Spirituele Bloom Fair • Flanders Expo Gent • 23/24 november >

SOS emo-eten!

Voeding & Gezondheid
Laura Boccauw
17/05/2019
SOS emo-eten

Het is 6u ’s ochtends. De wekker haalt je zonder pardon uit dromenland. De snoozebutton werd al herhaaldelijk hardhandig ingedrukt, dus nu rest er jou geen andere keuze dan op te staan. Je sleurt jezelf uit bed, en beseft dat je slechts een kwartiertje tijd hebt om een douche te nemen en écht helemaal wakker te worden. Er is immers een waslijst ochtendrituelen: de kinderen wekken, gezichtjes wassen, tandjes poetsen, propere kleren aantrekken, enz... Met een beetje geluk krijg je die kleine hummels op tijd en zonder woede-uitbarstingen aan de ontbijttafel. Voor een boterham met confituur, of nee, misschien toch beter choco? Of zou er nog tijd zijn om een kidsproof havermoutpap op tafel te toveren? De keuze is snel gemaakt: geen douche, een kattenwasje zal moeten volstaan. Voor je het beseft is het halfacht. Oef, de kinderen zitten op tijd en schoolklaar in de auto. Zoals elke morgen rijd je je vast in het verkeer. Snel een kusje en vervolgens doorrijden om de kleinste naar de kinderopvang te brengen. Nog een laatste kusje en DAAAG!

SOS emo eten wat is het kader Bloom web

Op naar de volgende stap: je vervolgt je weg naar het werk, terwijl je ondertussen handsfree een telefoongesprek afhandelt. Eenmaal op kantoor word je meteen overladen met tal van extra opdrachten en taken. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt. Nog voordat je het goed en wel beseft, is het halfvijf en dus tijd om de kinderen weer op te halen. Je springt nog vlug binnen bij de bakker en als je eenmaal goed en wel thuis bent, moeten die pannen nog op het vuur, wil je nog een wasje doen, help je de kinderen met het huiswerk en om de dag mooi af te sluiten, lees je de kleinsten voor het slapengaan nog een verhaaltje voor. Oef, nu kom je eindelijk aan een beetje me-time toe. Met een grote zak chips neem je je vaste plekje in de zetel in, want dat heb je echt wel verdiend! Maar wat als die zak chips jou geen voldoening schenkt, jou niet gelukkig maakt?

Waar komt dit fenomeen vandaan?

Toen we als baby begonnen te wenen, werden we steevast getroost met een borst of een flesje lekkere, zoete melk. Op een verjaardagsfeest vieren we de jarige met een stuk taart (of twee, of drie). De beloning voor flink gedrag wanneer de dokter een prik toedient? Jawel: een snoepje. Een rouwplechtigheid sluiten we af met één of meer belegde broodjes, of zelfs met een warme maaltijd. Als ons lief ons laat zitten, zoeken we troost in een beker chocolade-ijs, of krijgen we helemaal niets door onze keel. Door het verdriet raakt onze maag helemaal geblokkeerd. Het wordt ons van in de wieg aangeleerd: comfortfood is dé oplossing voor onaangename en pijnlijke emoties.

”We onderschatten heel vaak dat we in veel gevallen eten vanuit louter emotionele drijfveren.”

Eten is noodzakelijk om in leven te blijven, maar we onderschatten heel vaak dat we in veel gevallen eten vanuit louter emotionele drijfveren. Daar speelt de marketing van de voedingsindustrie handig op in, want zij weten als de beste hoe ze die emotieschakelaar van heel veel consumenten kunnen 'bespelen'. Koffie geeft ons de drive om door te gaan, zelfs al voelen we ons vanbinnen gebroken, en chocolade helpt ons door die emotionele crisis na een pijnlijke ervaring of gebeurtenis.

Een greep uit de realiteit

Enkele situaties waarbij verveling oorzaak is van emotionele honger:

  • een lazy Sunday op de bank zonder verder concrete plannen in je agenda
  • een namiddag studeren, thuiswerken...
  • een avondje tv-kijken, maar de programma's boeien je niet echt
  • wachten op de trein, een meeting, een telefoontje...

Geen taart meer op verjaardagsfeestjes dan?

Toch wel! Eten omwille van emoties is een manier van omgaan met een bepaalde situatie, en daar is helemaal niks mis mee. Het wordt pas een probleem van zodra het de enige manier is om één en ander te verwerken. Hoeveel mensen grijpen er in een ongemakkelijke situatie niet naar een vettig of zoet tussendoortje? Als je regelmatig eet zonder biologische trigger, is de kans groot dat je last hebt van emo-eten.

Emotionele triggers

SOS emo eten tips kader Bloom web

Verveling

De grootste boosdoener in dit verhaal is verveling. Vooral workaholics en/of drukbezette huismoeders/-vaders zijn hiervan het slachtoffer. Zij hebben namelijk het gevoel dat ze enkel nuttig zijn als ze voortdurend in de weer zijn. Relaxen hoort niet in dat plaatje. De luttele vrije momenten opvullen door te eten geeft hen de indruk dat ze geen tijd verspillen. Ook tieners hebben hier last van. Ze weten niet hoe ze die oude 'speeltijd' nu moeten invullen, en dan krijgt de verveling vrij spel.

Voor wat hoort wat

Je kent het wel: belonend eten. “Als ik drie hoofdstukken heb gestudeerd, mag ik die zak m&m's naar binnen werken” of “Het was een zware week, dus mag ik dit weekend al eens zondigen met hapjes en een extra glaasje wijn!”. Ook dat is emotioneel eten, en ook dit wordt ons van jongs af aan aangeleerd. Of kreeg jij nooit iets lekkers als je je kamer netjes had opgeruimd?

Liefde

Eten en liefde gaan vaak samen. Als je een date hebt, is een restaurant een geliefkoosde bestemming. Lekker koken voor je wederhelft is een teken van liefde. Sommige koppels beleven weinig intimiteit met elkaar, maar delen toch veel liefde door gezellig te tafelen.

Stress

Vanuit biologisch oogpunt heeft het lichaam minder zin in voedsel in stresssituaties. De pieken van adrenaline tijdens zo'n periode zorgen ervoor dat je energie heel gedoseerd wordt vrijgegeven, waardoor er minder schommelingen zijn in de bloedsuikerspiegel. De vertering vertraagt. Door de adrenaline ben je onmiddellijk klaar om op gevaar te reageren. Je hoeft dus niet te denken om eerst een koekje te eten voordat je voor het gevaar wegrent. En toch zijn er heel veel mensen die juist wél meer eten wanneer ze onder stress staan. Chronische stress veroorzaakt namelijk een piek in de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon is er dan weer verantwoordelijk voor dat je makkelijker buikvet stockeert en dat de goesting naar voedsel toeneemt.

Merk je bij jezelf dat je wel degelijk last hebt van emo-eten, draal dan niet en laat je begeleiden door een professional die gespecialiseerd is in deze materie. Vaak moet je als pro van meerdere markten thuis zijn om mensen hierbij succesvol te helpen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom