Gezond blijven in coronatijden met Ayurveda: bescherm jezelf tegen ziekmakers met deze tips
Geneeskunde is bijna net zo oud als de mensheid zelf. Al eeuwenlang proberen geleerden mensen te genezen en gezond te houden, zodat ze zich kunnen beschermen tegen ziekte. Eén van die eeuwenoude genees- en levenswijzen is de Ayurveda. Hoe kun jij deze inzichten inzetten om je immuunsysteem een boost te geven? Je leest het in dit artikel.
Indiase wijsheid
Het Ayurvedisch gedachtengoed is meer dan 5.000 jaar geleden ontstaan in India. In deze moderne tijd geeft deze oeroude wijsheid ons een andere kijk op ziekte en gezondheid. Gezondheid ontstaat volgens de Ayurveda wanneer je leeft naar je ware aard. Ieder mens heeft een eigen constitutie, een eigen staat van zijn. Wanneer jouw levenswijze daarmee in overeenstemming is, voel je je gezond en gelukkig. Echte gezondheid gaat dus over levenskwaliteit en geluk. Dat bereik je door mee te gaan met de natuur, door de mogelijkheid te hebben om jezelf te realiseren en je diepste verlangens waar te maken. Wanneer je leeft vanuit je hart en je levensopdracht en een vervuld en rijk leven leidt, ben je volgens de Ayurvedische denkwijze gezond. Een holistisch beeld van welzijn, zo zou je het wel kunnen omschrijven.
De rol van immuniteit
Een belangrijke schakel bij het realiseren van gezondheid is de lichamelijke weerstand. Het immuunsysteem kan je beschouwen als je ‘natuurlijke geneesheer’. Hij zorgt er namelijk voor dat ziekmakers als bacteriën, virussen en schimmels (zoals het coronavirus) die jouw lichaam binnendringen meteen onschadelijk worden gemaakt. En als je lichaam beschadigd raakt door bijvoorbeeld wonden of breuken, dan zorgt het immuunsysteem ervoor dat het zich terug herstelt.
(lees verder onder de advertentie)
7 tips om je immuunsysteem te versterken volgens eeuwenoude inzichten van Ayurveda
Een goede natuurlijke weerstand is voor de gezondheid dus van groot belang. Maar hoe kan je dit systeem een duwtje in de rug geven? Hierbij 7 tips.
1. Zo zuiver mogelijk
Afvalstoffen in je lichaam vormen de grootste bedreiging voor je immuniteit. Die afvalstoffen ontstaan wanneer je voedsel niet goed wordt verteerd. Bij een goede vertering wordt voeding ontbonden en omgezet in lichaamseigen stoffen. De cellen in ons lichaam nemen die stoffen op en gebruiken dat als brandstof en voor het onderhoud van het lichaam. Dat fysieke lichaam hebben we nodig om ons bewustzijn te kunnen dragen, om te kunnen genieten, denken, begrijpen, ervaren en overleven. Het is dus van groot belang dat het voedsel op de juiste wijze wordt omgezet.
Wanneer voedsel niet op de juiste manier verteerd, ontstaan er geen lichaamseigen stoffen maar afvalstoffen. Deze kunnen niet door de cellen worden opgenomen en blijven in het lichaam achter. Het lichaam wordt daardoor vervuild en dat verstoort de immuniteit. Afvalstoffen is daarom ook een van de grootste oorzaken van auto-immuniteitsziekten. Het is dus belangrijk om dit fenomeen te voorkomen! Je kunt dat doen door te kiezen voor biologisch geteelde en vegetarische voeding. Deze voedingsmiddelen zijn het beste verteerbaar en leveren de meeste lichaamseigen stoffen op. Daarnaast kan je specerijen introduceren in je gerechten die je spijsvertering stimuleren en ondersteunen. Voorbeelden daar van zijn gember, peper, kardemom, komijn, kurkuma en kaneel. Kruideninfusies zoals paardenbloem, oregano en pepermunt staan ook bovenaan het lijstje. Af en toe eens detoxen is ook geen slecht idee, met vb. een Ayurveda reinigingsmaaltijd.
2. Hou je maag warm
Voor het behoud van je gezondheid is volgens de Ayurveda de maag van groot belang. In de maag zetelt namelijk de kapha-dosha, die verbonden is met onze ingebouwde bodyguard. Een goede manier om je zelf te beschermen tegen ziekte, koorts, griep en verkoudheden is dus om je maag in topvorm te houden. En dat doe je door hem warm te houden. Eet daarom bij voorkeur drie keer per dag warm. ’s Ochtends kun je bijvoorbeeld de dag aanvatten met warme havermoutpap. ’s Middags eet je een warme, volle maaltijd en ’s avonds serveer je een kop soep bij je boterhammen. Verder is gember een echte topper op vlak van healthy food. Dit voedingsmiddel verlaagt de koorts, stimuleert de spijsvertering, werkt ontstekingsremmend, vecht tegen virussen en bacteriën en stimuleert de aanmaak van serotonine. Nog een pluspunt: je kunt het in heel wat maaltijden en dranken verwerken. Snel in huis halen dus!
3. Spice it up
In India, het land waar de Ayurveda ontstaan is, kent men nog veel ongerepte natuur. In die natuur komt een enorme diversiteit aan kruiden voor en dat is ook de reden dat er binnen de Ayurveda veel gebruik van gemaakt wordt. Kruiden die zeer goed zijn voor het versterken van je immuunsysteem zijn tinospora, cordifollia en guduchi. Gudichi is een leverplant en heeft een zeer zuiverende werking op je lichaam. Daarnaast bevat het neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en acethylcholine, waardoor het gebruik ervan ook zeer goed is voor je brein. Bovendien stimuleert het je humeur en wat misschien het meest belangrijk is: het versterkt je immuniteit. Gebruik deze kruiden als je griep hebt, verkouden bent of een ziekte hebt waarbij je lichaam steeds verder wordt afgebroken. Je kunt de kruiden kopen in de biologische Ayurvedische winkels of online.
Een ander ‘wonderkruid’ is andrographis, paniculata of kalmeg. Dit kruid wordt ook wel een bitterkruid genoemd en heeft een enorme leverzuiverende en regenererende werking. Kalmeg gaat virussen tegen en volgens sommige studies kan het ook bevorderlijk werken bij het afweren van het coronavirus. De meeste Belgische producenten van voedingssupplementen hebben dit kruid op voorraad of in één van hun producten verwerkt. Verder is amla, dat zo wel in tabletvorm als in de vorm van kruidenpasta ‘Chyavanprash’ te krijgen is, sterk aanbevolen. Chyavanprash, is een sterke antioxidant. Vergeet ook niet dagelijks gebruik te maken van kurkuma, gember, kruidnagel, kaneel en kardemon. Dit zijn allemaal kruiden die je spijsvertering ondersteunen, je immuniteit versterken en antiviraal werken. Denk daarnaast ook aan lokale producten, zoals vlierbessen. Vlier verhoogt je je immuniteit en werkt antiviraal. Vlier is te verkrijgen in de vorm van tabletten, siroop en sap.
4. Slapen, slapen, slapen!
“De uren die je voor middernacht slaapt tellen dubbel”, zo luidt de oude volkswijsheid. Dat principe vinden we ook terug bij de Ayurveda. Want ook daarin wordt aangeraden om voor middernacht en het liefst tussen 22:00 en 23:00 uur te gaan slapen. Wanneer je je niet fit voelt, ziek bent of bang bent om ziek te worden, wordt zelfs geadviseerd om rond 22:00 uur onder de dons te kruipen. Wanneer je op tijd in je bed kruipt maakt je lichaam namelijk diverse stoffen aan die je beschermen tegen hartkwalen, overgewicht, depressie, luiheid en ontstekingen. Daarnaast worden er t-cellen en cytokine aangemaakt. De t-cellen zijn nodig om ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels te herkennen en te verwijderen. Cytokine helpt je lichaam om ontstekingen te bestrijden en weefsels te laten herstellen van beschadigingen en verwondingen. Een gezond lichaam dat voldoende slaap krijgt, maakt beiden stoffen zelf aan. Voldoende slaapt versterkt je immuniteit en die zorgt er op zijn beurt voor dat je goed kunt slapen. Er is dus sprake van een zichzelf versterkende wisselwerking. Wil je je nachtrust bevorderen? Verwerk dan eens aswaganda, valeriaan en jatamansie in je maaltijden.
5. Vermijd stress
Vrijwel iedereen weet dat stress slecht is voor de gezondheid. Het kost heel veel energie om voortdurend onder druk te staan. Maar wist je ook dat stress een aanslag is op je zenuwstelsel, je bijnieren en je natuurlijke weerstand? Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt door stress totaal onderuit gehaald. Het is dus zaak om stress en uitputting te voorkomen. Maar hoe doe je dat?
Volgens de inzichten van de Ayurveda is goede voeding en voldoende slaap daarbij van groot belang. Daarnaast is het van belang om te leven naar wie je bent. Luister daarom naar je zelf en naar je hart. Passen de activiteiten die je onderneemt nog bij jou? Zijn ze voedend, geven ze je voldoening en energie? Of vreten ze energie, maken ze je moe en bezorgen ze je slapeloze nachten? Maken ze je zelfs depressief? Stop met alle activiteiten die jou niet voeden, waarvan je geen energie krijgt. En maak daarmee ruimte voor wat wel goed, voedend en gezond voor je is.
Een Ayurvedische massage kan je helpen om te ontspannen. Al 5000 jaar raadt de Ayurveda aan om je regelmatig te laten masseren. Je kunt dat zelf doen met natuurlijke olie zoals bijvoorbeeld dhanvantarie taila, maar nog beter is om het te laten doen. Tijdens een traditionele Ayurvedische massage maakt je lichaam serotine aan, waardoor je je kunt ontspannen en je je prettig gaat voelen. Je komt los van de dagelijkse beslommeringen en kunt heerlijk slapen. Kruiden om te ontstressen? Die zijn er zeker! Denk maar aan aswaganda, jatamansi, kurkuma en saffraan.
Wat ook helpt, is een wandeling in de natuur. Ga naar het bos, een weidegebied of loop langs het water en adem daarbij goed in en uit. Laat jezelf letterlijk goed uitwaaien. Begin of eindig de dag tevens met een aantal yoga-oefeningen. Yoga is een oeroude bewegingskunst die net als de Ayurveda afkomstig is uit India. Ze omvatten een aantal eenvoudige bewegingen en ademhalingstechnieken die jou helpen om stress los te laten. En dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar dat je ook meer aankunt!
6. Geef ontstekingen geen kans
Mensen die last hebben van bekende of latente ontstekingen en mensen die gevoelig zijn voor ontstekingen zijn in de visie van de Indiase arts Deepak Chopra in het geval van een corona infectie extra kwetsbaar. Om jezelf daartegen te beschermen is het dus zaak om ontstekingen zoveel mogelijk te vermijden. De beste manier is om dat te doen is om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Volgens de Ayurvedische traditie kan dit bereikt worden door geen voedingsmiddelen te combineren die met elkaar in conflict zijn, zoals fruit met zuivel, vlees/vis met zuivel en mosterd… Deze combinaties zouden je vatbaarder maken voor allerlei ontstekingen, vooral aan de huid. Belangrijke ontstekingswerelden kruiden zijn: boswelia serrata en kurkuma. Ziezo, en nu aan de slag met deze tips, succes!
7. Kom bij jezelf
Wanneer je goed in contact bent met jezelf, weet je ook waar het voor jou om draait in dit leven. Wat jouw levensmissie is, waar je naar verlangt en wat je bestaansreden is. Dat geeft je kracht. Zo weet je wat wel en wat niet bij je hoort. Je kunt dat echter enkel te weten komen als je in verbinding staat met je diepste wezen, je ziel. Zielscontact noemen we dit daarom ook wel soms. Voor het creëren van een goede zielscontact is het belangrijk dat je immuniteit op sterkte is, dat je ieder moment van de dag tot rust kan komen en kan luisteren naar en aanwezig kunt zijn met je hart.
Je hart is de plek waar je ziel zich verbindt met jou als persoon en met purusha, het universeel bewustzijn. Om dat zielscontact te versterken is het aan te raden om iedere dag tot rust te komen en in het moment aanwezig te zijn. Elke dag even mediteren en de tijd nemen voor stilte helpt daarbij. Zo kom je in een natuurlijke staat van zijn. Het resultaat daarvan is een goede nachtrust, een sterke immuniteit en minder last van stress en ontstekingen. Iedere vorm van meditatie helpt daarbij en je kunt diverse vormen daarvan uitproberen. Experimenteer en kijk wat bij jou past. Ayurvedische kruiden die je helpen om het bewustzijn te vergroten zijn brahmi en saffraan.
Boek kopen over Ayurveda? Dat kan hier in onze webshop.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren