Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Ontdek jouw spirit animal

Spiritualiteit
Eva Marijnissen
01/08/2024
Ontdek jouw spirit animal of krachtdier

Wat is een spirit animal, wat is jouw spirit animal en wat kan het voor je betekenen? Aan de hand van mijn persoonlijk verhaal laat ik je de wijsheid van onze spirit animals zien. Ga met de tips aan de slag en ontdek welke spirit animals in jouw leven aanwezig zijn.

Wat is een spirit animal of krachtdier?

Een spirit animal of krachtdier kan je gids zijn, een raadgever en je beste vriend, maar ook een spiegel. Of het nu via een liefdevolle ruggensteun of met de harde hand gebeurt, het is altijd precies wat jij nodig hebt. Je spirit animal of krachtdier communiceert met jou via je onderbewustzijn. Soms wacht hij je op in je dromen, staat hij naast je in meditaties of krijg je beelden, woorden of geuren binnen doorheen de dag.

Elk dier bezit unieke eigenschappen die nauw verwant zijn met wie jij bent of met de lessen die jij moet leren. Dat wil dus ook zeggen dat een spirit animal of krachtdier geen permanent gegeven is. Ze kunnen veranderen naarmate je groeit, leert en evolueert. Dat betekent dat het dier niet noodzakelijkerwijs je hele leven hetzelfde blijft. Je kunt ook verschillende spirit animals hebben, waarbij er een of twee bij je blijven en anderen op de voor- of achtergrond treden, afhankelijk van hun eigenschappen en je persoonlijke behoefte in een bepaalde situatie of fase in je leven.

Mijn spirit animals: schildpad en wolf

”Terwijl de rest zich dansend, kruipend of fladderend verbond met zijn of haar krachtdier, ging ik in een hoekje zitten. Ik was zo van mijn melk, zo alleen.”

Er klonk een imposante drum. Ik voelde de trillingen tot in mijn kern. Rondom mij klonk er geritsel. Ik opende mijn ogen en compleet ontredderd keek ik om me heen. Ik zag mensen over de grond flitsen, kruipen en kronkelen. De lucht was zwaar van rauwe dierlijke energie en ik voelde hoe zij zich helemaal inleefden in hun spirit animal. De ene kraaide het uit terwijl de andere voorbij brieste. Ik zag aap, slang, vleermuis, … De lichamen hadden niets menselijks meer. Mijn ogen vulden zich met tranen. Ik voelde me … zo verschrikkelijk leeg.

Inmiddels zeventien jaar geleden nam ik, in mijn toenmalige coven (nvdr: heksenkring), deel aan een trancereis om mijn krachtdier te vinden. Ik werd bij de hand genomen en de stem begeleidde me doorheen de landschappen. Voor mijn geestesoog ontplooide zich een hele wereld. Terwijl ik dieper en dieper zakte in mijn onderbewustzijn verloor ik mijn realiteitszin en was er enkel nog de verwachtingsvolle ik die stiekem hoopte op een cool krachtdier. De ervaring leek zo tastbaar, zo echt. Ik voelde de klamme muren en rook de geur van het opstijgende vocht. In het laatste kamertje zouden we dan eindelijk ons krachtdier ontmoeten. De verwachting was hoog.

En toen gebeurde het … Daar was ze dan! De drum klonk. Het was tijd om terug te keren in ons lichaam en connectie te maken met ons krachtdier. En terwijl de rest zich dansend, kruipend of fladderend verbond met zijn of haar krachtdier, ging ik in een hoekje zitten. Ik was zo van mijn melk, zo alleen. Wat betekende dit allemaal? Wat was die gekke energie en waarom voelde ik me niet zo uitgelaten als de anderen? Iets hield me tegen en een gevoel van beklemming besloop me.

Achteraf werden de ervaringen uitbundig gedeeld en hoorde ik de meest geweldige ervaringen. Het ene verhaal sloot naadloos aan bij het andere en het leek wel alsof ze allemaal een unieke en toch gedeelde ervaring hadden beleefd. Toen het mijn beurt was, voelde ik de tranen aanzwellen. Ik kon amper een zinnig woord uitbrengen buiten ‘schildpad’ en ‘de schelp was leeg’. Ik begon onbedaarlijk te huilen. Ik bedoel niet snikken, maar echt dikke tranen van intens verdriet. Zoveel had ik in alle jaren samen niet gehuild. Althans, zo herinner ik me die avond nu.

De wolf heeft me, door zijn geduld en speelsheid, aangemoedigd om mijn plek in te nemen en mijn verbinding met de natuur als leidraad te laten dienen voor anderen. Dat is dan ook precies wat ik doe, mét de rust van de schildpad.

De schildpad

Summer Bloom Fest 2024 Oostende Het Rijk van Holle krachtdier spirit animal lang

In de jaren daarna ben ik heel intens aan de slag gegaan met de betekenis van de schildpad en het lege schild. Ik vond vrede in de betekenis van het lege schild en leerde doorheen de jaren van de schildpad te houden, dat eigenlijk een prachtig krachtdier is.

De schildpad staat symbool voor de kalme, vruchtbare energie van Moeder Aarde. Ze laat zich niet van de wijs brengen en gaat gestaag haar gang. Ze staat voor oerkracht, wijsheid en zachtheid en leert je om het rustig aan te doen en voor alles je tijd te nemen. Als baken van kracht begeleidt de schildpad je zodat je van jezelf gaat houden. Hoe kon ik niet van haar gaan houden? Ze werd mijn liefdevolle mentor en kreeg een prominente plek in mijn hart.

Toen ik twee jaar terug, onder begeleiding van iemand anders en deze keer niet in groep, opnieuw een trancereis ondernam, was het voor mij vanzelfsprekend om de schildpad terug te zien. Ik verheugde me al op haar aanwezigheid, maar helaas kreeg ik geen schildpad te zien, wel een wolf. De wolf had een heel uitgesproken uiterlijk, ergens tussen een enorme wolf en een gedomesticeerde husky in, en met felblauwe ogen.

De wolf wachtte me op alsof hij me al jaren kende en blij was dat ik er eindelijk ook was geraakt. Als een blije pup sprong hij rondjes om me heen voordat hij voor mij kwam zitten, met zijn voorpoten en snuit tegen de grond en zijn staart vrolijk kwispelend in de lucht. Hij nodigde me uit om met hem te spelen. Tenslotte vleide hij zich tevreden tegen mijn zij. Na de journey beschreef ik mijn reis én de wolf in geuren en kleuren in mijn dagboek.

De wolf

De dagen erna liet ik de reis wat bezinken en grappig genoeg kwam ik de wolf plots overal tegen: in films, in hoe mensen m’n haarkleur omschreven, in gesprekken. Maanden ervoor had ik iets besteld om op gevoel te laten maken, speciaal voor mij. Toen het klaar was, beschreef de maakster het als ‘wolfy-grey’. Ik besloot het allemaal te zien als een bevestiging en maakte er werk van om bij te lezen over het dier in kwestie en zijn gewoontes, zijn habitat en spirituele betekenis.

De week erna was er iets in mij dat zei dat ik moest kijken in mijn magisch dagboek van 2007 (de eerste trancereis), want er 'knaagde' iets aan me. Er was iets … Ik pakte mijn dagboek erbij en las de hele ervaring opnieuw. Groot was mijn verbazing, want de trancereis was immers veel uitgebreider dan dat ik me zoveel jaren later herinnerde. Maar wat nog veel frappanter was: helemaal aan het begin van mijn trancereis, nog voordat ik de schildpad ontmoette en nog voor de schelp achteraf leeg bleek te zijn, zat er een wolf naar mij te staren. Mijn wolf. Toen beseft ik dat hij trouw al die tijd geduldig op mij had zitten wachten.

Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en ik kan zeggen dat de wolf nooit ver van mijn zijde is geweken. Zijn thema’s ‘verbinding met de natuur’, ‘innerlijke kracht’, ‘intuïtie’ en ‘intelligentie’ zijn ondertussen verweven in mijn dagelijkse én professionele leven. Onze ontmoeting heeft heel wat in gang gezet en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe beter ik zijn boodschap begrijp. De wolf heeft me, door zijn geduld en speelsheid, indirect aangemoedigd om mijn plek in te nemen en mijn verbinding met de natuur als leidraad te laten dienen voor anderen. Dat is dan ook precies wat ik doe, met passie, zij het met de rust van de schildpad.

Geniet vooral van de reis en onthoud: net zoals bij menselijke contacten kweek je nauwe banden door ze te onderhouden en je spirit guide met respect te behandelen.

Tips & Tricks – Ontdek jouw spirit animal

Wil jij ook op zoek naar jouw spirit animal of krachtdier? Dan help ik je graag op weg met enkele tips. Neem gaandeweg voldoende aantekeningen, zelfs over de meest banale dingen. Hoe voel je je bij een dier, hoe gedraagt het zich, waar zat het?

Er zijn verschillende manieren om jouw spirit animal te ontmoeten. Heel vaak zijn ze al bij je, zonder dat je het bewust beseft. Wat er ook van zij, als je je metgezel tegenkomt, dan voel je dat. Sommigen zijn er voor een lange tijd en andere zijn, net zoals mensen, zijn louter passanten in je leven.

1. Vanuit je hoofd en hart

Misschien heb jij altijd al een buitengewone interesse in een bepaald dier gehad? Je weet wel, het dier waar je op school spreekbeurten over hield, of het dier dat je als eerste wil zien in het wild, op de boerderij of in een zoo. Neem rustig de tijd om hierover na te denken. Welk dier spreekt jou intuïtief aan?

2. In je dromen

Vraag je, voor het slapengaan, hardop af of je dier zich aan je wil voorstellen in je dromen. Let op: dromen zijn vaak cryptisch, maar ze kunnen je belangrijke aanwijzingen over je spirit animal of krachtdier geven. En als je regelmatig, zonder onmiddellijke aanleiding (zoals een angst bijvoorbeeld) over eenzelfde dier droomt, dan ligt hier misschien wel de sleutel van je zoektocht.

3. In de natuur

Soms dienen spirit animals zich letterlijk aan in de fysieke wereld door bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip op je vensterbank te komen zitten. Of misschien landde er wel eens een vlinder op je hand of zat er plots een dier in je huis. Ga in de natuur en observeer de dieren om je heen. Let op welke dieren zich tot jou aangetrokken voelen of welke spontaan je pad kruisen. Soms schuilt er in een ontmoeting met een bepaald dier op een onverwacht moment een belangrijke boodschap.

Zelf op zoek

”Houd een open geest en doe je ervaringen niet te snel af als fantasie.”

Wanneer er nog geen specifiek dier in je leven is opgedoken, moet je misschien zélf op zoek gaan. Houd een open geest en doe je ervaringen niet te snel af als fantasie, want dat is net de context waar magie zijn oorsprong vindt. Waar ligt overigens de grens tussen fantasie en realiteit? Denk maar eens aan al die zelfgecreëerde grenzen: ‘If you think you can, you can; if you think you can’t, you are also right’.

1. Visualiseer

Ga in meditatie en zie jezelf in een rustige omgeving, zoals je tuin, een bos of bloemenveld. Stel je voor dat je omringd bent door dieren en vraag innerlijk om je spirit animal aan je te wijzen. Let op welk dier zich aandient en welke indruk het maakt op jou.

2. Werk met kaarten

Orakelkaarten met afbeeldingen van verschillende dieren kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om je spirit animal of krachtdier te ontdekken. Trek een kaart en bekijk de betekenis en boodschap van het dier dat op de kaart staat afgebeeld.

Ten slotte

Als je geen affiniteit hebt met dieren of je maar niet tot je spirit animal of krachtdier komt, dan is dat zeker niet erg. Een spirit metgezel hoeft immers niet van dierlijke aard te zijn. Sommige mensen werken bijvoorbeeld liever met planten of voorouders.

Geniet vooral van de reis en onthoud: net zoals bij menselijke contacten kweek je nauwe banden door ze te onderhouden en je spirit guide met respect te behandelen.

Wie is Vrouw Holle?

Eva Marijnissen, Vrouw Holle bij Het Rijk van Holle, is Meester Herboriste (gespecialiseerd in planten- en kruidengeneeskunde) en gepassioneerd door de magie van het leven. Op een down-to-earth manier brengt ze haar liefde voor de natuur over. Ze geeft lessen en workshops in hekserij en groene magie en organiseert geleide (wildpluk)wandelingen en rituelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie
Lees Bloom 5 2024 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

  • >

    Thema: fauna

  • >

    ‘Als je bewuster in het leven staat, ben je alerter en meer liefdevol aanwezig.’
    exclusief interview met Ingeborg

  • >

    Ontdek jouw spirit animal

  • >

    Sjamanistische rituelen
    maak contact met dieren en geesten uit de natuur

  • >

    Hoe beleef jij je vakantie?
    en de invloed van je sterrenbeeld

  • >

    Happy Summer Solstice
    haal het maximale uit het Kreeftseizoen

  • >

    Maak van hoogsensitiviteit jouw kracht
    + tips & tricks om ermee te dealen

  • >

    Maak kennis met Joost ‘Heal de Healer’
    'Je medicijndrum helpt je om je te verbinden met alles om je heen.’

  • >

    Wat leert jou de horoscoop van jouw huisdier?

  • >

    en zoveel méér

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom