Incontinentie na de bevalling
Incontinentie na de bevalling is heel normaal. Er wordt weinig over gesproken, maar naar schatting blijkt dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen ongewenst urineverlies ervaart. Hoewel het meestal om urineverlies gaat, komt het soms ook bij ontlasting voor. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Hebben moeite om voor langere tijd het huis te verlaten uit angst om urine te verliezen. Ze worstelen ook met vragen: gaat het uiteindelijk vanzelf weer over? Zijn er dingen die je kunt doen om dit te voorkomen? Wanneer schakel je hulp in?
Verzwakte bekkenbodemspieren
De grootste boosdoener van dit probleem zijn de bekkenbodemspieren. Door invloed van zwangerschapshormonen raken deze verzwakt. Hierdoor is het lastiger om urine op te houden. Ook door springen, niezen of lachen kan er dan ongewenst urine verloren worden. Sommige vrouwen gebruiken daarom hulpmiddelen om ongewenst urineverlies op te vangen en zo hun ondergoed schoon te houden. Een goed voorbeeld is de TENA Lady die discreet in het ondergoed geplaatst kan worden. Hoewel dit helpt om het zelfvertrouwen in het openbaar te vergroten, biedt het natuurlijk geen oplossing tegen het probleem.
In sommige gevallen ervaren vrouwen enkel tijdens de zwangerschap ongewenst urineverlies. In het begin door de zwangerschapshormonen en later ook door de drukkende baarmoeder op de blaas. Regelmatig blijven de klachten echter ook na de bevalling ontstaan. Het goede nieuws is dat je aan verzwakte bekkenbodemspieren veel kunt doen.
Het woord zegt het al. Het gaat hier eigenlijk om een spier. En net als alle andere spieren in het lichaam kan deze getraind worden. Nu is deze verzwakt, maar door de juiste oefeningen kan je de spieren weer sterker maken. Een fysiotherapeut kan hierbij helpend zijn.
Er zijn ook dingen die je zelf al vanaf de bevalling kunt doen om te voorkomen dat de spieren verzwakt blijven. Probeer in elk geval in het begin zo snel mogelijk te plassen. Wacht dus niet tot je enorme aandrang voelt, maar ga op regelmatige tijdstippen even naar het toilet. Je kunt de sluitspier vervolgens versterken door op het toilet de plas nog even op te houden en dan pas te laten gaan. Dit is een simpele oefening die je elke toiletgang toepast.
Behandeling van incontinentie
De meeste vrouwen zien de klachten in het eerste jaar na de bevalling vanzelf verdwijnen. Een klein deel houdt echter ook na het eerste jaar nog klachten. Toch wordt er niet altijd medische hulp gezocht. Dit is dus een groot probleem en een taboe dat zeker doorbroken moet worden. Behandeling van incontinentie is namelijk in de meeste gevallen erg succesvol. Die schaamte is bovendien ook niet nodig. Veel vrouwen ervaren dezelfde klachten en de huisarts vindt het helemaal niet gek als je klachten ervaart.
Schaam je dus niet en zoek direct medische hulp als de klachten langer aanhouden. Hoe eerder je gaat, hoe sneller er gehandeld kan worden. Met de juiste therapie zijn de meeste klachten snel te verhelpen. De huisarts verwijst je door naar de juiste therapeut.
Totdat de klachten verholpen zijn, kunnen de bijkomende narigheden wel worden aangepakt door hulpmiddelen te gebruiken. Bij Hulpmiddelwereld.be zijn diverse producten tegen ongewenst urineverlies te vinden.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €40,80,- en geniet tal van voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2025, Ascendanthoroscoop 2025-2026, je Chinese horoscoop 2025,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren