Spirituele Bloom Fair • Flanders Expo Gent • 23/24 november >

Zelfliefde als sleutel tot persoonlijke groei

Een kijkje in de ziel van Lianne de Graaff

“Mijn naam, zet je schrap hé, mijn naam is Lianne de Graaff. Ik ben dochter, coach, zus, trainer, liefdespartner, therapeut, moeder, mediator, vriendin, inspirator, gezinsmanager, schrijver, administrateur, oma, sporter, oplosser, volger en leider, genieter en natuurlijk niet te vergeten empathisch ingesteld, een perfectionist, control freak, pleaser, doorzetter, angsthaas, criticus, soms een heel klein kind en nog veel meer.” Een interview met Lianne de Graaff (50), auteur van 'De BV IK'.

Wie ben je?

Een heel eenvoudige, maar tegelijk ook heel moeilijke vraag, waar Lianne met een ontzettende twinkel in de ogen op antwoordt. Het is duidelijk, Lianne heeft hierover goed nagedacht. “Sommigen zeggen geen idee, anderen hun naam, weer anderen hun beroep. Maar wie en wat ben je nog meer? Ik geloof dat een mens al deze rollen heeft, en soms komen er weer rollen bij, en ergens is er een stukje ‘ik’ dat dat allemaal met elkaar verbindt. Dat maakt dat de vraag ‘wie ben je’ inderdaad helemaal niet zo eenvoudig te beantwoorden valt. Want je bent niet alleen een dochter, je bent niet alleen een moeder, je bent ook niet altijd leuk en je bent soms helemaal niet leuk. We zijn veel meer dan dat.”

Als we naar de kern gaan van wie jij bent, wat is dan voor jou het belangrijkste?

Dan wordt het even stil. Met een veel zachtere stem antwoordt Lianne: “Dan heb je het opeens niet meer over een rol, dan heb je het over authenticiteit. Waar ik eerder in mijn leven altijd maar wou pleasen, me aanpassen en een soort maskergedrag vertoonde, vind ik congruent zijn een belangrijk goed. Of je nu in de supermarkt loopt of zakelijk bezig bent, dat je gewoon altijd dicht bij jezelf kan blijven. En dat mensen je herkennen door al je rollen heen.” We hebben het over zelfliefde, geloofwaardigheid, menselijkheid, dankbaarheid en simpelweg jezelf mogen zijn.

Burn-out

”Volgens mij starten we allemaal met zelfliefde. Net zoals een baby heel puur ter wereld komt, maar zich daarna als kind toch gaat aanpassen aan mama en papa.”

Authenticiteit hangt vast met het accepteren van wie je écht bent, en die persoon dan ook echt graag zien. Wat betekent zelfliefde voor jou?

“Dat je zowel je zon- als schaduwzijde accepteert. Het gaat niet om perfect zijn, het gaat erom dat je juist je tekortkomingen kan accepteren en liefhebben, zonder schaamte of deze te willen verbergen. Volgens mij starten we allemaal met zelfliefde. Net zoals een baby heel puur ter wereld komt, maar zich daarna als kind toch gaat aanpassen aan mama en papa. Die laatste met de nodige krassen op hun ziel. En we ons langzaam maar zeker steeds meer gaan gedragen zoals we denken dat onze omgeving van ons verwacht, in de hoop te krijgen waar we behoefte aan hebben en teleurstelling te vermijden. En dan lijkt het wel alsof je langzaam maar zeker steeds minder aan die zelfliefde toekomt, en dan hoop je dat je omgeving jou dat wel zal geven. En dat blijft zo maar doorgaan. Want de liefde die binnenkomt gaat er net zo snel weer uit als je niet van jezelf houdt.”

Wist Je Dat Burn Outs Zelfliefde Bloom Web

Hoe vertaalde dit gebrek aan zelfliefde zich in jouw leven?

“Dat vertaalde zich in een enorme gehoorzaamheid, maar ik werd ook heel streverig. Ik deed alles voor waardering en het krijgen van complimenten. Ik werd een hele gedreven, perfectionistische, ambitieuze, pleasende, nooit nee-zeggende vrouw. Iemand die heel hard werkte en al gauw een hele mooie carrière opbouwde. Een soort van superwoman. Maar datgene waarvoor ik het deed, dat kreeg ik eigenlijk nooit, want ik schoot op andere vlakken dan weer te kort. Mijn omgeving klaagde dat ze me nooit zagen, dat ik veel te druk was. Dus toen was het nog niet goed. En alle signalen dat het niet goed met me ging, die negeerde ik. Maar wie niet horen wil moet voelen.” De burn-out die Lianne op haar drieëndertigste kreeg kwam naar eigen zeggen als een donderslag bij heldere hemel. “Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg, maar de dokter had na tien minuten al door dat ik waarschijnlijk een burn-out had.”

Denkend dat die niet helemaal spoorde, ging Lianne meteen weer aan het werk. De huisarts bleek echter toch echt niet gek te zijn. “Ik ben in die periode echt helemaal ingestort.” Lianne geeft aan hoe ze zichzelf heeft leren luisteren naar de fluisteringen van haar lichaam en hoe ze zich ook vandaag daar heel bewust van is en blijft.

Houden van jezelf

Hoe kwam jij tot het besef dat precies het gebrek aan deze liefde voor jezelf je persoonlijke geluk in de weg stond?

“Ik herinner me nog precies het moment waarop dat besef bij me binnen kwam. Ik werkte als HR Manager bij een grote bank, echter een week nadat ik thuis zat door mijn burn-out werd ik door mijn baas al uit mijn functie gezet. Dat voelde op dat moment echt als een dolk in mijn rug. Een paar weken later heb ik haar een brief geschreven.” Lianne leest een paar regels voor uit de brief waarvan ze al die tijd een kopie bewaard heeft. “Toen pas, bij het schrijven van die brief voelde ik weer iets, ik voelde me verdrietig, en toch voelde het goed om echt te kunnen huilen. Ik besefte hoe diep ik moest gaan om bij mezelf te komen. Hoe mensen ook van me hielden terwijl ik niets meer deed. Maar als ik was wat ik deed, waar bleef ik dan met mijn identiteit? En waarom waren al die mensen desondanks alles zo lief voor mij? Er was maar één conclusie. Ik ben waardevol, ik ben een prachtmens. Wauw.” Lianne geeft aan dat dit de eerste keer was dat ze zich ‘ok’ voelde, zonder iets te doen, en dat dit een enorme bevrijding was voor haar. En hoe ze door het schrijven van deze brief besefte dat ze niet naar een ander moest wijzen, maar enkel in de spiegel moest kijken. Ze was al die tijd zelf over haar eigen grenzen gegaan.

Quote Burn Out Zelfliefde Bloom Web
Hoe ging dat dan, om vanuit dit begrip ook echt actie te ondernemen?

“Burn-out is echt een hele fysieke ziekte. Mijn lichaam was echt opgebrand en het was dus ook echt meteen duidelijk dat ik met mijn lichaam aan de slag moest. Voeding. Beweging. En rust. Maar toen mensen me zeiden “ga dan doen wat je leuk vindt”, wist ik helemaal niet wat ik leuk vond. Ik wist niet eens welk soort kleren ik leuk vond, ik identificeerde me bijvoorbeeld altijd met de dresscode van mijn werkplaats. De hele praktische vertaling is dat ik met mijn voeding aan de slag moest, dat ik moest ontdekken wat mij qua beweging kon plezieren. Een proefles tennis bijvoorbeeld. Ik moest ook een manier vinden om mijn rust te pakken. Voor meditatie was het nog veel te druk in mijn hoofd, maar ik besloot gitaarles te volgen.

Ik heb boeken gekocht over burn-out, wat natuurlijk leidde tot de ene huilbui na de andere, maar ik ging er wel doorheen. Ik maakte mijn sociale kring heel klein. Toch was de support van mijn man, die met me praatte en tegelijk ook de zorg voor de kinderen op zich nam, een enorme steun. Ook mijn vriendin liet me volledig mezelf zijn zonder druk te leggen. Na vijf maand ben ik gaan re-integreren, maar ik kon mijn draai helemaal niet meer vinden bij de bank. Ik kreeg last van hyperventilatie. Mijn lijf wees me erop dat dit echt niet goed voor me was. Dus ging ik mijn hart en mijn lichaam volgen.”

”En wat niet gaat, dat gaat niet.”

Lianne vertelt me aan hoe ze nu, 15 jaar later, nog steeds bewust bekwaam is, en niet onbewust bekwaam. Hoe een stukje van die gedrevenheid altijd bij haar zal horen, maar ze er nu voor kiest om het leven als gruwelijke workaholic op te geven. “Ik geef nu meteen mijn mening, op een rustige manier. Iets wat ik vroeger niet deed of waar ik veel te lang mee wachtte. Ik heb een behoorlijk strakke regie over mijn agenda omdat ik ondertussen weet wat ik aan kan en wat niet. Daar had ik me vroeger heel schuldig over gevoeld, maar het zelf in balans zijn is voor mij nu echt een prioriteit. Dus maak ik keuzes die gunstig zijn voor mijn lichaam. Sporten staat in het rood in mijn agenda, want dat is lang een uitdaging voor mij geweest. En zo ging ik langzaam maar zeker steeds meer van mezelf houden. Ik kan mij nu bijna niet meer voorstellen hoe ik vroeger leefde. Ik heb nu mijn eigen bedrijf, hoef me niet meer aan te passen. En wat niet gaat, dat gaat niet.”

Burn Out Bloom 2 Web

De BV IK

”Wie ben ik, waarom doe ik wat doe, waar wil ik naar toe, hoe kom ik daar en wat ga ik dan precies doen?”

Je richtte de 'BV IK' op en schreef daarover ook een boek. Wat is jouw boodschap aan de wereld?

“Toen mijn man zei dat het hoog tijd werd dat ik de BV IK oprichtte, vond ik dat een geweldig goed idee. Het gaat om de regie nemen over je leven, en dat kan enkel als je van jezelf houdt. Ik kreeg door het oprichten van mijn BV IK weer structuur en overzicht. Al die lessen die ik in die 15 jaar geleerd heb, heb ik neergeschreven in mijn boek. Het is geen mutserig zelfhulpboek, maar een handleiding om je te helpen de regie over je leven terug op te nemen. In het eerste deel richt iemand zijn BV IK op. Met als belangrijke peilers voeding, beweging en rust. Dus geen dieet of ‘je moet wandelen’, maar een mindset in wat nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Snappen dat je lijf moet bewegen is natuurlijk altijd handig. In het tweede deel wordt in vijf stappen een bedrijfsplan opgemaakt. Wie ben ik, waarom doe ik wat doe, waar wil ik naar toe, hoe kom ik daar en wat ga ik dan precies doen? Hoe ga je om met reacties uit je omgeving, met weerstand, en hoe ziet je financiële plan er uit? Dat hakt er bij sommige mensen behoorlijk in. Maar je bent het waard!”

Als mensen na het lezen van dit interview zich herkennen in jouw verhaal en zelf ook een eerste stap willen zetten naar meer zelfliefde, wat geef je ze als tip mee?

Lianne grapt, “Mijn boek lezen natuurlijk!” Maar los daarvan, vanuit haar eigen ervaring: “Je kunt alleen maar van jezelf houden als je echt in je lijf zit. Als je alles beredeneert en vanuit je hoofd actie onderneemt, dan sta je soms te ver van je gevoel af, je ademt hoog en je maakt weinig contact met je lichaam. Dus mijn allerbelangrijkste tip: kom in beweging! Stap uit de passiviteit. Er is altijd wel ergens een ingang. Zorg ervoor dat je niet in de slachtofferrol blijft hangen. Kijk goed rond. Ook als het financieel lastig is. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. En geloof dat er altijd wel iets mogelijk is.”

Ik bedank Lianne voor alweer een inspirerend interview. Ik ga vanavond toch maar eens nadenken over mijn eigen BV IK.

De Bv Ik Lianne De Graaff Bloom Web
Leestip!

Lianne De Graaf
9789090311401
240p.
€24,99

Wij geven 3 exemplaren van 'De BV IK' weg aan de Bloom'ers. Stuur jouw persoonlijke anekdote over zelfliefde of een burn-out naar contact@bloom.be. De drie lezers met het meest inspirerende verhaal worden de gelukkige eigenaars van dit topboek!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom