Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Wat eet je tijdens de nazomer? Voeding voor de Indian Summer, het vijfde seizoen

Voeding & Gezondheid
Voedingsdeskundige Sabine Martens
04/09/2024
Wat eet je tijdens de nazomer? Voeding voor de Indian Summer, het vijfde seizoen

Hoewel wij in het Westen vier seizoenen kennen, spreken de Chinezen van de Vijf-elementenleer. Dat betekent dat zij een vijfde seizoen onderscheiden: de NAZOMER of de INDIAN SUMMER. De nazomer is verbonden met het AARDE-element, het meest centrale element van de vijf elementen. Het is slechts een korte fase die zich bevindt tussen de ‘echte’ zomer en de ‘echte’ herfst en loopt van half augustus tot aan het begin van de herfst. Met welke voeding is jouw lichaam het meeste gebaat tijdens de nazomer?

1. Stroom mee met de energie van de Aarde

Vanaf midden augustus was het al duidelijk: de dagen worden korter, de nachten langer. Alhoewel het overdag nog aangenaam warm en zwoel kan zijn, voelen de ochtenden vochtig aan vaak met opstijgende ochtendnevel. De avonden worden best fris, een extra trui of vest is welkom. We zitten in de overgang van de volle zomer met zijn chaos en onregelmatig leven (VUUR) naar de herfst, gekenmerkt door orde en structuur (METAAL).

Deze korte overgangsperiode noemen we de ‘Indian Summer’ en wordt gekenmerkt door rust in de natuur (en ook in ons eigen leven). De grote hitte van de zomer is voorbij, maar de echte koude van de herfst is nog niet gearriveerd. De dagen zijn dan ook heel wisselend: een warme hete dag gevolgd door een druilerige grijze dag.

Het is oogsttijd. De zomergewassen worden binnen gehaald, de akkers komen kaal te staan. Het groen in de natuur wordt gelig, het weelderig bloemendek neemt af, maar appels, peren, abrikozen, pruimen zijn nu op hun best. Binnenkort verwerken we ze tot confituur, compote, siroop of sap zodat we er de ganse winter kunnen van genieten. De natuur is nu vol overvloed die we oogsten om voorraden aan de leggen voor de koudere tijden. Ook de dieren bereiden zich voor op de aankomende tijd: nesten worden gebouwd, noten worden verzameld en vogels bereiden hun lange tocht naar warmere oorden voor.

(lees verder onder de afbeelding)

Voeding van lage kwaliteit belast je maag en milt, wat kan leiden tot piekeren, verlies van focus en een slechte voedingskeuze. Ook onverwerkte emoties en te veel mentaal verstoren de werking van deze organen.

2. De belangrijke rol van je maag en milt

”De energie van het aarde-element komt terug in onze spijsvertering die ons fysiek voedt.”

Stabiliteit, zekerheid en harmonie zijn de kernenergieën van het aarde-element. De nazomer, zowel in de natuur als in ons leven, is het seizoen van de oogst. In de middelbare leeftijd plukken we (als het goed is) de vruchten van onze inspanningen: we hebben onze plek op aarde gevonden, ons huis is getransformeerd tot een familiehuis, en op professioneel vlak hebben we stabiliteit bereikt. Waar we in de vuurfase nog onze plek in de wereld zochten, vinden we in de aardefase rust en voldoening. We weten wat we waard zijn en waar we aan toe zijn.

De energie van het aarde-element komt terug in onze spijsvertering die ons fysiek voedt. De maag zorgt voor de eerste afbraak van voedsel, terwijl de milt essentiële bestanddelen eruit haalt en deze doorgeeft aan de lever om te gebruiken voor lichaamsfuncties. Een goede werking van de maag en milt is cruciaal voor een sterk lichaam, omdat deze centrale organen alle andere organen voeden.

Maar de maag verteert niet alleen voedsel; ook emoties worden door de maag verwerkt. Iedereen kent het gevoel van een maag in de knoop na een heftige ruzie. De milt speelt op zijn beurt een belangrijke rol in het vermogen om te studeren, te memoriseren, logisch te redeneren, en goed te zorgen voor onszelf en anderen. Voel je je moe na een maaltijd of heb je steeds zin in zoet? Dit kan wijzen op een verminderde energie van de milt.

Wanneer je goed in je aarde-element zit, voel je je rustig, zelfverzekerd en ben je empathisch. Je hebt een gezonde bezorgdheid voor anderen en kunt je grenzen aangeven. Je geniet van jezelf, de mensen om je heen, de natuur en de kleine dingen in het leven. Toch is het belangrijk om te beseffen dat de balans fragiel kan zijn. Voeding van lage kwaliteit kan je maag en milt belasten, wat leidt tot piekeren, verlies van focus en een slechte voedingskeuze. Anderzijds kunnen onverwerkte emoties en te veel mentaal werk de werking van deze organen ook verstoren.

3. Voeding voor je maag en milt

In de overgang naar het najaar is het belangrijk om je voeding aan te passen aan de energie van het aarde-element. Biologische voeding blijft een must, want je lever heeft invloed op de werking van zowel je maag als je milt. Door seizoensgebonden te eten, voed je deze organen optimaal.

We schakelen over naar warmere maaltijden met langere bereidingstijden, zoals voedzame maaltijdsoepen en licht verteerbare stoofpotten. Je kan ook gerust de porties granen wat vergroten, terwijl rauwkost en tropisch fruit plaatsmaken voor meer eiwitten en gezonde vetten. Noten, zaden en hun pasta's passen perfect in je gerechten en helpen je lichaam de herfstenergie te omarmen.

Je maag en milt houden van

  • Bereide maaltijden op regelmatige tijdstippen. Maaltijden overslaan en/of vasten put je spijsverteringsorganen uit.
  • Warme maaltijden boven broodmaaltijden.
  • Warm ontbijt met voldoende eiwitten. Dergelijke ontbijten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, die net gereguleerd wordt door je milt/pancreas.
  • Voedingsmiddelen van een goede kwaliteit.
  • Variatie in wat je eet, bereidingswijzen en smaakmakers. Eentonige maaltijden zijn nefast voor je maag en milt.
  • Maaltijden die aantrekkelijk zijn qua kleur, geur en smaak of maaltijden met dynamiek en voldoende aroma’s.

Je maag en milt houden NIET van koude maaltijden, ijskoude dranken (vooral tijdens het eten), kant en klare gerechten, fast food, overmaat aan diepvriesmaaltijden, gebruik van magnetron én eten zonder te genieten.

Je gaat naar de winkel en neemt mee …

Banner Bloom Shop rechtopstaand
  • Ronde granen voor de aarde-energie: kies voor gierst, sorghum, zoete gierst en zoete rijst. Zoete gierst en rijst zijn voedzamer door hun hogere eiwitgehalte, maar blijven licht verteerbaar.
  • Plantaardige eiwitten: alle ronde peulvruchten, zoals kikkererwten en zowel verse als gedroogde erwten, zijn uitstekende bronnen van plantaardig eiwit.
  • Dierlijke eiwitten: rund, lam, kip en kalkoen zijn goede keuzes, vooral in soep of bouillon. Deze zorgen voor sterke botten en gezond bloed.
  • Vissoorten: kies voor vis zoals forel, makreel, haring, zalm en gerookte vissen voor een voedzame maaltijd.
  • Bereidingstips voor eiwitten: vermijd droog of hard bakken. Marineren en koken in marinade zijn beter. Combineer eiwitten altijd met veel groenten.
  • Ronde groenten voor de aarde-energie: ajuin, pompoen, rode biet, spruiten, raap, koolrabi en kolen zijn typische groenten met aarde-energie.
  • Zoete kruiden: gebruik kruiden zoals kaneel, venkel, karwij, vanille, saffraan, dragon, kurkuma en dille om je maaltijden smaakvol af te ronden.
  • Gezonde vetten: goede keuzes zijn ghee, roomboter, kokosvet, olijfolie, sesamolie en lijnzaadolie.
  • Zeewier voor de nazomer: arame is een ideaal zeewier voor deze periode. Het reinigt vrouwelijke organen en smaakt heerlijk met groenten, tamari en mirin.
  • Smaakmakers: voeg extra smaak toe met mirin, balsamicoazijn, shiro miso, rijstmiso en tamari.
  • Drankjes: heet water is de beste drank. Daarnaast kun je genieten van muthee, kamillethee, yogithee, zoethoutthee, oranjebloesemthee, warm appelsap of gemberthee.
  • Muthee: deze thee bestaat uit 16 kruiden en heeft een ontspannend effect, bevordert concentratie en past perfect in je nazomerse routine.

Zoet, zoeter, zoetst

De zoete smaak is dé smaak van de nazomer, en dan bedoelen we natuurlijk zoet, zoals dat uit fruit, groenten en goed gekookte granen komt. Veel van de meest voedzame voedingsmiddelen – zoals granen, stevige groenten, vlees, vis, noten en zaden – hebben een subtiele zoete smaak. En we kennen allemaal het effect van zoet op ons lichaam: het ontspant, kalmeert, brengt balans en hydrateert …

Bij de overgang van de nazomer naar de herfst verschuift de aandacht van de maag en de milt naar de longen en de dikke darm. Ontdek de voedingstips voor de herfst in Bloom 7 (verkrijgbaar vanaf 20 september).

We schakelen over naar warmere maaltijden met langere bereidingstijden, zoals voedzame maaltijdsoepen en licht verteerbare stoofpotten. Rauwkost en tropisch fruit maken plaats voor meer eiwitten en gezonde vetten. Noten, zaden en hun pasta's passen perfect in je gerechten en helpen je lichaam de herfstenergie te omarmen.

Wie is Sabine Martens?

Sabine Martens is apotheker, voedings- en stofwisselingsdeskundige en auteur. Ze heeft een diepgaande passie voor voeding en gezondheid die voortkomt uit een persoonlijke ervaring.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom