Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Waarom spiritualiteit een positieve invloed kan hebben op jouw gemoedstoestand

Spiritualiteit
Fenne Pistorius
13/07/2024
Waarom spiritualiteit een positieve invloed kan hebben op jouw gemoedstoestand

Wanneer je last hebt van angsten, depressie of verdriet, is een psycholoog en eventueel antidepressiva al snel de oplossing. Maar er is ook een andere methode die enorm kan helpen. Wat deze methode zo mooi maakt, is dat alles wat je ervoor nodig hebt, al in je zit. Uit verschillende onderzoeken van de Amerikaanse universiteit Columbia blijkt namelijk dat mensen die veel met spiritualiteit bezig zijn weerbaarder zijn tegen depressie, angsten en verslavingen. We nemen je mee in de dingen die je zelf kunt doen om je gemoedstoestand positief te beïnvloeden.

Vormen van spiritualiteit

Spiritualiteit is ontzettend breed en kan voor ieder individu wat anders betekenen. Dat maakt het erg mooi, maar tegelijkertijd ook wat ingewikkeld. Want wat is het nu echt?

Spiritualiteit is eigenlijk een bepaalde kijk op het leven, met als basis je eigen geest. Je omarmt alle kanten van jezelf en het leven en accepteert dat alles gebeurt met een reden. Voor sommigen draait spiritualiteit meer om het geloof en de godsdienst, voor anderen draait het juist meer om de connectie met je eigen geest. Op die tweede groep gaan we ons voor nu focussen. Deze vorm van spiritualiteit heeft namelijk de grootste invloed op je gemoedstoestand.

Verbinding maken met je eigen geest kan op talloze manieren, van mediteren tot een wandeling door de natuur. Omdat deze manier van leven zo op jou als persoon is gericht, is de manier waarop je het uiteindelijke doel bereikt voor iedereen anders. Er zijn geen vaste regels aan spiritueel in het leven staan. Wat dit voor jou betekent en hoe je het inricht, bepaal je volledig zelf.

Je omarmt alle kanten van jezelf en het leven en accepteert dat alles gebeurt met een reden.

Een ontwaakt brein

”Een spirituele reis begint bij het zogenoemde ‘ontwaken’.”

Maar waar moet je beginnen als de mogelijkheden zo eindeloos zijn? Een spirituele reis begint bij het zogenoemde ‘ontwaken’. Wanneer je spiritueel ontwaakt, ontdek je namelijk een nieuwe kijk op de wereld en jezelf.

Je kunt dit in werking zetten door jezelf een nieuwe denkwijze aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie. Een voorbeeld hiervan is een meditatieoefening die om gekleurde deuren draait.

Stel je voor: je grootste droom vindt plaats in een huis met een prachtige rode voordeur. Hierachter zit alles wat je maar zou willen. Je hebt alles juist gedaan om bij de deur te geraken, je hoeft hem alleen maar open te maken. Maar, de deur klemt, je krijgt hem niet open. Je dromen zijn zo dichtbij, maar toch zo ver weg. Het doet wat met je, je hebt toch alles goed gedaan? Waarom wil de deur dan niet open? Misschien ben je wel geschokt, of juist enorm boos. Maar wanneer je besluit weg te kijken van de rode deur, zie je ineens een gele deur die wagenwijd openstaat. Je had nog nooit nagedacht over een gele deur, misschien wist je niet eens dat die bestond, maar ineens is hij daar. Achter deze deur is niet hetgeen dat je wilde, maar wel hetgeen dat je nodig hebt. De dingen achter de gele deur halen een kant in je naar boven die je voorheen niet kende en eigenlijk is dit vele malen beter dan de rode deur die je in gedachten had.

Door middel van dit soort meditaties en denkoefeningen leer je te vertrouwen op het feit dat alles zo loopt zoals het moet lopen. Deze gedachte kan veel rust bieden in tijden van chaos en stress. Wanneer je deze manier van denken in je systeem hebt gekregen, spreekt men van een ‘ontwaakt brein’.

Het behouden van een positieve gemoedstoestand

Uit onderzoeken van Dr. Lisa Miller van Columbia University blijkt dat je 80 procent minder kans hebt op een depressie wanneer je spiritueel bent. Dit gaat dan voornamelijk over de persoonlijke manier van spiritueel zijn en het geloof in een zogenoemde ´hogere zelf´. Dit hogere zelf is een soort gids die zich in jezelf bevindt. Hij bezit al je positieve eigenschappen en kent je als geen ander. Je kunt deze gids zien als je volledige potentie: alles wat jij kan worden, zit al in je.

Het idee van zo´n hogere zelf kan dus behoorlijk wat steun bieden en je een doel geven om naartoe te werken. En dat is wat het zo behulpzaam maakt: een depressie kan vaak uitzichtloos voelen, maar het idee van jouw hogere zelf geeft je dat uitzicht.

Een groot deel van de psychologische wereld staat nog niet open voor spiritualiteit als behandeling tegen depressie. De kans dat je deze technieken bij de psycholoog mee zal krijgen, is dus klein. Hij kan weer op een andere manier helpen. Dat gezegd hebbende, is het zeker de moeite waard om deze nieuwe leefwijze toe te passen om te kijken wat het voor jou kan betekenen. Wie weet gaat er wel een wereld voor je open.

Meer lezen

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom