Bloom Tijdschrift Special 1 • De Grote Jaarhoroscoop 2025 nu uit! Bestellen >
Spirituele Bloom Fairs • 2 februari 2025 in Aalst

De Heilige Nachten tussen 21 december en 6 januari

Spiritualiteit
Mirjam van Donselaar
30/10/2024
De Heilige Nachten tussen 21 december en 6 januari

De Heilige Nachten tussen 21 december en 6 januari vormen een bijzondere periode van bezinning en magie waarin de overgang van het oude naar het nieuwe jaar centraal staat. Tussen midwinter en Driekoningen markeren twaalf nachten een tijd vol symboliek waarin thema's zoals leven en dood, loslaten en wedergeboorte verweven zijn. Oeroude tradities herinneren ons in deze tijd van het jaar aan de kracht van rust en innerlijk werk in een wereld die nooit stil lijkt te staan. Elke nacht biedt een kans om in contact te komen met je ziel en ruimte te maken voor nieuwe energie.

Wat maakt de Heilige Nachten tussen 21 december en 6 januari zo bijzonder? Deze overgangsperiode biedt een unieke kans om je innerlijke kompas af te stemmen op het nieuwe jaar. Ben jij er klaar voor om de lessen van het donker te omarmen en het licht van het nieuwe jaar te verwelkomen?

Tijdens de overgangsperiode van de Heilige Nachten zijn we minder verbonden met de zintuigelijke wereld en op weg naar een nieuwe staat van zijn.

'Ik loop door de bijtende vrieskou door het ijzige landschap. Er komt damp uit mijn mond, die mijn brillenglazen beslaat. Mist-adem. De zon staat op het punt onder te gaan op deze kortste dag van het jaar. In de verte zie ik hoe zij al wordt opgeslokt door donkere wolken nog voor zij aan de horizon verdwijnt. Ik voel hoe het landschap leeft, hoe de heuvels om me heen met me mee ademen. Ook rond die heuvels hangt de mist, die zich als wolken over de heide verspreidt.

Ik blijf even staan en sluit mijn ogen. Ik roep mijn helpers bij me, voel de geestpoten van de wolf en ik hoor het diepe ronken van paardenadem. Ik voel mijn voorouders achter me, maar ook rondom mij voel ik de verbinding met hen die in de heuvels begraven liggen. Oeroude rituelen gonzen door in het land. Boven mij rommelt en flitst het. ‘‘De Wilde Jacht’, fluisteren de heuvels en ik weet dat iedereen daarin later opstijgt en met hun spookpaarden door de donkere hemel gaan rijden. In een optocht van dreigende wolken en wind, zo raast het Oer door de hemel en neemt al het oude van het afgelopen jaar met zich mee. De wind steekt op en blaast me schoon. Ik denk aan alles wat er gebeurd is in de voorbije maanden. Ik voel verdriet, pijn, maar ook vreugde en intense liefde. Ik zucht en op mijn adem vliegen al deze gevoelens weg, mee met het dodenheir de lucht in, het donker in. Ik voel me lichter.

‘Dankjewel’, fluister ik in de nachtelijke lucht. Een klein wolkje damp ontsnapt uit mijn mond en voegt zich bij de mist van de heuvels, waarmee duidelijk wordt gemaakt n dat mijn levensadem en de doodsadem van de voorouders nog steeds op innige manier verbonden zijn en ik nooit alleen ben. Ik voel me omarmd …'

Het jaarwiel

”De Heilige Nachten staan bol van oeroude symboliek.”

Langzaam draait het wiel van het jaar richting de kortste dag. De natuur doet zijn winterslaap. Na de lichte helft van het jaar vol overvloed en licht is het nu tijd voor de donkere helft van het jaar. Je merkt vast zelf ook wel dat het donker een ander effect op je heeft dan het licht van de zomer. Het nodigt uit tot naar binnen keren en er komt een zekere rust na alle zomerse drukte. De natuur toont ons de weg naar evenwicht; na inspanning komt een periode van rust en contemplatie.

Maar die donkere dagen zijn tevens een uitdaging, want het donker is soms drukkend en naargeestig. Maar ook dat hoort bij het leven. Donker is dus niet slecht, maar maakt simpelweg deel uit van de volledigheid van het leven, van de cirkel. Zonder narigheid waarderen we ook de vreugde minder. Zonder werk is er geen vakantie!

Wat zijn de Heilige Nachten?

Er bestaan veel oeroude tradities rondom de wintertijd. Sommige dateren zelfs uit de prehistorie. Eén daarvan zijn de Rauhnächte, ook wel de Heilige Nachten genoemd. Dit is de overgangsperiode tussen twee opeenvolgende jaren, twaalf magische nachten, tussen midwinter (21 december) en wat we nu Driekoningen noemen (6 januari).

Je komt deze bijzondere nachten in heel Europa op verschillende manieren tegen, maar in Duitsland is de traditie nog het meest levend. De nachten staan bol van oeroude symboliek over onze voorouders, magie, leven en dood, lot en wintergeesten. Ze vormen de brug tussen het oude en het nieuwe, en staan daarmee symbool voordood en wedergeboorte. Denk maar aan de tijd van slapen en dromen, en aan de fase na de dood, waarin de ziel zich klaarmaakt voor een volgende stap nadat ze het fysieke lichaam heeft verlaten. Ook dit zijn overgangsperiodes waarin we in een andere staat van zijn verkeren, minder aan de zintuigelijke wereld verbonden en op weg naar een nieuwe staat van zijn.

Ook op jaarbasis herkennen we die overgang: een oud zonnejaar maakt op midwinter plaats voor een nieuw zonnejaar. Daarom wordt tijdens midwinter ook wel de geboorte van een nieuwe Zon gevierd, de terugkomst van het licht.

Het is een magische tijd waarin je kunt orakelen, mediteren en rituelen uitvoeren om weer contact te maken met je ziel.

Midwinterse tradities

Midwinterse tradities behoren tot de oudste van Europa. We vinden er elementen in terug uit het sjamanisme en de het stenen tijdperk. Het dragen van dierenvellen, het uitroken van het huis met reinigende kruiden, het luiden van bellen, het gebruik van maskers en het zwartmaken van gezichten, het zijn allemaal gebruiken die tijdens de wintertijd - van het noorden tot het zuiden van Europa - overal duidelijk aanwezig zijn in quasi dezelfde vorm. De dierenvellen, maskers en het zwartmaken van het gezicht en lichaam verwijzen naar de voorouders en de krachten die in het donker wonen. Zij maken schoon schip, maar zorgen ook voor vruchtbaarheid in het nieuwe jaar. Het oude (donker) en het nieuwe (licht) worden in deze maskerades gerepresenteerd. Men ging in deze gedaante bij de mensen langs om hen te reinigen en te zegenen.

Wat kunnen de Heilige Nachten voor je doen?

In de wintertijd keerden onze voorouders letterlijk naar binnen, in huis, bij de haard. Ze zochten er bescherming tegen de barre weersomstandigheden. Er was minder werk op het land, en dus speelde het leven zich voornamelijk binnenshuis af, in intieme kring. De moderne mens daarentegen, is altijd in de running, staat altijd aan en heeft altijd wel iets om handen. Rust is soms ver te zoeken.

De periode van de Heilige Nachten nodigt je uit om de rust in je leven toe te laten en innerlijk werk te verrichten. Het is een magische tijd waarin je kunt orakelen, mediteren en rituelen uitvoeren om weer contact te maken met je ziel. Elke nacht is verbonden met een maand van het nieuwe jaar (nacht 1 = januari, nacht 2 = februari, …) en elke maand kan je verbinden met een thema. In loslaten zit ook voorbereiden. Je schept letterlijk ruimte om het nieuwe jaar te verwelkomen en door je open te stellen voor de nieuwe mogelijkheden, vind je makkelijker de richting waarin de energie moeiteloos stroomt.

Uiteraard willen we dit vasthouden en is alles wat je tijdens de heilige nachten leert en doet ook in een ‘lightversie’ toepasbaar, bijvoorbeeld tijdens Nieuwe Maan, en zelfs elke avond. Want het wiel kan niet altijd op AAN staan, de natuur leert ons dat ook het donker noodzakelijk is om ons volledig te voelen. Donker en licht maken allebei deel uit van de cirkel. We ontkomen immers niet aan pijn, spanningen, dood en moeilijke momenten in ons leven. Sterker nog, deze momenten hebben hun eigen functie. Ze kunnen ons heel wat leren, ons doen transformeren, doen groeien. In het donker liggen de lessen verborgen, in het licht ligt de vervolmaking ervan. Daarom ligt in het donker het pad naar het licht besloten.

‘Moge hier, in dit huis, altijd harmonie en vrede heersen, moge iedereen zich hier met elkaar verbinden in liefde en begrip.'

Sluit hier je rookritueel mee af

Rituelen

Klein ritueel: verbinden met je voorouders

Ga voor je altaar zitten of op een plekje waar je je goed voelt en steek een kaarsje aan en wat wierook. Leg op een schoteltje wat eten dat je met liefde hebt bereid, zoals bv. een paar sneetjes cake met een glas thee of melk. Luid dan drie keer een belletje, of laat op je eigen manier aan de energieën rondom je weten dat je er helemaal klaar voor bent en dat ritueel begint.

Zorg ervoor dat je lekker ontspannen zit en geen last hebt van lawaai. Leg dan een hand op je hart en de andere hand op je buik. Adem een paar keer diep in en uit. Visualiseer dat je in een ronde koepel van wit licht zit.

Zeg hardop ‘Ik nodig alle helpende en voorouders uit’. Wees je bewust van wat je voelt en ervaart. Misschien voel je een aanwezigheid achter je, alsof enkele liefdevolle voorouders achter je staan. Misschien krijg je een beeld van een grootouder. Je kunt iets tegen hen zeggen of gewoon samenzijn. Bedank hen na afloop voor de verbinding.

Je kunt tijdens het kerstdiner in december een extra plek aan tafel voorbehouden, om aan te geven dat je je voorouders nog altijd als deel van je familie beschouwt.

Rookritueel om je huis te reinigen

Je kunt tijdens de Heilige Nachten je huis reinigen met rook, zoals dat eeuwenlang gedaan werd in heel Europa. Gebruik hiervoor gedroogde kruiden waarvan je weet dat ze een reinigende werking hebben. Gebruik liefst iets wat in je omgeving groeit en niet iets wat van heel ver weg ingevoerd moet worden. Als je geen kruiden hebt, kan je een goed rokende wierook in huis halen. Ga vervolgens met de rokende kruiden door het huis en zeg ‘onheil, oude troep, zware energie, eruit! Eruit! Eruit!’.

Vul het hele huis met de rook, waarbij je van boven naar beneden werkt, tot aan de voordeur. Open daarna de deur en alle ramen. Laat de rook de zware energie van het afgelopen jaar mee naar buiten nemen. Zegen daarna het hele huis op een manier die bij je past en je aanspreekt. Je kunt bijvoorbeeld bloemblaadjes rondstrooien, terwijl je luidop het volgende zegt: ‘Moge hier, in dit huis, altijd harmonie en vrede heersen, moge iedereen zich hier met elkaar verbinden in liefde en begrip’.

Fotografie headerfoto: Hanna Geels

De komende wintermaanden worden ongetwijfeld een bijzondere tijd vol magie en innerlijke stilte. Ik wens je een prachtige, liefdevolle overgang naar het nieuwe zonnejaar!

Wil je meer lezen over de Heilige Nachten?

Lees dan het boek van Mirjam van Donselaar van De Belewitte. 'De Heilige Nachten’ vertelt over oeroude tradities en de relevantie ervan voor onze moderne tijd. Het neemt je mee naar het mysterie van de Heilige Nachten door middel van kleine, sfeervolle verhalen met een sterke symboliek die je op je kunt laten inwerken. Ook is er voor elke Heilige Nacht een meditatie, een rookritueel en een thema voor contemplatie voorzien, waarmee je je intenser op het thema van die nacht kunt afstemmen. Het boek helpt je de overgang naar het nieuwe zonnejaar op een heel bewuste manier te beleven.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom