Spirituele Bloom Fairs • 8 december 2024 • Furnevent Veurne

Interview met auteur Geert Kimpen & Michelle Shanti over het boek 'Ik, Maria Magdalena'

Interview met auteur Geert Kimpen & Michelle Shanti over het boek 'Ik, Maria Magdalena'

In juni 2023 kwam het langverwachte boek over Maria Magdalena uit. Bestsellerauteur Geert Kimpen stelde het schrijven ervan tien jaar uit, tot de tekenen zo krachtig waren dat hij het niet meer kon negeren. En hij deed het niet alleen. Michelle Shanti, zelf uitgeefster en schrijfster, kreeg visioenen over Maria Magdalena die een plek in het boek hoorden te krijgen. Zo bracht dit bijzondere duo dit bijzondere verhaal opnieuw tot leven. Het is een eerherstel voor de partner van Jezus, een bewustwording voor ons allemaal vandaag en een thuiskomen voor velen.

Ik, Maria Magdalena | Haar verhaal dat 2000 jaar lang verzwegen werd

Het boek vertelt het verhaal van Maria Magdalena dat begint na de kruisiging van Jezus. Jezus staat op uit zijn graf terwijl iedereen dacht dat hij dood was. De ontreddering onder zijn volgelingen is groot. Maria Magdalena, de vrouw die met Jezus samenleefde, gaat vanaf dat moment haar eigen weg, eerst noodgedwongen, later omdat haar missie haar opeist.

Doorheen de jaren zet ze haar eigen wijsheid steeds meer op de voorgrond en tijdens haar reizen inspireert en onderwijst ze de mensen die ze ontmoet. Ze brengt inzichten uit de joodse, Egyptische en Keltische mystiek samen en laat zien hoe we vanuit ons aardse lichaam verbinding kunnen maken met het goddelijke, het eeuwige en het AL in en rondom ons.

Ik Maria Magdalena Tekst Interview 1000x150

Bloom: Geert, je wilde dit boek jaren geleden al schrijven. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Geert Kimpen: “Ik had een haat-liefdeverhouding met Maria Magdalena. Ik geloofde eigenlijk niet eens dat ze bestond. Dertien jaar geleden begon ik met mijn research en die ging lange tijd over het erkennen van haar bestaan. Ik ontdekte de verhalen over haar eigen evangeliën, de boeken die ze schreef en de gemeenschappen die ze oprichtte. Het werd waanzin om haar bestaan nog langer te ontkennen, maar toch voelde ik me niet klaar om met het schrijven te beginnen.

Twee jaar geleden veranderde dat. Michelle en ik zaten thuis op de bank te praten. Plots begon de kroonluchter te flikkeren. “Maria wil je iets zeggen”, zei Michelle. “Het is tijd om haar verhaal te vertellen.”

Het was nieuw voor mij om de visioenen van Michelle als bron te gebruiken. Ik vond haar visioenen en haar intuïtie altijd al interessant, toch wist ik niet echt wat ik ermee moest. Maar toen ik mijn research verdiepte, bleek dat ik al haar visioenen aan de hand van oude documenten kon verifiëren.

De voorbije 2000 jaar werd van de vrouw verwacht dat ze voortdurend meedraaide in de mannelijke energie. Voor een man is dat tempo prettig, maar het klopt niet dat vrouwen daarin moeten meegaan.

Geert Kimpen

”Geert moest het verhaal schrijven, ik moest het belichamen. Dat betekende dat ik me moest overgeven aan het vrouwelijke, de intuïtie en de diepere lagen.”

Michelle, jij bent de vrouwelijke kracht in en achter dit verhaal. Hoe was dat voor jou?

Michelle Shanti: “Ik kon er niet aan ontsnappen. Mijn eigen boek wilde niet vlotten omdat Maria Magdalena er telkens tussenkwam. “Je hebt eerst iets anders te doen”, was de boodschap die ik telkens kreeg. Geert moest het verhaal schrijven, ik moest het belichamen. Ik moest elke keer opnieuw gaan invoelen of het klopte wat hij schreef. Dat betekende dat ik me moest overgeven aan het vrouwelijke, de intuïtie en de diepere lagen.

Visioenen heb ik al sinds mijn puberteit. Alle cruciale momenten in mijn leven zie ik aankomen. Dat dwingt me om op zielsniveau te leven en kantelmomenten de juiste aandacht en energie te geven. Dat was nu niet anders. Wat het anders maakte, was de samenwerking met Geert. Zijn sterke wil dwong me om nog meer in mijn innerlijke kracht te gaan staan, want als hij iets schreef dat niet overeenkwam met wat ik voelde, was het aan mij om dat gevoel niet te verloochenen en voet bij stuk te houden.”

Bloom: De reis van Maria Magdalena bracht haar naar alle hoeken van de wereld. Jullie hebben die plekken bezocht. Wat heeft de reis jullie geleerd?

Geert Kimpen: “We zijn op alle belangrijke plekken geweest. Egypte, waar ook Jezus rondtrok, en meer bepaald Alexandrië, waar Maria Magdalena lang heeft gewoond. Daar hebben we de Tempel van Isis bezocht. Frankrijk, daar heeft ze ook lang rondgetrokken, vooral in wat vandaag nog steeds bekendstaat als Katharenland. We trokken naar Pamukkale in Turkije. Maar ook in Engeland en Schotland zijn we geweest, in Glastonbury en op het eiland Iona.

Het bezoek aan zo’n plek gebeurde voor ons beiden op een heel andere manier. Ik neem de Tempel van Isis als voorbeeld. Ik liep daar in elke tunnel, hoek en nis, op zoek naar de geschiedenis. Michelle ging zitten of liggen en voelen. Het was wonderlijk dat wat we apart van elkaar ontdekten elke keer weer samenkwam in hetzelfde verhaal.

Michelle Shanti:
“Op Iona kwamen veel oude herinneringen naar boven. We gingen er samen naartoe, maar Geert keerde vroeger terug. Ik wilde niet vertrekken, de energie van het eiland had me zoveel te vertellen. Ik bleef er uiteindelijk een maand.

Op Iona leefde een gemeenschap van vrouwelijke priesteressen die uit alle streken van de wereld kwamen. Ze waren de hoedsters van de zuivere vrouwelijke kracht. Eeuwen geleden zijn deze priesteressen verjaagd en bijna uitgeroeid. Die pijn, de trauma’s en het geweld zijn op het eiland nog altijd voelbaar. Het is nu aan ons om dat recht te zetten. Daarom keerde ik samen met een groep vrouwen later terug, om bewust te worden, te verzachten en te helen.”

”Maria Magdalena was er intens mee bezig om anderen te leren met seksuele energie om te gaan. Ze maakte vrouwen bewust van hun lichamelijkheid en van de kracht van hun lichaam.”

Bloom: Er is in het boek veel aandacht voor de magische en universele kracht van seksualiteit. Waarom is dat zo belangrijk?

Geert Kimpen:De seksuele energie van de mens is onderdeel van het fundament dat we nodig hebben voor onze spirituele verkenningstocht. Het thema is in mijn eigen leven en daardoor ook in mijn boeken altijd aanwezig geweest. Het krijgt elke keer andere lagen en het verdiept zich steeds meer. Het verbaasde me heel erg dat het ook een fundament van het christendom was, want seksualiteit is toch het laatste waar we het christendom mee associëren.

Maria Magdalena was er evenwel intens mee bezig om anderen te leren met seksuele energie om te gaan. Ze maakte vrouwen bewust van hun lichamelijkheid en van de kracht van hun lichaam. In een tijd waarin vrouwen er vooral waren voor de voortplanting en voor het plezier van de man verrichtte zij baanbrekend werk.”

Michelle Shanti:
“Seksuele energie kan je aanwenden om in interactie te treden met iemand anders. Maar je kan de energie ook gebruiken voor jezelf. Onze ziel zit op een hoger frequentieniveau en het is best lastig om er contact mee te maken. Door de seksuele energie, of de levensenergie, op te wekken in je buik en omhoog te sturen naar je derde oog kan je contact maken met je ziel, alle andere delen in jezelf en het hogere universum. Op die manier kun je in dit leven neerzetten wat voor jou, en voor de wereld, bestemd of voorzien is.”

(lees verder onder de afbeelding)

Bloom: Maria Magdalena leerde vrouwen de kracht van hun lichaam en hun cyclus te ontdekken. Waarom vond zij dat zo belangrijk?

Michelle Shanti: “De aarde is een bijzondere plek, een planeet in het universum waar verschillende energieën bij elkaar komen op verschillende niveaus. Wij zijn als vrouwen de baarmoeders van het universum en daarmee is het vrouwenlichaam de weerspiegeling van iets veel groter. In ons lichaam kan een kind groeien, met een ziel, met emoties. Al die niveaus komen in ons samen. Dat maakt ons als vrouw heel krachtig, maar ook heel kwetsbaar. Het is van belang dat we zowel de kracht als de kwetsbaarheid naar waarde schatten. Dat wil zeggen dat we goed voor onszelf moeten zorgen.

Als een vrouw menstrueert, bevindt ze zich in een andere fase dan de weken erna. Zo zijn bijvoorbeeld de hormonenspiegel en de voedselopname anders. Tijdens de menstruatie staan ook haar intuïtieve, emotionele en fysieke zijn op scherp. Daarna verandert dat weer. De vier seizoenen weerspiegelen zich in de vier fases van de vrouwelijke cyclus en elk innerlijk seizoen vergt een ander soort aandacht.”

Geert Kimpen:
“In vroegere tijden richtten vrouwen hun leven in volgens deze cyclus. Vrouwen zochten elkaar op tijdens hun menstruatie, mediteerden samen en namen de tijd om het leven en het universum te doorgronden. Als de menstruatie voorbij was, namen ze een ritueel bad om zich weer voor te bereiden om de wereld in te gaan. De voorbije 2000 jaar werd echter van de vrouw verwacht dat ze voortdurend meedraaide in de mannelijke energie. Voor een man is dat tempo prettig, maar het klopt niet dat vrouwen daarin moeten meegaan.

Hetzelfde geldt voor de overgang van de vrouw, de menopauze. Het vrouwenlichaam verandert dan grondig: er wordt iets belangrijk afgesloten in het lichaam en er komt iets nieuw. De wijze vrouw wordt geboren. Ook dit is een nieuw seizoen in het leven van de vrouw en dat verdient dan weer een andere invulling dan degene die de huidige samenleving eraan geeft. Het is aan ons allemaal om ons daarvan bewust te worden en te durven kiezen voor een ander soort invulling.”

”Maria Magdalena zocht haar hele leven naar hoe ze elementen uit verschillende culturen, levensbeschouwingen en religies met elkaar kon verbinden. Ze zocht naar de essentie, de waarheid en de bron.”

Bloom: In het boek wordt heel duidelijk dat rituele handelingen van groot belang zijn om tot wijsheid te komen. Hoe kunnen we daar op vandaag mee aan de slag?

Geert Kimpen: “Maria Magdalena zocht haar hele leven naar hoe ze elementen uit verschillende culturen, levensbeschouwingen en religies met elkaar kon verbinden. Ze zocht naar de essentie, de waarheid en de bron. Telkens opnieuw heeft ze de bouwstenen die ze overal vond geïntegreerd in haar zijn. In onze huidige westerse samenleving zijn we op een punt gekomen dat haar manier van leven ook de manier van leven is die we opnieuw, of misschien zelfs voor de eerste keer sinds eeuwen, kunnen beleven en doorleven.

Rituelen maken daar deel van uit. Een ritueel kan je zien als een markering in de tijd, een overgang naar een nieuwe fase en een inwijding. Door een rituele handeling die al duizenden jaren voor jou werd uitgevoerd, en na jou nog lang blijft bestaan, neem je je plek in de traditie in en krijgt alles wat je doet meer diepgang en betekenis. Je voelt dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Rituelen zijn continu in ontwikkeling. Er is overigens niets mis met het ontwikkelen van nieuwe rituelen. Toch hou ik persoonlijk zelf meer van oude, traditionele rituelen en het stelselmatig aanpassen en vernieuwen daarvan. Denk maar aan de Sabbat, die samengaat met een eenvoudige handeling uit de tijd van Jezus. Het ritueel bestaat uit het breken van brood, het drinken van wijn en het delen van beide. Als je dat delen met elkaar een nieuwe intentie geeft, terwijl je tegelijkertijd weet dat het al duizenden jaren wordt uitgevoerd, dan krijgt het gebeuren iets heel erg ontroerend én krachtig.

Daarom blijft het belangrijk om je te verdiepen in oude symboliek en eeuwenoude rituelen te doorgronden. De collectieve kracht ervan omzetten in hedendaagse taal en handelingen versterkt onze mystieke beleving.”

Bloom: Een quote uit het boek: ‘Het gaat erom de gedachten tussen de gedachten te leren horen en die onder woorden te brengen.’ Geert, is dat wat schrijven voor jou is?

Geert Kimpen:“Meestal ben ik allergisch voor schrijvers die beweren dat ze ‘slechts’ het kanaal zijn geweest voor de boodschap die moest verteld worden. Toch is dit boek, hoewel het me absoluut bloed, zweet en tranen heeft gekost, niet mijn verdienste. Eerst wilde ik zelfs dat Michelles naam op de cover kwam. Maar het is Maria Magdalena die hier spreekt. Het lijkt alsof ze een soort van stoomgenerator heeft opgestart en door alle vrouwen heen dendert, boodschappen plant en in beweging zet. De tijd was rijp.

Ik heb het gevoel dat zij hier en nu nog steeds in de grot zit waar ze de laatste periode van haar leven doorbracht, en dat ze daar zo’n diepe meditatie heeft gehad die door alle tijden heengaat. Alsof tijd en ruimte opgeheven zijn en haar wijsheid, precies zoals het licht, blijft reizen. De ziel van de vrouw die ze toen was en de energie die ze nu is, is aanwezig, hier, overal en uiteraard in het boek, in heel veel verschillende vormen. In de gedachten tussen de gedachten ontdekken we haar tijdloze inzichten. In dat opzicht is de schrijver in mij mijn betere IK. Ik ontsnap door te schrijven aan het dagelijkse leven en reik verder dan ik anders doe.

De intensiteit van de reacties die we krijgen laat dat ook zien. De lezers hebben het niet per se over het boek, wel over wat het verhaal van Maria Magdalena in hen activeert en transformeert. Het is heel bijzonder om daar als schrijver mee een rol in te mogen hebben.”

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie
Lees Bloom 7 - 2023 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

  • >

    Thema: Oneindigheid

  • >

    Sahasrara: over Waarheid en Goddelijkheid
    + breng je kruinchakra in balans

  • >

    Ontdek de diepere betekenis van je leven
    + 3 krachtige manieren om je kruinchakra te versterken

  • >

    Ken jij je oneindige zelf?
    + ritueel ‘connect with your Soul’
    + sprookje ‘Vind de magie in het nu’

  • >

    Ik, Maria Magdalena
    + haar verhaal dat 2000 jaar lang verzwegen werd

  • >

    De Chinese Vijf Elementenleer als leidraad voor een evenwichtig voedingspatroon

  • >

    Welke boom ben jij?
    jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom