Spirituele Bloom Fair • Flanders Expo Gent • 23/24 november >

Voedingssupplementen, baat het niet, dan schaadt het niet!?

Voeding & Gezondheid
Annemie Hoogesteger
14/02/2019
Voedingssupplementen, baat het niet, dan schaadt het niet!?

Onlangs was het 18e congres voor Nutri- en Fytotherapie en 1 van de sprekers daar (dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Middelheim) wees ons aanwezigen op een veelvoorkomend en zwaar onderschat probleem: veel mensen die voedingssupplementen nemen, laten het na dit te vermelden aan hun (huis)arts. De arts denkt er niet altijd bij na dit te vragen aan de patiënt, of vergeet het te noteren, maar het probleem zit ‘m er voornamelijk in dat mensen bang zijn voor afkeuring door hun arts. En men neemt aan dat voedingssupplementen geen schade kunnen toebrengen. “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Deze combinatie van angst voor afkeuring en de gedachte dat het wel geen kwaad zou kunnen, kan tot ernstige problemen leiden.

Supplementen & transittijd

Mijn geliefde psylliumhusk bijvoorbeeld is op zichzelf volkomen onschadelijk. Maar mocht je deze toevoegen aan je maaltijd en vlak voor de maaltijd nog je medicijnen hebben ingenomen, dan beperk je de werking van de medicijnen. Waarom? Omdat de psyllium husk de transittijd van je voeding versnelt. Het doel van de psyllium husk is namelijk zorgen voor meer volume en een direct gevolg daarvan is dat je stoelgang je lichaam sneller verlaat. Neem je kort daarvoor of daarna medicijnen dan verlaten deze ook sneller je lichaam en worden ze maar gedeeltelijk opgenomen. Dit heeft te maken met de manier van opname van sommige medicijnen. Als deze pas in de maag of darmen vrijkomen en worden opgenomen dan verstoor je dat proces met supplementen die de transittijd versnellen. Neem deze daarom minimaal 2 uur apart van elkaar in.

Voedingssupplementen kunnen een interactie hebben met reguliere medicijnen.
Voedingssupplementen kunnen natuurlijk ook een interactie hebben met andere voedingssupplementen. Sommige combinaties zijn harmonieus en versterken elkaar, anderen werken elkaar tegen en hebben tegenstrijdige effecten. Er bestaan vele voedingssupplementen die ondersteunend kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld chemotherapie. Denk maar aan gember tegen de misselijkheid. Maar bekende en veelgebruikte supplementen als St. Janskruid en Pompelmoes dienen dan juist absoluut vermeden te worden. Ze verminderen namelijk de niveaus van de chemotherapeutica in het lichaam na toediening ervan.

Opgelet bij stralingen!

In het geval van radiotherapie (bestraling) kan er voorafgaand aan de behandeling gebruik worden gemaakt van anti-oxidanten als Vit. E en Vit. A. Dit omdat de bestraling tekorten hiervan veroorzaakt. Maar tijdens de behandeling met radiotherapie moet de inname hiervan gestopt worden. Omdat de werking van de radiotherapie haaks staat op de werking van de anti-oxidanten. Je zou door het toedienen van Vit. A en E daardoor de werking van de radiotherapie verminderen.

Deze onderlinge interactie is onder andere afhankelijk van de timing, dosering en manier van toediening. Er zijn een aantal doelgroepen die voornamelijk dienen op te letten voor mogelijke interacties: mensen met een chronische ziekte (vanwege de vaak vele medicijnen die ze al nemen), mensen met een verstoorde orgaanfunctie en de beide uiteinden van het levensspectrum (jonge kinderen en bejaarden).

”Kortom”

Voedingssupplementen kunnen een sterk ondersteunende werking hebben aan reguliere medicijnen, zelfs aan orale chemotherapeutica. Ze helpen met name goed bij de vervelende nevenwerkingen. Maar neem niet zomaar een voedingssupplement zonder dit te melden aan je behandelend arts of andere gezondheidshulpverlener. Stel ze ervan op de hoogte. Ben je bang voor afkeuring door je arts, stap dan binnen bij een orthomoleculair deskundige, natuurarts of voedingstherapeut. Zij kunnen je adviseren welke supplementen je veilig kunt nemen naast je reguliere medicatie en welke combinaties goed zijn, welke niet. Zorg goed voor jezelf en neem niet zomaar iets in.

Met dank aan
-Dr. An Vandebroek, medisch oncologe aan het ZNA Middelheim voor haar boeiende lezing, alsook Prof. Kris Demeyer van het departement toxicologie, dermato- en cosmetologie en farmacognosie van de VUB.

-Anna-Helena, auteur
Anna Helena is Voeding-, Gezondheid- en Levenswijze consulent, HSP-coach en energetisch therapeut.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom