Bieke Ilegems over perfectionisme, please- en prestatiedrang
De Vlaamse actrice en presentatrice Bieke Ilegems (50) presenteerde onlangs haar recentste boek ‘Fuck(ing) perfect’ aan de wereld. Een boek met een spirituele insteek. Als mediapersoonlijkheid weet Bieke maar al te goed hoe het is om constant onder druk te staan. Het streven naar perfectie en de angst om te falen hebben er haar vele jaren van weerhouden om het maximum uit haar leven te halen. Deze rasactrice deelt in haar boek openhartig haar angsten én openbaringen. Aan Bloom vertelde ze honderduit over haar nieuwste geesteskind, over de wijsheid van haar dochters en gaf ze tekst en uitleg bij de manier waarop ze een mindful spiritueel leven combineert met een carrière in de media.
BLOOM. Je boek ‘Fuck(ing) perfect’ zou aanvankelijk een yoga-boek worden. Waarom is het dat uiteindelijk niet geworden?
BIEKE. “Ik vond het moeilijk om de puur ‘fysieke’ yoga te vatten in een boek. Yoga is voor mij meer dan asana’s en bewegingen uitvoeren. It’s a way of life. Yoga betekent ‘verbondenheid tussen lichaam en geest’. Het biedt mij niet enkel heel wat inzicht in mijzelf, maar ook allerlei tools om op terug te vallen wanneer ik het even niet meer weet. Dus in die zin is het misschien toch nog een yogaboek geworden.”
BLOOM. Volgens je boek lijd je aan PPP: perfectionisme, please- en prestatiedrang. Het is dan ook één uitvoerig betoog tegen perfectionisme. Wat was voor jou het keerpunt (of liever: breekpunt), waarop je besefte dat perfectionisme niet haalbaar, en dus onrealistisch is?
BIEKE. “Eigenlijk was er niet echt een breekpunt, maar eerder een groeiend besef dat ik nooit tevreden was met mezelf. Ik was op een punt gekomen dat ik genoeg had van mijn eigen bullshit en de ondermijnende gedachten. Het belemmerde mijn groei en maakte me blind voor alles wat met authenticiteit te maken heeft. Het was een beschermingsmechanisme dat mij ook beschermde tegen de mooie kanten. Ik dacht dat ik alles onder controle had, maar niets was minder waar. Ik was immers niet in staat om de moeilijke emoties, zoals angst, pijn, teleurstelling en verdriet op afstand te houden. Er is flink wat bagger die je niet zomaar kunt wegmoffelen achter een filtertje. Daar moet je mee dealen, het onder ogen zien en het omarmen, hoe moeilijk dat ook is. Dat is groei.
Ik heb kansen laten schieten uit angst niet goed genoeg te zijn of fouten te maken. Maar nu besef ik dat er altijd wel iemand anders nog een beetje talentvoller, rijker, succesvoller en beter is. Het is een oneindig rad waarin je kunt blijven rennen. Als ik mijn ‘perifidia’ (zo noem ik mijn perfectionisme) niet op tijd het zwijgen opleg, dan kan ik onmogelijk het maximale uit mijn leven halen. Op het einde van de rit wil ik kunnen zeggen dat ik er juist wél alles heb uitgehaald, het volle potentieel. En om dat te bereiken moet ik leren aanvaarden dat ik perfect ben met al mijn imperfecties. De titel van mijn boek heeft dan ook een dubbele betekenis: Fuck(ing) perfect! Fuck perfectie, je bent perfect zoals je bent.”
BLOOM. Je vertrouwt de lezers toe dat de pleasedrang versmolten is met je persoonlijkheid. Hoe lukt het jou om elke dag weer te kiezen voor authenticiteit boven conformiteit? En hoe onderdruk je de angst om iemand anders teleur te stellen?
BIEKE. “Daar worstel ik nog altijd mee. Ik vind het vreselijk als ik niet aardig gevonden wordt en één negatieve commentaar blijft sowieso langer nazinderen dan honderd positieve opmerkingen. Confrontaties ging ik steevast uit de weg. “De kwaliteit van je leven hangt af van de mate waarin je moeilijke discussies durft aan te gaan”, vertelde een yogadocente me ooit. En ze heeft absoluut gelijk. De opluchting die je ervaart nadat je wél je grenzen hebt aangegeven, is niet te beschrijven. Authentiek zijn voelt beter dan fake zijn. Op mijn sterfbed zal ik zoveel spijt hebben van al die keren dat ik mezelf verloochende om anderen te pleasen.”
BLOOM. In je boek omschrijf je jezelf als een ‘spirit junkie’. Hoe uit zich dat in je dagelijks leven?
BIEKE. “Je moet mijn kamer eens zien: ik ben letterlijk omringd door kristallen, geurkaarsen, wierook en spirituele boeken, met thema’s als meditatie, zelfhulp, psychologie en persoonlijke ontwikkeling. En hoewel ik nog stapels boeken moet lezen, kan ik het niet nalaten om nieuwe aan te schaffen. Ik wil gewoon alles leren kennen waarmee ik mijn eigen potentieel kan opdrijven. Verslaafd dus. Ik moet er zelfs een beetje over waken dat mijn hang naar selfcare niet nog een extra af te vinken vakje op mijn to do-list wordt, want dan schiet mijn betrachting zijn doel volledig voorbij.
Mijn spirituel practice bestaat voornamelijk uit zaken die mijn geluksgevoel bevorderen. Ik mediteer bijna elke ochtend. Zo ben ik beter gefocust, milder voor anderen en voor mezelf en dan zie ik obstakels veeleer als kansen. Dan ben ik rustiger, dankbaarder en kan ik meer genieten van de kleine dingen. Ik schrijf ook bijna elke ochtend drie pagina’s met de hand, morning pages. Wat gedachten dumpen op papier over dingen die me dwarszitten, flarden van dromen, angsten, verlangens of whatever. ‘Rage on the page’ noemt de Amerikaanse auteur Gabrielle Bernstein het. En dat is het soms ook.
Tegenwoordig geef ik mezelf ook elke ochtend een high five in de spiegel. Dat heb ik van Mel Robbins, een andere Amerikaanse auteur: er zit flink wat wetenschap achter het schijnbaar onbenullige gebaar, én het helpt me. Ik plaats een intentie voor mijn dag en moedig mezelf aan. Zeker eens proberen. Magic!”
People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel
Maya Angelou
BLOOM. Je beschrijft anekdotes en scenario’s waarin je dochters een centrale rol spelen. Wat is de grootste les die je als moeder van hen hebt geleerd?
BIEKE. “Zij zijn veel beter in het niet pleasen dan ik. Ze zijn helemaal zichzelf, zonder pardon. Ze leren me niet te veel bezig te zijn met ‘wat de mensen wel niet zullen denken’, dat ik niet moet hengelen naar goedkeuring of bevestiging van anderen, maar dat ik die mezelf moet geven. En ze leren me ook om niet altijd alles zo serieus te nemen en om af en toe gewoon eens fun te hebben, zonder meer.”
BLOOM. Ook uitspraken en quotes van bekende namen uit de spirituele wereld, zoals Joe Dispenza, Deepak Chopra en Ghandi hebben een plaatsje in je boek gekregen. Welke spirituele leider heeft jou het meest geïnspireerd in het schrijfproces?
BIEKE. “De boeken, podcasts en tips van de Amerikaanse Elizabeth Gilbert hebben me geweldig geïnspireerd. Ik dacht dat ‘echte’ schrijvers zoals zij dag en nacht achter hun computer zaten. Zo zullen er ook wel zijn, maar Gilbert dus niet. Ze gaf de tip om ‘slechts’ één uur per dag te schrijven en dan jezelf te dwingen om te stoppen. Dat heeft me goed geholpen. Daardoor was de goesting en de drive er om ermee aan de slag te gaan. En de quote die mijn intentie voedt, niet uitsluitend bij het schrijven, maar bij alles wat ik doe en ben, is er een van Maya Angelou: ‘People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel'.”
BLOOM. ‘Jaloezie is een sterke innerlijke gids’. Betekent dat dat je jaloezie nu meer durft toe te laten in plaats van het te onderdrukken?
BIEKE. “Jaloezie is iets waar ik me meestal voor schaamde, iets dat niet ‘netjes’ is om te voelen, maar ik heb geleerd er lessen uit te trekken. Het geeft me, zoals alle emoties, informatie, soms over wat ik meer zou moeten proberen te creëren of toelaten in mijn eigen leven. Jaloezie is als een schop onder je kont om actie te ondernemen om je dromen daadwerkelijk na te jagen. Maar het wijst me ook op mijn eigen verantwoordelijkheid. Jaloezie toont me waar ik tekortschiet en waaraan ik dus nog moet werken. Ik betrapte mezelf bijvoorbeeld wel eens op het tellen van foto’s en likes van mijn kinderen. Hoeveel foto’s posten ze met Erik, hun vader, en hoeveel met mij. Wat liken ze van hem en wat van mij? Pure jaloezie dus. Blijkbaar wil ik mijn eigenwaarde nog altijd halen uit de appreciatie van anderen, in plaats van uit mezelf. En dan is er ook nog het besef dat liefde niets van doen heeft met het aantal likes op sociale media.”
BLOOM. Je gaf toe ooit de minister-president geïnterviewd te hebben terwijl je een velletje papier met je intenties op tegen je hart gedrukt hield. Draag je altijd een papiertje met daarop je intenties en wensen in je bh? En zo ja, welke heb je tijdens je laatste maanritueel neergepend?
BIEKE. “Dat papiertje maakt inderdaad deel uit van ons volle maanritueel. Tijdens de ceremonie schrijven we een aantal dingen op die we in de komende maand willen manifesteren en dat papiertje houden we dan een week lang tegen ons hart gedrukt, in de bh dus. En in diezelfde week presenteerde ik ‘Wakker op zondag’ op ATV, dus het papier zat er tijdens het interview. Ik kan je niet vertellen wat erop stond, omdat dat natuurlijk privé is, maar over het algemeen vraag ik dingen zoals de moed om helemaal mezelf te zijn. Of zaken als ‘joy’ of ‘vertrouwen’.”
BLOOM. Als Vlaamse actrice en presentatrice maak je deel uit van de showbizzwereld. Voor buitenstaanders lijkt het alsof werken aan bewustwording en de media onverzoenbaar zijn. Wat is jouw visie hierop?
BIEKE. “Wat mensen vaak niet vermoeden van bekende Vlamingen is, dat ook zij onzeker of bang kunnen zijn. Uiteraard zie je vooral de buitenkant en laten sommigen een beeld van zichzelf zien dat behoorlijk opgepoetst is. In dit werkveld wordt succes gemeten aan de hand van kijkcijfers, schermtijd en aandacht. Je moet bijzonder veerkrachtig zijn om je eigenwaarde daar niet volledig van te laten afhangen. Je moet je eigen definitie van succes maken en die heeft meer te maken met wie je echt bent, of je je ziel kan leggen in wat je doet dan met populariteit, trofeeën of titels.Achter dat glamoureuze plaatje kampen de meeste mensen in de media met dezelfde gevoelens, issues en verlangens als alle andere mensen. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde: we willen allemaal gezien worden en het liefst graag gezien. Dat besef groeit overal merk ik. Ik ervaar dat er ook in de media meer en meer ruimte is voor kwetsbaarheid en authenticiteit. Thank god.
BLOOM. Je hebt een voorkeur voor spirituele reminders. Zo lazen wel al over een moodboard, de maanritueelintenties en twijfelde je over de ‘Self hug-tattoo’, een tattoo die je eraan herinnert lief te zijn voor jezelf. Staat deze tattoo al op de planning?
BIEKE. “Nee, zover zijn we nog niet, maar in een impulsieve bui, als ik voel dat dat hét moment is, zal ze er wel komen. Alleen nog een plekje zoeken dat niet te veel uitzakt bij het verouderen. In afwachting heb ik er wel een ander klein tattootje bij: Shakti in het Sanskriet. Shakti is de Indiase godin die de vrouwelijke energie representeert.”
BLOOM. Welk advies zou je de Bloom-lezers willen meegeven?
BIEKE. “Het advies dat ik bij twijfel aan mezelf geef en kwistig in het rond strooi in mijn boek en tijdens lezingen is: durf te stralen! En uiteraard ook de quote van Maya Angelou. Ik wil hen vooral ook de boodschap meegeven om mild te zijn voor zichzelf en de innerlijke criticus het zwijgen op te leggen als die zich te nadrukkelijk opdringt. Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) bejegent.”
Bieke's Favourites
Biekes Playlist - De beste mindful podcasts
- We can do hard things
- Dear Gabby
- Magic Lessons with Elizabeth Gilbert
- Oprah’s Super Soul
- The Gathered Pod by Martha Beck
Inside Biekes phone - Spiritual Apps:
- Chopra, een selfcare app
- Insight Timer, een meditatie app
- MoonX, een maanfasen app
Wat staat er in Biekes boekenkast?
- Untamed, Glennon Doyle
- What my soul told me, Richard Barret
- Big Magic, Elizabeth Gilbert
- The Four agreements, Don Miguel Ruiz
- De Keuze, Edith Eger
- The Universe has your back, Gabrielle Bernstein
- Warrior Goddess Training, Heatherash Amara
- Atlas of the heart, Brene Brown
- The high 5 habit, Mel Robbins
- The way of integrity, Martha Beck
- Inner engeneering, Sadhguru
Fuck(ing) perfect
Auteur: Bieke Ilegems
ISBN: 9789089249852
Pagina's: 292
Uitgever: Houtekiet
Prijs: €22,99
Te koop: Bij iedere boekhandel
Word vandaag nog Bloom'er!
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren