). En toch wel opmerkelijk: het gemiddelde baasje heeft niet één, geen twee, maar liefst drie huisdieren, zo blijkt uit het BEPEFA-onderzoek. Dat gaat van vissen en parkieten tot vogelspinnen of fretten, al zijn katten en honden het populairste. Eén op drie gezinnen in België (31%) heeft een kat en bijna een kwart (23,6%) heeft een hond.

Dibevo en de NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren), die jaarlijks onderzoek doen naar de huisdierenpopulatie in Nederland, verklaren dat 47,7% van de huishoudens een huisdier heeft. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Ook hier zijn honden (17,8%) en katten (23,4%) het meest geliefd. Ook aquariumvissen staan met 7,2% in de top 3, gevolgd door vijvervissen, konijnen, vogels en kleine knaagdieren.

Lees in Bloom 5 ook

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie
Lees Bloom 5 2024 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

  • >

    Thema: fauna

  • >

    ‘Als je bewuster in het leven staat, ben je alerter en meer liefdevol aanwezig.’
    exclusief interview met Ingeborg

  • >

    Ontdek jouw spirit animal

  • >

    Sjamanistische rituelen
    maak contact met dieren en geesten uit de natuur

  • >

    Hoe beleef jij je vakantie?
    en de invloed van je sterrenbeeld

  • >

    Happy Summer Solstice
    haal het maximale uit het Kreeftseizoen

  • >

    Maak van hoogsensitiviteit jouw kracht
    + tips & tricks om ermee te dealen

  • >

    Maak kennis met Joost ‘Heal de Healer’
    'Je medicijndrum helpt je om je te verbinden met alles om je heen.’

  • >

    Wat leert jou de horoscoop van jouw huisdier?

  • >

    en zoveel méér

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom