Exclusief interview met Deva Premal & Miten • De oeroude kracht van mantra's in de moderne wereld
Deva Premal & Miten brengen de oeroude kracht van mantra’s naar de moderne wereld en dat doen ze vurig en met heel veel enthousiasme. Met meer dan 1,5 miljoen verkochte albums en maandelijks een miljoen luisteraars op Spotify is het duidelijk dat hun boodschap aanslaat. Hun muziek is niet zomaar muziek, it is a spiritual medicine. Bloom ging met hen in gesprek over muziek, mantra’s en de eenvoud van wijsheid. Ontdek hier de preview of haal meteen Bloom 3 in huis om het volledige interview in te lezen.
“Alle mantra’s hebben hetzelfde doel: je terugbrengen naar die plek in jezelf waar je innerlijke rust en vrede ervaart”
Deva Premal & Miten
Wie is Miten?

Miten (geboren als Andy Desmond, 1947) begon zijn muzikale reis in het bruisende Londen van de seventies, waar hij optrad met legendarische artiesten en genoot van de vrijheid van de muziekcultuur. Ondanks succes en erkenning voelde hij dat er iets ontbrak. . Vervreemd, helemaal leeg vanbinnen en zoekend naar iets wat hij niet kon benoemen, belandde hij in een diepe spirituele crisis.
Hij liet alles achter zich en vond zijn thuis in de Osho-gemeenschap, waar meditatie en eenvoud centraal stonden. Muziek kreeg een nieuwe betekenis, niet langer als podiumkunst, maar als een vorm van meditatie en spirituele expressie. Vijftien jaar later kwam de muziek terug in zijn leven en vond hij de liefde bij Deva Premal, met wie hij sindsdien de helende kracht van muziek deelt.
Wie is Deva Premal?

Deva Premal (geboren als Jolantha Fries, 1970) groeide op in een gezin waar muziek en spiritualiteit naadloos samenvloeiden. Haar ouders brachten haar in contact met zowel klassieke als oosterse muzikale tradities. Op haar elfde werd ze discipel van Osho, die haar de naam Deva Premal gaf, oftewel ‘Goddelijke Liefde’.
Toen ze zeventien was, reisde ze naar India, waar ze zich onderdompelde in Osho’s leer, meditatie en traditionele healingtechnieken. In de ashram ontmoette ze Miten, met wie ze de kracht van muziek begon te verkennen. Samen met hem ontwikkelde ze een eigentijdse muzikale interpretatie van de oeroude mantra’s.
"Ik gebruik muziek als een middel om bij een stille ruimte te komen, een ruimte die wakker is, aanwezig en levendig. Dat is mijn grootste vreugde."
Deva Premal
Bloom: Miten, als je terugkijkt op je jongere zelf, welke wijsheid zou je dan delen met anderen die zich nu op een vergelijkbaar pad van zoeken en ontdekken bevinden?
Miten: ‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat woorden de koers van iemands leven echt kunnen veranderen. Als ik terugdenk aan mijn eigen jongere zelf, zou ik hem of haar gewoon een knuffel geven. Maar wat ik wél heb ervaren en kan doorgeven, is de kracht van mantra's.
Mantra’s helpen je herinneren wie je bent, brengen rust en openen je hart. Mijn advies? Blijf zingen, blijf je licht laten schijnen en wees vriendelijk, voor jezelf en voor anderen. In een wereld vol chaos en onrust is het niet altijd evident om vanuit je hart te leven, maar daar gaat het wel over. Want, als je leeft vanuit je hart, vind je vanzelf innerlijke rust.’
Bloom: En met wat jullie doen tijdens meditaties en optredens, helpen jullie anderen die innerlijke rust te vinden …
Deva Premal: ‘Dat is inderdaad onze opzet. We delen tools zodat je die innerlijke rust daarna zelf weer kunt terugvinden. Zie het als een soort startpunt, een kennismaking waardoor je geïnspireerd raakt om zelf te onderzoeken en ervaren. Of als een oplaadmoment, als je graag terugkomt. De mantra’s en de technieken die we delen blijven beschikbaar, we moeten er alleen soms aan herinnerd worden. Het is altijd een herinnering aan iets dat we diep vanbinnen al weten, maar soms even zijn vergeten.’

Bloom: Jullie fundament ligt in de ashram, met de leringen van Osho. Dat heeft invloed gehad op wie jullie zijn, wat jullie deden en wat jullie nu nog altijd doen. Wat hebben jullie meegenomen uit die periode?
Deva Premal: ‘Osho heeft me Miten gegeven. Ik ontmoette hem in de wereld van Osho, waar hij zijn gave - muziek als een middel om naar binnen te gaan en te vieren - helemaal tot uiting bracht. Dat is wat Osho ook mij leerde en wat mij de grootste vreugde geeft: muziek gebruiken als een middel om bij een stille ruimte te komen, een ruimte die wakker is, aanwezig en levendig.
Dat delen we samen. Bij Osho ging het altijd over in contact komen met je eigen innerlijke stem, je eigen pad volgen. Niet hém volgen, maar je eigen waarheid ontdekken. Er was geen dogma, geen heilig boek of welbepaalde techniek, alleen de uitnodiging om te achterhalen wat jouw unieke manier van mediteren is, hoe jij je verbindt met het grotere geheel, met het goddelijke. Voor ons is dat muziek: zingen, chanten, scheppen.’
Miten: ‘Osho leerde ons, en maakte ons bewust, van wat muziek écht is, van haar ware doel en oorsprong. Hij hielp ons beseffen dat muziek vanuit stilte geboren wordt.
We speelden pas wanneer het helemaal stil was, wanneer er een leeg canvas was, een blanco palet. De muziek die je daarin plaatst, is de kleur, de energie van het moment, de trilling van de ruimte waarin je je bevindt. Dat is wat we in de ashram leerden en dat nemen we nog steeds mee bij alles wat we doen.
Stel je voor: we mediteren en je hoort in de stilte misschien een fluit, een sitar, een tabla. Dan opent zich die stille ruimte die je vervolgens uitnodigt om op reis te gaan met de muziek. Je volgt de fluit, je volgt Deva’s stem, en voor je het weet, ben je onderweg. Tijdens de minuten dat de mantra klinkt, reis je door ongerepte bloemenvelden, door de regen, door landschappen die alleen in klank bestaan.
Het is vrijheid. Geen rocksong, geen vast ritme. De muziek beweegt op een totaal andere manier, in een andere energie. En dan kom je aan het einde van de mantra. Alles vertraagt, wordt zachter, en uiteindelijk vind je de stilte die je even had verlaten. Maar deze stilte is anders, diepgaander rijker dan de stilte waarmee je begon.
Dat is pure poëzie. Misschien is dát wel de reden waarom Deva en ik spelen. Wat we creëren door te zingen, door de mantra te volgen, is een energetisch veld, een trilling die ons verbindt met iets dat zoveel groter is dan wijzelf.’
Bloom: En de combinatie van zang en de heilige woorden van de mantra maakt het nog krachtiger?
Miten: ‘Het is niet zozeer de wijsheid van de mantra zelf waar de kracht in zit, het is de oeroude energie die de klanken in zich dragen. Als we deze klanken zingen, zijn we verbonden met iets dat al 5.000 jaar oud is We verbinden ons met de energie van dat moment.’
Deva Premal: ‘Net daarom zou ik het niet oud noemen, wel universeel. Het is tijdloos, omdat we het hier en nu ervaren. 5.000 jaar geleden waren er zielen die zo afgestemd waren dat ze de vibraties uit het veld konden oppikken en die konden vertalen naar een manier waarop wij, mensen, die vibraties kunnen nabootsen, kunnenspiegelen. Wij beschikken over een mond en een tong waarmee we deze vibraties kunnen maken, zoals bijvoorbeeld ‘Ohm’. Misschien klinkt het in het universum helemaal niet als ‘Ohm’, maar is dat het dichtstbijzijnde dat wij kunnen bereiken.
Bovendien, wanneer je in het Engels zingt I love you, roept dat bij iedereen een ander beeld, een ander gevoel op – herinneringen aan liefde, maar ook aan pijn, teleurstelling of hoop. Er zijn zoveel persoonlijke concepten verbonden aan alles wat gezongen wordt. Maar als je Aham Prema zingt, Sanskriet voor Ik ben liefde, gaat het niet enkel om de vertaling. Het échte belang ligt in wat die klanken met jou doen terwijl je ze uitspreekt, hoe ze door je lichaam bewegen en resoneren. Dat is de directe ervaring van die klanken, van die mantra, en het is een gevoel dat verdergaat dan woorden.’
Miten: ‘Maar je kunt het ook als een wetenschappelijk proces beschouwen. Duizenden jaren geleden moeten de Rishi’s, de wijze zieners, deze klanken hebben waargenomen en onderzocht. Net zoals jij en ik wetenschappers zouden kunnen zijn, vroegen zij zich af: wat gebeurt er als ik dit geluid maak? Hoe reageert mijn lichaam? Wat verandert er wanneer we samen zingen? Wanneer begint het te vibreren?
Ze ontdekten dat na 108 herhalingen een belangrijke verschuiving voelbaar werd. Zo ontstond het gebruik van 108 recitaties binnen mantra-meditatie. Maar eigenlijk deden deze mensen niets anders dan experimenteren en verfijnen, net zoals iemand die een sitar bouwt; want hoe bedenk je in hemelsnaam zo’n instrument?
Kennis openbaart zich door ervaring, observatie en herhaling. En nog steeds geldt: als je een mantra zingt, zoals Deva dat doet, en je na 108 cycli merkt dat je hart zich opent en je overstroomt van liefde ..., dan begrijp je het.
Deva Premal: ‘De mantra’s bezitten een basisenergie die eeuwig is. Dat is wat je voelt wanneer je een mantra hoort, zingt en tot je neemt, als spiritual medicine. De ervaring is telkens voor iedereen verschillend, omdat het je geeft wat je op dat eigenste moment nodig hebt.’
"Door te zingen en de mantra te volgen, creëren we een energetisch veld, een trilling die ons verbindt met iets dat zoveel groter is dan wijzelf."
Miten
Tour Dates in België en Nederland
Op 23 en 24 september 2025 spelen Deva Premal & Miten in de Kunstlinie (Almere, Nederland) en op 28 september 2025 in Cirque Royal (Brussel, BE). Tijdens hun concerten creëren ze een sacrale ruimte, waar muziek geen optreden is, maar een poort naar stilte, verbinding en genezing. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen.
Reserveer nu je tickets: https://devapremalmiten.com

Lees ook deze Bloom Interviews

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift
-
>
Thema: Act
-
>
✓Deva Premal & Miten
Exclusief interview
hoe het zingen van mantra’s de wereld verandert -
>
✓Zet je innerlijke kracht om in handelen
hoe doe je dat nu écht? -
>
✓Planeet Mars uit de doeken gedaan
zoek en vind jouw passie -
>
✓Jouw gezondheid in het Venusjaar
+ tips voor alle sterrenbeelden -
>
✓Help, hoe raak ik van mijn stress af?
-
>
✓Yoga als basis voor je leven
volg het Achtvoudige Pad -
>
✓Ontwerp je eigen astrologisch manifestatieboard
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren