Mindful vrijen: creëer verbinding door aanraking en intimiteit
Verbinding is een basisbehoefte van elk mens. Toch blijkt dit aspect in veel relaties een punt van verbetering te zijn. Dat weet ook gediplomeerd life- en relatiecoach Aloka Liefrink. In haar bijdrage in Bloom editie 4 - 2022 besprak ze al uitvoerig hoe verbale communicatie je relatie kan verbeteren op vele fronten. Dankzij verbale communicatie kan je een intensere verbinding met je partner bewerkstelligen. Ook speelt intimiteit een aanzienlijke rol. In deze online uitbreiding deelt de relatiecoach hoe aanraking en intimiteit je opnieuw mindful in verbinding kunnen brengen met je partner. Het seksuele aspect is immers dat wat een partnerrelatie onderscheidt van alle andere relaties.
“We doen het niet meer.”
De grootste heersende misvatting is dat het aantal keer seks per week aangeeft hoe goed of hoe slecht je relatie is. Voor velen is de frequentie dé relatiebarometer. Maar het maakt eigenlijk niet uit hoe vaak je met je partner tussen de lakens duikt. Hoe meer, hoe beter gaat hier dus niet op. Wat wel van belang is, is dat je de intimiteit op gang houdt en dus ook de fysieke verbinding.
Fysieke verbinding hoeft niet per se hand in hand te gaan met de hoeveelheid seks binnen jullie relatie. Affectie is bijvoorbeeld ook een erg belangrijk bindmiddel. In mijn praktijk merk ik dat koppels alles of niets verwachten. Zo hoor ik regelmatig in mijn praktijk: "Mijn partner wil geen seks meer met mij, dus ben ik niet meer aantrekkelijk genoeg."
Ik ga dan altijd eerst samen met het koppel na of er - naast heldere verbale communicatie - ook nog affectie aanwezig is. Als er aan beide aspecten wat schort, dan is de toegangspoort tot verbindende seks doorgaans gesloten. En als dat het geval is, dan kunnen beide partijen zich vaak niet herinneren wanneer de laatste keer was dat er nog fijn werd gevreeën. Ook de statistieken lijken dit te bevestigen. De gegevens wijzen immers uit dat bij koppels die geen sterke communicatieve en affectieve band (meer) hebben, de hoeveelheid seks ook minder is. Als beide aspecten op een laag pitje blijven staan, dan wordt de weg naar een hernieuwde connectie uiteraard steeds moeilijker.
Verbinding en onze hormonen.
Hangt alles dan af van communicatie en affectie? Nee, zeker niet. Stress is ook een niet te onderschatten factor in het hebben van een gezonde (én seksuele) relatie. Stress zorgt ervoor dat we niet de juiste hormonen aanmaken. In een goede, stabiele relatie maken we oxytocine aan. In de volksmond ook wel 'het knuffelhormoon' genoemd. Door angst en stress produceren we negatieve hormonen, waaronder o.a. cortisol, een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Een teveel aan dit hormoon vermindert onze weerstand en is de schuldige achter de welbekende 'zwembandjes'. Maar dat is niet het enige: cortisol maakt ons vatbaar voor slaapstoornissen en ook dat ondermijnt de verbinding binnen een relatie.
Velen denken dat een glas wijn of een verfrissende mojito helpt om je socialer op te stellen. Dat een alcoholisch drankje helpt om een gezellig praatje aan te knopen, maar het tegendeel is eerder waar. Alcohol triggert cortisol. Onze lever kiest er namelijk voor om de meest toxische stof (de alcohol) eerst af te breken. Hierdoor kan cortisol nog uren in ons lichaam aanwezig blijven. Zo komen jij en je partner dus niet tot een verbindend gesprek. Met dit alles in het achterhoofd is het waardevoller om doelgerichte tools te ontvangen en te leren hanteren.
Mindful vrijen: zo creëer je affectie binnen je relatie
1. Huidhonger
Begin op een rustige en ongedwongen manier weer met handaanrakingen en welgemeende knuffels. De sleur is erin geslopen, omdat jullie veel als vanzelfsprekend zien, maar geef je partner weer eens een knuffel als hij of zij thuis komt van werk. Of pak elkaars hand weer eens vast tijdens een wandeling of gewoon als jullie film kijken. Dat leuke schuilt doorgaans in de kleine zaken waar we niet meer mindful naar keken. Je hoeft niet direct met toeters en bellen aan de slag, maar bewerkstellig weer momenten van aanrakingen.
2. Happy place, happy space
Maak werk van de slaapkamer. De sleur in je relatie kan je gemakkelijk doorbreken door een aantal mindful items in je slaapkamer te plaatsen. Wat dacht je van een sensuele geurolie om de juiste sfeer te scheppen? Een aantal mooie kaarsen? En zelfs een dromenvanger doet wonderen. Mindful vrijen betekent tevens dat je niet te veel stoorzenders in je slaapkamer mag hebben. Weg met die tv dus.
3. Maak plezierige momenten
Als je jouw partner ziet stralen, dan maakt dat de weg naar een affectieve connectie minder moeizaam. Plan daarom op regelmatige basis een date met elkaar. Ga eens naar de bioscoop of maak een zomerwandeling. Pak tijdens deze activiteiten eens de hand van je partner vast. Wat doet dat met hem of haar? Schrikt je partner, dan heb je een mooi aanknopingspunt om het over dit element in jullie relatie te hebben. Het mooie aan deze laagdrempelige aanrakingen is dat jullie niet direct elkaar in de ogen hoeven aan te kijken. Begin klein en bouw het langzaam op. Uiteindelijk leiden deze aanrakingen tot meer affectie tussen de lakens.
4. Van je hoofd naar je lichaam
Het helpt ook niet dat je na een lange werkdag nog met van alles in je hoofd zit. Probeer te ontspannen als je thuis bent na een lange werkdag, anders neem je die stress alleen maar mee de slaapkamer in en net dat willen we vermijden. Merk je gedachten op, laat ze even aanwezig zijn, maar laat ze daarna los. Alleen zo kun je in je lichaam komen en de behoeftes (of verlangens?) van je lijf volgen. Luister naar je lichaam en vraag je af waar het nu het meeste behoefte aan heeft. Is dat affectie? Of toch eerder rust?
5. Laat verwachtingen los
Het zou natuurlijk ontzettend fijn zijn als seks altijd perfect was, maar het kan ook heel verfrissend zijn om vast te stellen dat het dat vaak gewoon niet is. Zo’n relativerende kijk bepleit filosoof Alain de Botton in zijn boek ‘Meer denken over seks’. Hij schrijft: ‘Voor de meesten van ons gaat het er niet om hoe we seks nog prettiger kunnen maken met een geliefde die toch al dolgraag urenlang op de bank nieuwe standjes met ons wil uitproberen, onder het genot van jasmijngeuren en het gezang van kolibries. We zitten veel meer in onze maag met het feit dat seks met onze vaste partner door onenigheid over de opvoeding van de kinderen en over geldzaken zo problematisch is geworden.’ Je kunt je afvragen, aldus De Botton, hoe vaak je er in alle redelijkheid op kunt rekenen dat seks naar wens verloopt. ‘Geweldige seks zou, net als geluk in het algemeen, wel eens de verrukkelijke, sublieme uitzondering kunnen zijn.’
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren