Welkom in de wereld van hypnose!
Hypnose is in haar essentie zo oud als de weg naar Rome. Uiteraard zijn de vormgeving, de modaliteiten en de toepassingsgebieden doorheen de jaren sterk geëvolueerd. Het opzet is echter relatief gelijklopend gebleven: het opwekken van een trance. Tegenwoordig wordt hypnose als therapie voor verschillende doeleinden aangewend, maar toch blijft het gegeven wat mysterieus. Tijd om duidelijkheid te scheppen!
Een duik in de geschiedenisboeken
De term hypnose is afgeleid van de Griekse God Hypnos, en betekent letterlijk 'slaap'. Hypnose werd van bij oorsprong in tal van culturen beoefend, al legde elke regio de nadruk op andere aspecten. Bij de natuurvolkeren was het doel meestal een trance op te roepen om contacten te leggen met andere sferen, voorouders of 'de spirits'. Het was de bedoeling om informatie te bemachtigen omtrent onduidelijkheden in het 'hier en nu', de toekomst te lezen… of minder ethisch: in het kader van voodoogelinkte acties. Vanaf de 19de eeuw, gelet op ontwikkelingen in de psychologie (Freud, Jung…) en de belangstelling voor psychische aandoeningen, kwam hypnose als opsporingstechniek en therapievorm in de westerse pseudowetenschappelijke wereld in opmars. Ook in deze stroming is het de bedoeling om een staat van trance te bereiken. Anders dan bij de natuurvolkeren wordt die trance evenwel niet opgeroepen door uitzinnige dansen of psychedelische planten. Wel wordt deze bewustzijnsfase in gang gezet door heel eenvoudige technieken, zoals suggestieve gedachtefocus.
De kracht van de hersenen
Hypnose is in feite een natuurlijk fenomeen. We beleven allemaal dagelijks veel meer dan we beseffen, zo ook verschillende hypnotische toestanden. We schenken bijvoorbeeld onze volledige aandacht aan het zoutvaatje, waarvan we dénken dat het in de kast staat en net dáárom niet opmerken dat het letterlijk voor onze neus staat. Of we rijden als het ware op automatische piloot na het werk naar huis, zonder echt aandacht te besteden aan het traject dat we hebben afgelegd.
In wezen gaat het erom dat je je in een bepaalde gedachtefocus bevindt. Vanuit deze toestand kan gezocht worden naar storingen en het herprogrammeren (of resetten) van die toestand naar een harmonische functionering via suggesties. Uit bepaalde neurologische onderzoeken, uitgevoerd in het kader van topsport, werd duidelijk dat mentaal trainen, zelfs in dagbewustzijn, bijna evenveel resultaat oplevert als fysieke training.
Onderzoekers die met EEG’s specifiek inzoomden op hypnose stelden vast dat een gedachte (of suggestie, meditatie, visualisatie...) dezelfde instructies doorgeeft aan de hersenen als de handeling zelf. Men kan dus, in theorie, een handeling laten slagen door een bepaalde suggestie in gedachten te houden. Bijvoorbeeld: wanneer de topsporter tijdens de hypnose te horen krijgt dat hij een bepaalde
wedstrijd zal winnen, dan is de kans groot dat zijn acties die daaraan voorafgaan alles in het werk zullen
stellen om dat doel te bereiken. Natuurlijk spelen hierbij nog heel wat andere factoren een rol, maar het is
alvast een stevig begin.
Toepassingsvelden van hypnotherapie
- Verslavingen: tabak, alcohol, snoep, drugs…
- Stressoorzaken: vliegangst, hoogtevrees, plankenkoorts, claustrofobie, arachnafobie...
- Fysieke verstoringen: allergieën, intoleranties, bedplassen, overgewicht…
- Psychische onevenwichten: schuldgevoel, minderwaardigheidscomplex, inprentingen, zelfbestraffing…
- Regressietoestanden: terugkeer naar de kindertijd, naar de foetusperiode in de baarmoeder, en zelfs naar vorige levens om onderliggende oorzaken van een trauma op te sporen.
Nota 1: het spreekt voor zich dat bepaalde fysieke situaties een psychische achtergrond hebben en men het één niet van het ander kan scheiden. Een arts en/of psycholoog consulteren is in deze een must.
Nota 2: wie in, zowel lichte als diepe, hypnotische toestand werd gebracht, behoudt alle bewustzijn én alle kracht om eventuele acties die tegen de eigen wil ingaan te stoppen.
In de wetenschap
Bij hypnose is er sprake van verschillende niveaus van trance. Het gaat om hersengolven, om aurafrequenties, die met de verschillende dieptefases van hypnose te maken hebben. Ons dagdagelijks bewustzijn speelt zich af op beta-niveau (16-60hz). De alfa-, delta-, theta- en gamma-fases gaan samen met respectievelijk lichte slaap, diepe trance, heel diepe trance (bewustzijn tijdens uittredingen) of extatische toestanden (bij levitatie). Er is ook een verband met de trilling van het auraveld, die ook kan worden gemeten.
Wanneer je je degelijk informeert over hypnose, de nepsituaties uit de sensationele sfeer als dusdanig naar waarde weet te schatten, openstaat voor nieuwe inzichten en eventueel angst of belangen loslaat, ben je in staat hypnose op een juiste en doeltreffende manier te gebruiken. Zo hecht ook de reguliere geneeskunde steeds meer aandacht aan deze therapievorm. De geavanceerde hersenscans en onderzoekstechnieken tonen namelijk aan dat hypnose voor meer doeleinden kan aangewend worden dan initieel werd aangenomen. Wie weet wat de toekomst brengen zal...
Bloom trok op pad en liep in Kortrijk Ilse Libbrecht van 'Hypnotherapie' (foto) tegen het lijf, die claimt door hypnose virtuele maagringen te kunnen plaatsen. Wij zochten voor jullie uit hoe dit in z'n werk gaat.
BLOOM: Heeft een virtuele maagring een even duurzaam effect als een fysieke maagring?
ILSE: "Een virtuele maagring gaat een leven lang mee. Er zijn drie belangrijke vereisten voor het welslagen. Daarom toets ik altijd naar de vrije wil, de motivatie en de bereidheid om onder hypnose te gaan."
BLOOM: Hoe gaat zo een eerste sessie in zijn werk?
ILSE: "Tijdens de 1ste sessie pak ik de onderliggende redenen aan die verantwoordelijk zijn voor het overgewicht. Ik geef graag ter verduidelijking het voorbeeld van een kleuter die valt en zich bezeert. De mama tracht het kindje te troosten met een koekje. Dat werkt! Onmiddellijk wordt er in het onderbewustzijn van het kind een associatie gemaakt: bij pijn moet ik iets eten, daarna zal ik me beter voelen. Herkenbaar? Zo'n 'foute' overtuigingen en associaties die uit het verleden stammen worden tijdens deze sessie geëlimineerd, zodat je anders gaat denken over voedsel."
BLOOM: Met een fysieke maagring gaan heel wat bijwerkingen gepaard. Hoe zit dat met een maagring door hypnose?
ILSE: "Hier komen geen injecties, verdovingen, pijn, wonden, littekens, ziekenhuisopname, complicaties, ziekteverzuim of hoge kosten aan te pas. Onder hypnose wordt het onderbewustzijn van de patiënt aangesproken om tevreden te zijn met kleinere hoeveelheden voedsel. Het onderbewustzijn wordt geherprogrammeerd, zodat je gaat stoppen met eten van zodra je fysiek voldaan bent. Het is dus een volkomen veilige therapie zonder de nevenverschijnselen van een operatieve maagring."
BLOOM: Hoe verklaar je dat het mogelijk is om, via de geest, zo’n ingrijpende fysieke veranderingen teweeg te brengen?
ILSE: "Onder hypnose wordt het onderbewustzijn aangesproken. Het onderbewuste kan geen verschil maken tussen wat het echt ziet, of wat je je inbeeldt. Door steeds te denken dat je voldoende gegeten hebt, dat je verzadigd bent, zal je onderbewustzijn na een tijd deze gedachte als 'waarheid' aanzien. Daarin ligt de kracht van hypnose."
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren