Spirituele Bloom Fairs • 8 december 2024 • Furnevent Veurne

Foodcravings door een hormonale dip? Zo vecht je ertegen.

Voeding & Gezondheid
Laura Boccauw
23/02/2023
Foodcravings door een hormonale dip?

Een hormonale dip is als een slechte vriend die je op het slechte pad brengt. Je doet hard je best om gezond te ontbijten, niet te veel tussendoor te smoefelen en je lunch is helemaal #instahealthy, perfect! Je vertoeft in een goede vibe en plots is het 16 uur. BAM! Het hormoonmonster staat recht voor je neus en lacht je vierkant uit. Dit schepsel zorgt voor een enorme drang naar voedsel, vooral koolhydraten. Ow jee, daar gaat je #healthyalldaylong…

Slaap je wel goed?

Hoeveel uur breng jij door onder de dons? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt door artsen en diëtisten. Maar wat wél vergeten wordt, is dit: slaap je wel goed? Dommel je makkelijk in? Want de kwaliteit van je slaap is minstens zo belangrijk als de kwantiteit.

Melatonine
is een hormoon dat aangemaakt wordt uit serotonine wanneer het donker wordt ’s avonds. Het zorgt ervoor dat je je slaperig voelt. Heb je zoiets van: “Goh, dat heb ik eigenlijk nooit!”, dan is de kans reëel dat je te maken hebt met een laag serotoninegehalte in je lichaam, en dus bijgevolg ook een laag melatoninegehalte. En nu komen we aan bij de link naar je eetgewoontes: iemand met weinig serotonine heeft een onstilbare drang naar koolhydraten.

”So you want serotonin? You have to eat breakfast!”

De meeste serotonine wordt 2 uur na zonsopgang aangemaakt, maar daarvoor heeft je lichaam wel voeding en vitamines nodig. Ontbijt skippen? Ik dacht het niet.

Essentials voor serotonine

Om een goed gevoel te hebben en gemotiveerd te zijn, heb je neurotransmitters nodig. Dit zijn boodschappers van de hersenen die serotonine en dopamine transporteren. Ze bestaan uit aminozuren (bouwstenen van eiwitten), zoals tryptofaan. Om tryptofaan te transformeren naar serotonine zijn bepaalde hulpstoffen nodig, die jou wellicht niet onbekend zijn. Presenting: ijzer, B-vitamines en zink.

Algemene tips om een goede serotonine- aanmaak te bevorderen

Zorg voor voldoende tryptofaan in je voeding

Anders ontstaat er teveel competitie met andere aminozuren, waardoor een deel van het tryptofaan verloren gaat en er minder serotonine aangemaakt wordt. Daarnaast is tryptofaan gevoelig voor hoge temperaturen. Verwarm daarom voedingsmiddelen zo kort mogelijk. Deze stof vind je onder andere in sojabonen, parmezaankaas, sesamzaad, peulvruchten, quinoa, noten, aubergine, avocado, bittere chocolade, pompoenpitten en zuivelproducten.

Leg voldoende voedingsmiddelen die vitamine B3 bevatten in je winkelkar

Als je hiervan een tekort binnenkrijgt, gaat de tryptofaan die taak op zich nemen en zelf deze vitamine aanmaken, met als gevolg dat er minder serotonine kan gevormd worden. Vitamine B3 zit vooral in vlees, vis, volle graanproducten, volkorenbrood, groenten en aardappelen.

Een goede verhouding tussen omega-3- en omega-6-vetzuren is belangrijk om ontstekingen te voorkomen

Ontstekingen zorgen ervoor dat tryptofaan verloren gaat aan andere processen, met opnieuw een lager sertoninegehalte als gevolg. Vaak eet de gemiddelde Belg te veel omega-6, en is er dus extra veel nood aan omega-3. Dit haal je uit visvetten, halfvolle boter, koolzaadolie en walnotenolie.

Eet voldoende trage koolhydraten

Daardoor stijgt het insulinepeil in het lichaam, waardoor alle andere aminozuren zich kunnen bezighouden met de spieren en tryptofaan zich kan inzetten voor de aanmaak van serotonine.

Stress vermijden is dus de boodschap

In stresssituaties wordt er minder serotonine gevormd door een blokkade in de omzetting van tryptofaan naar serotonine. Dit geeft een drang naar suikers en leidt vervolgens tot (vr)eetbuien.

Foodcravings hormonale dip quote Bloom web

Dopamine

Het aminozuur tyrosine zorgt voor de aanmaak van dopamine. Die laatste stof vermindert het hongergevoel. Deze omzetting gebeurt eveneens dankzij hulpbuddy’s: ijzer, vitamine B, zink, magnesium, koper en vitamine C. Tyrosine, de ster van het dopamineverhaal, vind je terug in vlees, eieren, soja, gevogelte, schaal- en schelpdieren en hummus.

Gezonde darmen

Serotonine wordt voor 90% ter hoogte van de darmen geproduceerd en voor 10% in de hersenen. Als er dus te weinig tryptofaan opgenomen wordt ter hoogte van de darmen of te veel wordt afgebroken, blijft er geen tryptofaan meer over voor de hersenen. Een goede darmwerking is daarom cruciaal. Eet dagelijks: voldoende melkproducten, voldoende voedingsvezels en drink voldoende water.

In de namiddag, ongeveer rond vier uur, bereiden je hormonen zich voor op hun nachtshift. Die schommeling kan voor een foodcraving zorgen. Je kunt die tegengaan door ervoor te zorgen dat je bij je ontbijt en middagmaal vooral tryptofaanrijke voedingsmiddelen voorziet, in combinatie met een kleine hoeveelheid koolhydraten (brood, havermout, granola…). Na de middag onderga je beter een switch: een grotere portie koolhydraten, nog steeds gecombineerd met voeding die veel tryptofaan bevat. Zo is je lichaam helemaal mee met de aanmaak van de juiste hormonen, zodat jij je tip top in je vel voelt!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom