Wintercrisis: vitamine D-level running low
Voldoende micronutriënten innemen is essentieel voor een goede gezondheid. Bij de ene soort is dat al wat makkelijker te bereiken dan bij de andere. Een kiwi of sinaasappel bij het ontbijt? Vinkje bij vitamine C. Calcium tekort? No problem, een slaatje met broccoli en vijgen lost dat zo voor je op. Helaas liggen niet alle noodzakelijke vitaminen en mineralen zomaar voor het grijpen. Het schoolvoorbeeld: vitamine D.
Sun is shining and so are you
In putje winter laat de zon zich soms weinig zien. Het zijn de kortste dagen van het jaar, waardoor haar sowieso al minder podiumtijd is gegund. Hoe hard de zon ook probeert, ze moet elke dag opboksen tegen donkere wolken. Maar uitgerekend deze hete vuurbol is onze grootste bron van vitamine D. Dit micronutriënt wordt niet voor niets de ‘zonnevitamine’ genoemd. Dear body, we have a problem.
Het zijn de UVB-stralen van de zon die, dankzij de vetten en de cholesterol in onze huid, getransformeerd worden tot vitamine D, hetwelk ons lichaam dan verder omzet in een bruikbare vorm (thumbs up voor onze lever en nieren). Het zonlicht is dus heel belangrijk voor ons, ook al worden we gewaarschuwd voor de gevaren ervan. Dat de zon goed, en zelfs onontbeerlijk voor ons is, weten we onderhand wel, want ten slotte zijn we doorheen die miljoenen jaren met de zon op ons lijf geëvolueerd tot de unieke soort die we nu zijn. Doorheen de evolutie is de mens steeds meer naar het noorden getrokken en daar moeten we het met minder zonnestralen stellen dan onze soortgenoten in het zuiden. Bovendien hebben we vooral UVB-stralen nodig om ons lichaam op te krikken, terwijl het precies deze stralen zijn die in onze contreien in de winter zeer schaars zijn. Het zonlicht dat we op mooie winterdagen op onze snoet krijgen, zijn vooral UVA-stralen. Die zijn namelijk penetranter dan de UVB-variant, die de aarde tijdens de kortste dagen niet kan bereiken, omdat de aarde nu verder van de zon verwijderd is dan in de zomer.
(lees verder onder de afbeelding)
Standing strong
Nochtans is vitamine D onontbeerlijk voor ons lichaam. Het vervult een sleutelrol in heel wat levensnoodzakelijke processen, onder andere voor de aanmaak en het behoud van gezonde botten. Zo geeft vitamine D de boodschap door aan onze cellen dat ze calcium en fosfor moeten opslaan, twee elementen die heel belangrijk zijn voor een solide botstructuur. Ook al verorber je hopen zuivel (calcium) en graanproducten (fosfor), zonder een afdoend vitamine D-gehalte zal je systeem niet in staat zijn om die mineralen op te slaan. En dan blijven de heilzame effecten ook uit. Vitamine D beschermt tegen bepaalde kankersoorten en een tekort ervan wordt gelinkt aan diabetes, osteoporose, hartziekten en zelfs auto-immuunziektes. Hoog tijd dus om de natuur een handje te helpen.
How to: vitamine D-gehalte boosten
- Zet voedingsmiddelen op het menu die van nature vitamine D bevatten. Ze zijn zeker niet zo krachtig als de zon, maar ze leveren doorgaans een bijdrage van ca. 20% van het algemene vitamine D-level. Vette vis is waarschijnlijk de beste bron die je zult aantreffen. Denk hierbij aan zalm, sardienen en makreel. In kleinere hoeveelheden vind je vitamine D ook in eierdooiers en in paddenstoelen. Oh ja, en een fameuze dosis vind je in levertraan. Maar da’s uiteraard allesbehalve lekker.
- Liever een supplement? Kies dan voor een liquide vorm voor de beste opname. Ga op zoek naar een volwaardig en kwalitatief product, want er is flink wat rommel op de markt. Let wel: neem nooit een supplement zonder dit vooraf met een arts te bespreken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine C is vitamine D niet wateroplosbaar. Daardoor kan je een teveel dus ook niet zomaar uitplassen.
- Het beste en leukste advies: boek in het midden van de winter een tripje naar de zon. Ga je hierbij af en toe voor eventjes onbeschermd de zon in, waarbij de schaduw korter is dan je lichaamslengte? Doe dat maximaal 20 minuten per dag. Na die 20 minuten (en best minder voor wie een zeer gevoelige en/of bleke huid heeft) kan je jezelf best beschermen met een zonnecrème als je wat langer in de volle zon wilt vertoeven. Zo kan je je portie vitaminen opdoen en vermijd je toch zonneschade. Win-win!
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren