Kruid van de maand - Smeerwortel (Symphytum officinale)
Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline Depuydt elke maand een kruid in de kijker. Daarbij linkt ze de plant aan een bepaalde planeet, en doet ze uit de doeken welke positieve uitwerkingen er allemaal aan worden toegewezen. Deze maand aan bod: smeerwortel (Symphytum officinale).
Smeerwortel, een ruwbehaarde, stevige plant die opduikt langs waterwegen, in vochtige weilanden, en ook wel af en toe in de tuin. Daar is hij moeilijk weg te krijgen, want smeerwortel zet door, breidt uit, en groeit dan terug. Op het eerste zicht dus een onverbeterlijke Jupiterplant, maar eigenlijk vooral een kruid dat zich associeert met Saturnus/Steenbok. Groei kan namelijk enkel bewerkstelligd worden met behulp van stevige fundamenten, en dat is wat smeerwortel ons biedt. Het herstelt de structuren (= de weefsels) in ons lichaam, zowel oppervlakkig (huidwonden), als dieper (bij botbreuken).
De wortel, die vanbinnen wit is (zoals een bot dus), is met slijm bedekt. Van deze wortel wordt er sinds oudsher zalf gemaakt om wonden te verzorgen en om botten te helpen genezen. Smeerwortel werkt zo snel dat de huid oppervlakkig kan hechten, vooraleer het onderliggende weefsel hersteld is. Voor diepe en ernstige wonden is dit middeltje dus niet geschikt, want je zou zo zelfs méér schade kunnen berokkenen. Idem met botbreuken: ook in dit geval werkt dit kruid razendsnel. De botten moeten dus eerst worden gezet door een medische hulpverlener vooraleer je smeerwortelzalf aanbrengt.
Los van zijn heilzame werking op fysiek vlak is smeerwortel de vriend van ieder die (als een echte Steenbok) te snel wil groeien of opklimmen, fundamenten verwaarloost en vervolgens onderuit gaat. Ben jij zo iemand? Dan lopen de zaken voor jou plots niet meer van een leien dakje. De bloemen van smeerwortel hangen ook niet toevallig naar beneden…
Symphytum officinale werd vroeger dikwijls inwendig gebruikt, maar intussen heeft onderzoek uitgewezen dat dit op lange termijn tot leverproblemen kan leiden. In de Lage Landen is het inwendig gebruik van deze plant logischerwijze verboden, dus daar experimenteer je best niet mee. Ook mensen die al langer kampen met leverproblemen vermijden het kruid beter in het algemeen, ook uitwendig. Voor alle andere nieuwsgierige lezers geldt: met mate groeien, en met mate smeren.
Neem je medicatie of ben je zwanger? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren