Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

“Stel jezelf in vraag. Dat is de basis van spiritualiteit” • Interview met Marc Perneel, auteur van 'Trilogie'

Spiritualiteit
Bloom
10/08/2024
“Stel jezelf in vraag. Dat is de basis van spiritualiteit” • Interview met Marc Perneel, auteur van 'Trilogie'

Begin dit jaar kwam het nieuwste boek uit van Marc Perneel, gepensioneerd psychotherapeut en gevierd auteur van psychologische liefdesromans en boeiende politieverhalen. ‘Trilogie’ is van een ander kaliber. Het is een spiritueel verhaal over het ontdekken en aanwenden van je eigen krachten, en is daarmee een gids in je persoonlijke ontwikkeling. Wij stelden de auteur enkele vragen.

Bloom: waar komt je inspiratie voor deze spirituele roman vandaan?

Marc Perneel: “Mijn jeugd ligt aan de basis van mijn opleiding: ‘Formation renaitre’. De meeste mensen groeien op in een warm nest. Zonder in detail te willen treden, maar zelf heb ik niets meegekregen om een positief zelfbeeld aan over te houden. Op zoek naar mezelf ben ik op verkenning gegaan in de wereld van psychotherapie, in de eerste plaats om mezelf te begrijpen, om ervaringen en gevoelens te kunnen kaderen. Dat ging met vallen en opstaan, confrontaties, twijfel, om uiteindelijk thuis te komen in zelfwaardering.”

“Na vier jaar opleiding in Brussel en Parijs en het volgen van andere cursussen ben ik mensen beginnen begeleiden. ‘Formation Renaitre’ was een opleiding die de toekomstige therapeut toeliet om via ademhalingsoefeningen de blokkades uit de jeugd los te laten. De ontstane ruimte werd dan ingevuld door een genuanceerd zelfbeeld, waarbij de aandacht vooral werd gevestigd op de positieve kenmerken die we bij onze geboorte hebben meegekregen, maar ook op de sterktes die we hebben verworven via opleiding en ervaring.”

“Op mijn zestigste ben ik als mantelzorger gestopt met mijn dagelijkse werk. Wat ik heb geleerd, wat ik heb mogen ontvangen, wilde ik doorgeven. Zo ontstond het boekje ‘Le Couvent’. Dat vulde ik later aan met een tweede en derde deel, en zo ontstond uiteindelijk het boek ‘Trilogie’. Het is een psychologisch, spiritueel werk. Er staat veel tussen de lijntjes. Bij een tweede en derde lezing van het boek ontdekt de lezer telkens nieuwe inzichten. De lectuur stimuleert je om jezelf in vraag te stellen, want dat is nu precies de essentie van spiritualiteit. Wat doe ik met mijn bagage? Hoe is mijn denken, spreken en handelen? Worden ikzelf en de anderen er beter van? ‘Trilogie’ is een handleiding om een antwoord te vinden op die vragen. Het is mijn levenswerk.”

De boodschap van dit boek is dat we allemaal mooie mensen zijn met positieve eigenschappen. We zijn niet gelijk aan elkaar, wel evenwaardig.

Bloom: wat is jouw boodschap aan de lezer?

Boek Trilogie Marc Perneel Bloom Uitgeverij Auteur

Marc Perneel: “Toen ik stopte met werken, ontstond er vrije tijd. Ik kwam op het idee om alles wat ik heb geleerd door te geven. Het gemis van anderen niet langer te kunnen begeleiden werd een stimulans om een toegankelijk boek te schrijven. Het werd een handleiding voor mensen die op zoek zijn naar hun eigen kracht, een verhaal waarin ik methodes en mogelijkheden meegeef om aan zelfanalyse te doen."

"De boodschap is dat we allemaal mooie mensen zijn, met positieve eigenschappen. Deze boodschap ontbreekt in de media, in de dagelijkse berichtgeving. We zijn niet gelijk aan elkaar, wel evenwaardig. Onze diversiteit is een sterkte, een aanvulling, een verrijking."

"Dat is mijn missie: mensen laten inzien dat we evenwaardig zijn en dat we allemaal de moeite zijn om te leren kennen. Dat we mogen geven en ontvangen. Niet geven en nemen. We ontvangen zoveel van anderen zonder erbij stil te staan en dankbaarheid te tonen.”

Bloom: het boek bestaat uit drie delen. Vanwaar die opdeling?

Marc Perneel: "Een eerste uitgave, ‘Le Couvent’, is in feite het eerste deel van ‘Trilogie’. Dat werd in beperkte oplage in Frankrijk uitgegeven. Ik deed er tien jaar over om deel twee en drie bij elkaar te schrijven. Het kwam niet onmiddellijk, maar gaandeweg verzamelde ik nog heel wat ervaring en inzichten. Het tweede deel gaat dieper in op thema’s uit het levensverhaal van het hoofdpersonage van ‘Le Couvent’. Via oefeningen kan de lezer zichzelf ontdekken en de eigenwaarde versterken. Het verhaal in het derde deel laat zien wat je ermee kan bereiken. Johan, een kankerpatiënt, komt tot het inzicht dat zijn ziekteverlof eigenlijk een herstelverlof is.”

Bloom: wat zijn de reacties van de lezers?

Marc Perneel: “Er zijn mensen die het als een verhaal lezen. En dat is het dan. Maar de meeste mensen lezen het twee à drie keer, en telkens ontdekken ze nieuwe elementen. Op die manier ontstaat een aanvaardbare confrontatie die toelaat te groeien naar de kern van zichzelf."

"Het boek wordt ook aangeprezen door therapeuten en yoga- en bewustwordingscentra. Wat me het meest plezier doet, zijn de groepjes die zich vormen. Mensen die samen het boek lezen en vervolgens ervaringen en interpretaties uitwisselen. Dat geeft me echt het gevoel dat ik kan doorgeven wat ik doorheen al die jaren heb geleerd.”

Krachtplekken Belgie Nederland Bloom Tijdschrift Lijn

TRILOGIE – Een spirituele zoektocht die jou dichter bij je innerlijke kracht brengt

Trilogie het Convent de Essentie de Bron Marc Perneel Boek Bloom Uitgeverij Mockup 9789072189455

In 'Een spirituele zoektocht die jou dichter bij je innerlijke kracht brengt', de spirituele roman van psychotherapeut en gevierd auteur Marc Perneel, volgen we intrigerende personages in hun spirituele zoektocht én persoonlijk groeiproces.

Het boek is opgedeeld in drie meeslepende hoofdstukken ‘Het Convent’, ‘De Essentie’ en ‘De Bron’, die je elk op zich confronteren of kennis laten maken met eigentijdse, en dus heel herkenbare vragen, zoals daar zijn: hoe word ik een tevreden mens? Hoe kan je je eigen sterktes leren ontdekken en gebruiken? Wat betekenen vergeving en dankbaarheid en hoe beïnvloeden ze je leven? Hoe leren je leven bewust te leven? Wat is het onderscheid tussen ziekteverlof en herstelverlof? En, hoe kan je je eigen genezingsproces versnellen?

Trilogie
Marc Perneel
9789072189455
320 pagina’s
€ 24,95
In de Bloom Shop

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom