Wandelcoaching: op weg naar geluk
Tot enkele jaren geleden was 'coaching' nog een hipsterwoord dat heel wat wenkbrauwen deed fronsen. Tegenwoordig is dit begrip helemaal ingeburgerd in onze collectieve woordenschat. Steeds meer mensen verdienen er hun boterham mee en een nog grotere groep doet er gretig een beroep op. Iedereen heeft er namelijk baat bij, want coaching staat voor een flexibele en motiverende begeleiding, die erop gericht is om het beste in iemand naar boven te halen. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Vandaag de dag is er een waaier aan gespecialiseerde coaches voor handen die een specifiek doel voor ogen hebben. Wandelcoaching is daar één van, en het is meteen ook best een populaire soort.
Uit het Nationaal Geluksonderzoek (Prof. Annemans, UGent - 20/03/2019) kwam duidelijk naar boven dat steeds minder mensen zichzelf als 'gelukkig' durven te labelen. Gelukkig zijn is best moeilijk geworden, vooral door de toegenomen mentale stress en de hoge verwachtingen die aan ieder van ons worden gesteld. Als we in acht nemen dat mentale gezondheid voor een groot stuk kan bijdragen tot ons algeheel geluksgevoel, dan is het niet gek om te bedenken dat we zelf ook een steentje kunnen bijdragen tot ons eigen welzijn.
- Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft -
In het verleden leefde de mens nauw samen met de natuur en haar cycli. Op vandaag beleven wij de seizoenen niet meer zo intens. Er is altijd licht, door de globalisering zijn we niet langer beperkt tot seizoensgebonden groenten... . Allemaal goed en wel, maar toch zou het gezonder zijn om meer volgens het ritme van de natuur te leven. Voor een steeds groter wordende groep mensen wordt het alsmaar moeilijker om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Langzaam maar zeker neemt vermoeidheid een vaste plaats in in ons dagelijks leven. Ongemerkt raken we diep vanbinnen in disbalans.
- Niets in de natuur bloeit het hele jaar, wees mild voor jezelf! -
Wandelcoaching, wat is dat nu precies? Deze vorm van begeleiding combineert meerdere elementen om zo tot een algemeen, weldadig gevoel te komen. Onder het wakend oog van een wandelcoach trek je de natuur in, in een bos, de velden of de duinen. Jouw behoefte van het moment bepaalt op welke plek jij het beste los kan komen van alle ruis in je omgeving. Tijdens dit wandelmoment word je geholpen om bewust in contact te komen met de natuur, om op een zachte en vertrouwde manier (opnieuw) dichter bij jezelf te komen.
- In de natuur is geen WIFI, wel een betere verbinding -
Vooral eind vorige eeuw werden de positieve, heilzame effecten van de natuur uitvoerig onderzocht. Maar Hippocrates wist dit al 2400 jaar eerder: “Lopen is het beste medicijn”, zo schreef hij. Door te bewegen in de buitenlucht verhoogt de zuurstofopname in ons bloed, waardoor we helderder kunnen denken. Het stresshormoon cortisol neemt een siësta en maakt plaats voor de gelukshormonen, de zogenaamde endorfines. Onze zintuigen worden op scherp gesteld en we ervaren meteen meer ruimte in en rond onszelf. Tijdens het wandelen zal de coach jou een aantal aandachtsoefeningen aanreiken. Hiermee kan je aan de slag gaan om je innerlijke overtuigingen, denkpatronen en spanningsvelden te ontdekken. Omdat je je veilig en vrij voelt, kan je die sneller een plaats geven. De combinatie van deze oefeningen met de natuur zorgt ervoor dat je je authenticiteit terugvindt. Zo ontstaat er een evenwicht tussen de verwachtingen die de buitenwereld aan je stelt en je eigen noden. Al heel snel ervaar je zo'n wandeling als een aangenaam me-time moment. Het is pure ontspanning. Wanneer je regelmatig een sessie wandelcoaching in je agenda plaatst, wordt het effect ervan al snel duidelijk in je leven van elke dag. Je geluksgevoel blijft langer aanwezig en je voelt je heel wat veerkrachtiger.
(lees verder onder het kader)
- Ik loop te fluiten, want het is heerlijk buiten -
In je eentje kuieren in de natuur heeft uiteraard ook een positieve uitwerking, maar niet iedereen bezit de discipline om dit op lange termijn vol te houden. Bovendien is er dan geen klankbord en beschik je niet over begeleidende oefeningen die jou sneller bij je kern brengen. Het gevaar loert dat je jezelf verliest in je gedachten en dat je letterlijk door het bos de bomen niet meer ontwaart. Een afspraak maken met een coach betekent dat je je engageert en dat stimuleert ongetwijfeld het doorzettingsvermogen. Het is een directe vorm van zelfzorg.
Caroline Vanoverschelde (°1974) heeft als klinisch psychologe heel wat ervaring in het onderwijs en de sociale sector. De thema’s die haar na aan het hart liggen, hebben allen te maken met de psychische en fysieke gevolgen van langdurige stress, met burn-out als gevolg. Caroline helpt o.a. via wandelcoaching het herstelproces sneller op gang te brengen.
Word ook Bloom'er en geniet van de vele voordelen!
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren